Η περίοδος Φλεβάρης 2020-Μάρτιος 2021 υπήρξε ενδεχομένως η πιο έντονη, τραυματική, μοναχική, ενδοσκοπική και ανανεωτική περίοδος της ζωής μου. Έχοντας μόλις προλάβει να πάρω μια μικρή απόσταση από αυτήν θα τολμήσω να πω ότι υπήρξε σίγουρα και η πιο δημιουργική. Μέρος αυτής ήταν και η σύνθεση της μουσικής για τα 8 επεισόδια της ελληνικής σειράς “42oC” της ΝαταλύΔούκα, σε σκηνοθεσία ΓιώργουΠαπαβασιλείου και παραγωγή της COSMOTE TV, που αποτελεί την πρώτη μου δουλειά σε ελληνική τηλεοπτική παραγωγή και ήταν κάτι που τα τελευταία χρόνια σκεφτόμουν έντονα ότι ήθελα να συμβεί. Συνθέτοντας μουσική κυρίως για παραγωγές εκτός Ελλάδας – στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε τη μουσική μιας δουλειάς που αγάπησα και που όρισε με έναν τρόπο τη συνέχεια της πορείας μου –, άρχισα να νιώθω την ανάγκη να μεταφέρω αυτήν την εμπειρία-τεχνογνωσία σε έναν χώρο που κάνει τα πρώτα του βήματα σε αυτό τον τομέα με πολύ καλό υλικό και δυνατότητες ωστόσο.

 

 

Ο τρόπος που μου αρέσει να προσεγγίζω μουσικά ένα τέτοιο project είτε είναι ταινία, σειρά, ή θεατρικό έργο, είναι συλλέγοντας όλα τα εξω-μουσικά στοιχεία που μπορώ, όπως το σενάριο, η τοποθεσία, τα χρώματα, ήχοι από γυρίσματα, συναισθηματικό κέντρο κάθε χαρακτήρα κλπ. Στη συνέχεια δημιουργώ μια παλέτα εργαλείων με τα οποία θα αρχίσω να παίζω μέχρι να νιώσω ότι βρίσκω τον ήχο και την ατμόσφαιρα της ιστορίας, ο οποίος πρέπει ταυτόχρονα να μπορεί να είναι λειτουργικός με την αφηγηματική μας πρόθεση.

 

Με αφορμή λοιπόν την τοποθεσία γυρισμάτων της σειράς που έγιναν στην Κέρκυρα, κι έχοντας ζήσει τέσσερα χρόνια εκεί ως φοιτητής, ένιωσα αμέσως την επιθυμία να χρησιμοποιήσω ήχους της μουσικής παράδοσης του τόπου οι οποίοι αμέσως μου έδεσαν με τις εικόνες που πρωτοείδα. Έτσι, μέρος της ενορχηστρωτικής παλέτας ήταν τα χάλκινα πνευστά, το μαντολίνο και τα έγχορδα. Η ιστορία μας ταξιδεύει παράλληλα σε διαφορετικούς χρόνους από τις ζωές των χαρακτήρων μας κυρίως όμως στα παιδικά και εφηβικά μας καλοκαίρια, κι έτσι την παλέτα μου συμπλήρωσαν ηλεκτρονικοί ήχοι οι οποίοι παραπέμπουν σε 90's αισθητική και μερικά κρουστά παιδικά παιχνίδια. Όλα αυτά τα όργανα είναι ενορχηστρωμένα και επεξεργασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούν παράλληλα τις ανάγκες του είδους (ψυχολογικό θρίλερ). Μην περιμένετε, λοιπόν, να ακούσετε έναν επτανησιακό χορό εκτελεσμένο από μια φιλαρμονική μπάντα της Κέρκυρας.

 

Στα αυτιά μου είναι πιο κοντά στο πως θα διασκεύαζαν το Twin Peaks του Angelo Badalamenti, ο Clint Mansell με τον Alexandre Desplat, (χωρίς φυσικά να υπονοείται οποιαδήποτε σύγκριση του έργου μου με το έργο αυτών των τριών τεραστίων συνθετών).

 

Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει και το soundtrack της σειράς που ξεκίνησε με τεράστιες δημιουργικές ανασφάλειες και κατέληξε να είναι από τις πιο αγαπημένες μου δουλειές.

Μια γεύση του μπορείτε να πάρετε εδώ.

 Σταύρος Μαρκόνης:
Facebook | Spotify | YouTube

 

 

Η μίξη και το mastering έγινε στο MD Recording Studio από τον Νίκο Μιχαλοδημητράκη.