Με αφορμή τις παραστάσεις του Βαγγέλη Καζαντζή με τη Φωτεινή Βελεσιώτου στο Ρυθμός stage (4 και 11 Οκτωβρίου) ζητήσαμε να μας μιλήσει ο ίδιος ο συνθέτης, αλλά και ο στιχουργός Γιώργος Γκώνιας σε πρώτο πρόσωπο, αφού οι δυο τους ύστερα από το άλμπουμ "Της γης το μυστικό", που ήταν όλο σε στίχους του Γκώνια, συνεργάστηκαν και στο πρόσφατο "Έξω απ' τα μέτρα". 

"Η καινούρια δουλειά ξεκίνησε να ηχογραφείται με αργούς και χαλαρούς ρυθμούς πριν τρία περίπου χρόνια, αμέσως μετά από το “Της γης το μυστικό” αφού υπήρχε η ανάγκη να βγούνε προς τα έξω κάποια τραγούδια που ήδη υπήρχανε. Αυτά συναντήθηκαν με άλλα επιλεγμένα καινούρια που ήρθαν στην πορεία και έτσι προέκυψε το “έξω απ’τα μέτρα”, στο οποίο υπάρχει ένας πιο ροκ, ατμοσφαιρικός και σύγχρονος χαρακτήρας μουσικά και στιχουργικά σε συνδυασμό πάντα με το «παραδοσιακό» χρώμα. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την «ΕΜΙ» και πέρα από τη δικιά μου φωνή, ακούγονται οι φωνές των: Γιάννη Χαρούλη, Γρηγόρη Κλιούμη, Κωσταντή Πιστιόλη, Φωτεινής Βελεσιώτου και Μαρίνας Δακανάλη. Επίσης, στους στίχους πέρα από τους δικούς μου στον «Άδη», υπάρχουν στίχοι των: Βασίλη Μανέλα, Γιώργου Γκώνια, Ασκληπιάδας Κυριάκου και του μεγάλου Μιχάλη Μπουρμπούλη.  

 

Στον «Ρυθμό» το Σάββατο, θα παρουσιάσουμε τραγούδια από τους δύο δίσκους μου «έξω απ’ τα μέτρα» και «της γης το μυστικό», καθώς επίσης και αγαπημένα τραγούδια από τη δισκογραφία της Φωτεινής. Επίσης, θα πούμε αρκετά τραγούδια καλλιτεχνών που εκτιμούμε και μας εκφράζουν ιδιαιτέρως, όπως οι Χειμερινοί Κολυμβητές, ο Νικόλας Άσιμος, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου κ.ά., καθώς και διάφορα ρεμπέτικα που προκύπτουν συνήθως προς το τέλος της βραδιάς. Εκεί θα ακούσετε εκτός από εμένα και τη Φωτεινή Βελεσιώτου, τους Διονύση Μακρή στο μπάσο, Δημήρη Μπρέντα στα πνευστά (κλαρίνο, γκάιντα, καβάλ) και Γιώργο Μαγαλιό στα τύμπανα και το νταούλι. "

 

Βαγγέλης Καζαντζής

 

 

"Άρχισα να διαβάζω το δεύτερο βιβλίο της Τέσυς Μπάιλα με τίτλο το "Παραμύθι της βροχης" έχοντας νωπές τις μνήμες από το πρώτο της(το πορτρέτο της σιωπής) που με συγκίνησε ιδιαίτερα και έτσι βούτηξα στη νέα της ιστορία με ανυπονησία... δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου και οι εικόνες ζωντάνευαν μέσα στο μυαλό μου.

 

Ταξίδεψα στην Ιαπωνία, αγάπησα τους ήρωες του βιβλίου και ένιωσα να ζω παράλληλα μαζί τους αυτη την υπέροχη ιστορία που εκτός των άλλων καταδεικνύει ότι στην χώρα αυτη συναντάμε έναν πολύ γοητευτικό και ιδιαιτερο πολιτισμό που μοιάζει πολύ με τον Ελληνικό! Η Ελληνική φιλοσοφία συναντα την Ασιατική μεσα από μια ιστορία που κόβει την ανάσα και σε ταξιδευει... 

 

Φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου με έντονη συναισθηματική φορτιση και συγκίνηση ένα χαρτί και ένα στυλό έγιναν οι φορείς των σκέψεών μου, στη συνέχεια στα χέρια του Βαγγέλη μετατράπηκαν σε ενα τραγούδι που αγαπάμε πολύ. Tο ερμήνευσε ο ίδιος παρέα με τη Μαρίνα Δακανάλη και εμπεριέχεται στο τελευταίο του cd που κυκλοφορεί από την ΕΜΙ, συμμετεχουν επίσης ο Γιάννης Χαρούλης, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Γρηγόρης Κλιούμης και ο Κωσταντής Πιστιόλης."

 

Γιώργος Γκώνιας