eirini-tornesaki-abbey-roadΜόλις 21 ετών η Ειρήνη Τορνεσάκη έφυγε από το Ηράκλειο Κρήτης για να σπουδάει μοντέρνα μουσική στo Brighton. Πρόσφατα οι συγκυρίες την πήγαν στην Κολομβία για μια συναυλία με κλασικά τραγούδια της Λατινικής Αμερικής. Ζητήσαμε από την ίδια να μας μιλήσει για την εμπειρία της και την "φυγή" της με αφορμή της αγάπη της στη μουσική. Όπως λέει η ίδια δεν σχεδιάζει να επιστρέψει σύντομα στη χώρα μας, μιας και οι εμπειρίες και οι ευκαιρίες του "έξω" είναι ασύγκριτα περισσότερες και το αποδεικνύει το γεγονός ότι εμπιστεύτηκαν μια Ελληνίδα 21 ετών να ερμηνεύσει κλασικά λατινοαμερικάνικα κομμάτια.
Μου αρέσει η διεθνής μουσική αυτό που ονομάζουμε κοινώς world music. Το 2009 μετακόμισα στην Αγγλία για να σπουδάσω μοντέρνα μουσική στο Brighton Institute of Modern Music. Κατα την περιπλανηση στα μονοπάτια της blues, jazz, soul, motown, παρατήρησα το ενδιαφέρον μου για τη μουσική flamenco της Ισπανίας και σύντομα, χάριν του Κολομβιανού φίλου μου Sebastian Laverde (drums, κρουστά), ανακάλυψα την αγάπη μου για την Λατιναμερικάνικη μουσική. Οι δυο μας πειραματιστηκαμε ηχογραφώντας κλασικα κομμάτια της Λατινικης Αμερικής, όπως επίσης και νέα κομμάτια γραμμένα απο τη θεία του, Maria Isabel Saavedra. Σε μια απο τις ηχογραφήσεις συνεργαστήκαμε με τον Κολομβιανό πιανίστα Ivan Guevara μέλος και ιδρυτή του Βρεττανικού σχήματος Classico Latino.
Τον Απρίλιο του 2012, οι Classico Latino με διεθνείς συνεργάτες ηχογράφησαν το άλμπουμ Latin American Classics στο θρυλικό στούντιο 2 του Abbey Road. Όταν η Κολομβιανή τραγουδίστρια δεν κατάφερε να πάρει τη ταξιδιωτική της visa, το σχήμα μου τηλεφώνησε τελευταία στιγμή να πάρω τη θέση της. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία από την οποία ακολούθησε μια συναυλία στο Teatro Colsubsidio στην Μπογκοτά της Κολομβίας τον περασμένο Ιούνιο.

Ήταν τιμή μου να παρουσιάσω μερικά απο τα πιό σημαντικά και αγαπημένα τραγούδια της Λατινικής Αμερικής μπροστα σε Κολομβιανό κοινό. Η διαδικασία ήταν συναρπαστική, αλλά επίσης συνοδευόμενη από το δικό μου άγχος για τη σωστή αντιπροσώπευση αυτών των τραγουδιών και τη σωστή προφορά της ισπανικής γλώσσας, σε ένα χώρο όπου έχουν εμφανιστεί κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της Λατινοαμερικάνικης μουσικής σκηνής.

eirini-tornesakiΤο κοινό βρήκε εξαιρετικά περίεργο το γεγονός οτι μια Ελληνίδα επιλέχθηκε να τραγουδίσει καποια απο τα παλιότερα και πολυαγαπημένα μπολέρος αλλά η υποδοχή και η αντιμετώπιση ήταν φανταστική! Από μέρος μου, η κουλτούρα, η μουσική, ο χορός και οι άνθρωποι αυτής της χώρας με μάγεψαν. Θα επιστρέψω σύντομα στην Λατινική Αμερική με το σχήμα. Προς το παρόν διοργανώνεται η συναυλία προώθησης του άλμπουμ, που ανέφερα πιο πάνω, στο Λονδίνο στην οποία θα συμμετέχω και όπως φαίνεται έρχονται νέες εμπειρίες...

Όταν την ρωτήσαμε για ποιο λόγο πήγε για σπουδές στην Αγγλία και δεν έμεινε στην Ελλάδα να κάνει κάτι αντίστοιχο απάντησε:
Πήγα στην Αγγλία γιατί είναι ενα από τα παγκόσμια κέντρα μοντέρνας μουσικής, με την οποία ήθελα να ασχοληθώ. Η μοντέρνα μουσική αποτελεί νέο πανεπιστημιακό κλάδο, όχι τοσο ανεπτυγμένο στην Ελλάδα. Στην Αγγλία εξελίσεται με ταχύτατους ρυθμούς και υπάρχει μεγάλη ποικιλία αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών προγραμμάτων μοντέρνας μουσικής (popular music), όπου συνήθως μελετώνται στυλ απο το 1900, blues και άλλα, χρονολογικά μέχρι τα σημερινά hit. Επίσης music business, session / studio skills κτλ. Η διαφορά αυτών των προγραμμάτων με αυτά που πρόσφατα έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα, είναι οτι συνήθως διδάσκονται απο σημαντικά ονόματα της Βρεττανικής μουσικής βιομηχανίας με σπουδαία βιογραφικά.

Οι σχολές προσφέρουν πολλές ευκαιρίες στους εργατικούς και ταλαντούχους μαθητές, προωθούν τη δουλειά τους (http://www.bimm.co.uk/), συχνά διοργανώνουν οντισιον με δισκογραφικές εταιρίες ή για δουλειά με μεγάλους καλλιτέχνες και κατα το τέλος των σπουδών ένας μαθητής έχει συνήθως αρκετές επαφές για να ξεκινήσει την καριέρα του.

Η αλήθεια είναι πως ο ακαδημαικός κλάδος της μοντέρνας μουσικής σίγουρα χρειάζεται βελτίωση, συμπεριλαμβανομένου της σχολής μου, καθώς είναι κάτι πολύ καινούριο. Αλλά πίστεύω πως ήταν η σωστή επιλογή για την προώθηση της ασχολίας μου με την μοντέρνα μουσική. Τελείωσα τις σπουδές μου τον Ιουνιο του 2012 και μετακομίζω στο Λονδίνο για να συνεχίσω να δουλεύω με κάποια projects, συμπεριλαμβανομένου του τρίο