Το άλμπουμ « Στα λόγια η ψυχή» είναι ο δεύτερος προσωπικός μου συνθετικός κύκλος τραγουδιών με ερμηνεύτρια την Ερωφίλη, λίγα χρόνια μετά το πρώτο μου άλμπουμ με τίτλο «Της ημέρας τα σκοτάδια», που ερμήνευσε ο Βασίλης Γισδάκης.  Η πρόθεσή μου συνθετικά ήταν ο δίσκος « Στα λόγια η ψυχή» να ψηλαφίσει και να προσεγγίσει τη σημερινή γυναίκα, την γυναίκα που ορίζει την θέση της στην κοινωνία μας, που ερωτεύεται, που εκδικείται όταν νιώσει προδομένη, που συλλογίζεται την ζωή της και που επαναστατεί.

 

Νιώθω μεγάλη χαρά που η Ερωφίλη αποδίδει τα τραγούδια του άλμπουμ, καθώς είναι μια ερμηνεύτρια που πάντα εκτιμούσα, έχει ένα τεράστιο εύρος σε διαφορετικά είδη τραγουδιών που μπορεί να υπηρετήσει με την ίδια ευκολία κι αναδεικνύει θαυμαστά βιωματικά τις λέξεις των στίχων. Θεωρώ πως αυτή την εποχή βρίσκεται στην πιο ώριμη ερμηνευτική της περίοδο.

 

Φυσικά, ήταν μεγάλη πρόκληση για όλους μας αυτή η προσέγγιση της γυναικείας ψυχοσύνθεσης να καταγραφεί στιχουργικά από άντρες στιχουργούς  και χαίρομαι πολύ γιατί με εμπιστεύτηκαν και συνεργάστηκα με νέους και ταλαντούχους στιχουργούς, όπως ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, ο Αντώνης Παπακωνσταντινίδης και ο Ηλίας Μάστορη. Το μοναδικό τραγούδι που υπογράφει στιχουργικά γυναικείο χέρι είναι η « Έρημη πόλη», από την ποιήτρια και συγγραφέα Πόπη Μαγουλά- Γαιτάνου κι αυτό το τραγούδι κρύβει την δική του ιστορία.

 

Υπάρχουν κι άλλα δύο τραγούδια που υπογράφω ο ίδιος τους στίχους και τα οποία προέκυψαν, ενώ βρισκόμασταν ήδη στο στούντιο του αγαπημένου εξαιρετικού μουσικού Κώστα Παρίσση, που υπογράφει και την ενορχήστρωση και είχαμε ξεκινήσει την παραγωγή. Αφορμή στάθηκαν οι πολλές συζητήσεις που κάναμε.  Μιλώντας με την Ερωφίλη κι ακούγοντας σκέψεις που την απασχολούν για τους ανθρώπους, την αποξένωση και τα αδιέξοδα όλων μας, προέκυψαν τα τραγούδια « Πυξίδα» και « Καιόμενη βάτος». Από αυτές τις τόσο γόνιμες και συνάμα δημιουργικές συζητήσεις δύο ανθρώπων που έρχονται καλλιτεχνικά και ανθρώπινα τόσο κοντά.

Ίσως τελικά, αυτές οι μικρές ιστορίες που κρύβει ο κάθε δίσκος και το κάθε τραγούδι εν τέλει να δικαιώνουν τις προθέσεις μας για το νοηματικό πλαίσιο όλου του δίσκου. Ο τίτλος « Στα λόγια η ψυχή» φέρνει στο προσκήνιο ένα σημαντικό ζήτημα της εποχής μας. Την έλλειψη ανθρώπινης επικοινωνίας. Μας είναι πιο εύκολο να γράφουμε μηνύματα στα κινητά μας ή να γράφουμε στα social media κι έχουμε αμελήσει να μιλάμε μεταξύ μας. Να μοιραζόμαστε, να συζητάμε για όσα μας απασχολούν, όσα μας προβληματίζουν, να ακούμε την διαφορετική γνώμη με σεβασμό, να εκφράζουμε όσα μας συγκινούν ή μας δυσαρεστούν. Τα λόγια είναι ο πρωταρχικός αγωγός που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, οι λέξεις ενώνουν άνθρωπο με άνθρωπο, ψυχή με ψυχή. Αυτά προσπαθήσαμε να καταγράψουμε με τον δίσκο « Στα λόγια η ψυχή».

 

Δεν θέλω να παραλείψω να ευχαριστήσω, όλους τους εξαιρετικούς μουσικούς που έπαιξαν στον δίσκο κι άφησαν κάτι από την ψυχή τους σε κάθε τραγούδι, την εξαιρετική και βραβευμένη στο εξωτερικό φωτογράφο Μαρία Κοσσυφίδου για το πανέμορφο εξώφυλλο του δίσκου, τον Αντώνη Παπαβομβολάκη για την ηχοληψία και την μίξη της φωνής και φυσικά τον Θανάση Συλιβό, όπου μέσα από τον Μετρονόμο, στηρίζει τόσα χρόνια την μουσική και τον πολιτισμό.

Επόμενη προγραμματισμένη μας εμφάνιση είναι το Σάββατο στις 20 Απριλίου στη μουσική σκηνή Σφίγγα, όπου μαζί με την Ερωφίλη, τον Βασίλη Γισδάκη και πενταμελή ορχήστρα θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα εφ’ όλης της ύλης, με τραγούδια από τους δίσκους « Στα λόγια η ψυχή» και « Της ημέρας τα σκοτάδια», καθώς και τραγούδια-σταθμούς στο ελληνικό τραγούδι που αγαπάμε πολύ.   

 

 

Λίγα λόγια για τον Δαμιανό Πάντα

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Από 5 ετών ξεκίνησε τις σπουδές του στη μουσική και το κλασικό    πιάνο, όπου και πήρε το Δίπλωμα Πιάνου με Αριστείο και Πρώτο Βραβείο Εξαιρετικής Επίδοσης  από το Εθνικό Ωδείο, με καθηγήτρια την Μυρτώ Μαυρίκου. Παράλληλα, τελείωσε τα Ανώτερα Θεωρητικά μαθήματα και πήρε τα Πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας με Άριστα και ειδική μνεία για να συνεχίσει μαθήματα Σύνθεσης κι Ενορχήστρωσης στο Royal College of Music του Λονδίνου. Ο κύκλος των σπουδών του ολοκληρώθηκε με το Δίπλωμα Σύνθεσης στις τάξεις των Θεόδωρου Αντωνίου, Μπάμπη Κανά και Νίκου Παναγιωτάκη και το Δίπλωμα Διεύθυνσης Ορχηστρας DipLCM από το London College of Music. Έχει γράψει πλήθος έργων, όπως σονάτες για πιάνο, μουσική δωματίου, συμφωνικά ποιήματα, μουσική για πολλά ensemble, χορικά τραγωδιών, χορωδιακά με ορχήστρα, μία συμφωνία, soundtracks για κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους, μουσική για θέατρο, καθώς και πολλά τραγούδια.