Από τότε που μπορώ να θυμηθώ είχα μια τεράστια αγάπη και πάθος για τους LATIN χορούς και για αυτό το λόγο παρακολουθούσα από πολύ μικρή σχετικά μαθήματα. Η σοβαρή αφοσίωση όμως στη Latin μουσική ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Λονδίνο μέσω της εκπαίδευσης που είχα και κυρίως μέσω των γνωριμιών μου με Λατίνους μουσικούς. Πιο συγκεκριμένα, κατά τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη τζαζ στο Guildhall School of Music Drama επέλεξα να παρακολουθήσω το μάθημα Latin Ensemble African Drumming. Εκεί λοιπόν είχα την πρώτη μου επαφή με τους πολύπλοκους ρυθμούς των διαφόρων ειδών της μουσικής Latin.

Συνειδοποίησα ότι θα χρειαστεί χρόνος, αφοσίωση και επαφή με μουσικούς από τις χώρες αυτές για να μπορέσω να διεισδύσω σε αυτά τα είδη μουσικής. Ήταν μια μεγάλη πρόκληση αλλά την αποδέχτηκα μετά χαράς. Στη συνέχεια, το 2014 γνώρισα τον Βραζιλιάνο συνεργάτη μου Mario Bakuna ο οποίος με μύησε στη Βραζιλιάνικη τζαζ μουσική. Τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε και η συνεργασία μου με τη μπάντα Classico Latino η οποία με έφερε σε επαφή με μουσική απο Κολομβία και Κούβα. Μαζί με αυτή την μπάντα έχουμε ταξιδέψει στην Κούβα το περασμένο καλοκαίρι για την ηχογράφηση ενός νέου δίσκου με όνομα “Habana Classic” και εκεί είχα την ευκαιρία να διεισδύσω άμεσα στην Κουβανέζικη μουσική παίζοντας μουσική με ντόπιους και νιώθοντας πώς η μουσική είναι για αυτούς τρόπος ζωής - το καταφύγιο τους. Τέλος, αν και εξίσου σημαντικό, μέσα από την πιο πρόσφατη συνεργασία μου με τον Αργεντίνο μουσικό Roman Gomez, ξεκίνησα να εμβαθύνω στη μουσική της Αργεντινής και ιδιαίτερα στο τανγκό. Για αυτό και βρίσκομαι αυτή τη στιγμή εδώ στην υπέροχη Αθήνα για να παρουσιάσω αυτή τη συνεργασία στο Γυάλινο Θέατρο UpStage στις 20 του Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ.

 

 

Η ζωή στο Λονδίνο

 

 

Θέλω να σας πω για το Λονδίνο, μιας και εκεί είναι που ζώ, και επειδή το θεωρώ ένα εντελώς ξεχωριστό κομμάτι απο την υπόλοιπη Αγγλία. Εδώ υπάρχουν χιλιάδες εξαιρετικοί καλιτέχνες, όλα τα είδη μουσικής, όλες οι σκηνές και είδη εκδηλώσεων που μπορεί κανείς να φανταστεί. Υπάρχουν τα πάντα! Οπότε πολύ εύκολα μπορεί κανείς να χαθεί ή να νιώσει οτι είναι δύσκολο να ξεχωρίσει. Σε αυτό το σήμειο όμως που γίνονται όλες αυτές οι σκέψεις είναι που καλείσαι να διαμορφώσεις τον καλιτεχνικό σου χαρακτήρα, να ψάξεις μέσα σου για αυτό που πραγματικά σε εκφράζει. Εμένα προσωπικά το Λονδίνο με βοήθησε να δω τη γκάμα καλιτεχνών που υπάρχουν εκεί έξω και μου έδωσε τη δίψα για συνεχή βελτίωση. Αυτό μου προσφέρει απίστευτη απόλαυση και με γεμίζει ενέργεια. Έχω την ευκαιρία επίσης να συνεργάζομαι με μουσικούς από τη χώρα του κάθε είδους μουσικής που με ενδιαφέρει. Αυτό υπήρξε τεράστιο σχολείο για μενα! Με γοητεύει η πολυπολιτισμικότητα. 

 

 

 

Οι συνεργασίες

Κάθε συνεργασία μου έχει προσφέρει κάτι διαφορετικό σε προσωπικό και καλιτεχνικό επίπεδο. Οι πιο σημαντικές συνεργασίες που είχα είναι η συνεργασία μου με τον Omar Puente, νικητή του τίτλου για τον καλύτερο μουσικό της λάτιν-τζαζ στο διαγωνισμού Latin Grammy 2018, τον Greg Arrowsmith, μουσικό διευθυντή και μαέστρο στο West End στο Λονδίνο, τον Έλληνα μουσικοσυνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο, τη μπάντα Classico Latino, και το μουσικοσυνθέτη Ρομάν Γκόμεζ. Κάθε μία συνεργασία έχει συμβάλει σε αυτό που θα παρακολουθήσει και το κοινό στο Γυάλινο Θέατρο.

 

 

Η επιστροφή στην Ελλάδα

 

Δε θεωρώ ότι άργησα να έρθω στην Ελλάδα. Καταρχάς είχα πάντοτε επαφή με την ελληνική κουλτούρα μέσω της μουσικής του Αττίκ και τις ερμηνείες της Δανάης. Τώρα απλά παρουσιάστηκε η κατάλληλη στιγμή, με τους κατάλληλους συνεργάτες και στον κατάλληλο χώρο. Ηχογραφώντας επίσης το πρώτο μας άλμπουμ, Encuentro, μαζί με τον Roman Gomez αυτή τη βδομάδα στην Αθήνα, ελπίζουμε πως θα υπάρξει συνέχεια με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα για τη παρουσίαση του δίσκου.

 

 

 

 

Η εμφάνιστη στο Γυάλινο upstage

 

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ερμηνείες γνωστών latin και jazz τραγουδιών σε εξαιρετικές διασκευές και αποδόσεις αλλά και καινούργια τραγούδια από τον επερχόμενο μας δίσκο, Encuentro (“Συνάντηση”), με τον Ρομάν Γκόμεζ. Θα ακουστούν επίσης πρωτότυπες διασκευές ελαφρού ελληνικού τραγουδιού με γεύσεις και χρώματα από Λατινική Αμερική. Όπως εισηγείται και ο τίτλος της παράστασης και του ανερχόμενου μας δίσκου, πρόκειται για μια συνάντηση δύο μουσικών που σκοπό έχουν να ταξιδέψουν το κοινό μέσω της μουσικής στην Λατινική Αμερική όπου το πάθος του Αργεντίνικου τάνγκο συναντά το ρομάντζο του Μεξικάνικου μπολέρο και τη ζωντάνια της Βραζιλιάνικης σάμπας. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη με αυτό το πρότζεκτ και είμαι σίγουρη ότι το ελληνικό κουλτουριάκο κοινό θα αγκαλιάσει το αποτέλεσμα.