Τα καλύτερά μας χρόνια, είναι αυτά που πέρασαν αλλά κι αυτά που θα ’ρθουν. Αποφασίζοντας ότι θα βγω στη σκηνή, μόνη αυτή τη φορά, με μοναδικό συνοδοιπόρο ένα πιάνο, πρώτα σκέφτηκα τον τίτλο της παράστασης και μετά το ρεπερτόριο. Κι αυτό γιατί; Γιατί θέλω να ανατρέξουμε σε μνήμες, να θυμηθούμε ό,τι μας σημάδεψε αλλά και να ατενίσουμε μαζί αυτά που έρχονται.

 

Τα τραγούδια που επέλεξα, είναι μελωδίες που όλοι μας λίγο πολύ, έχουμε σιγοτραγουδήσει, γνωρίζοντάς τα από φωνές σπουδαίων Ελλήνων ερμηνευτών. Κομμάτια μοναδικά, συχνά ετερόκλητα μεταξύ τους, αλλά και τόσο όμοια στο σύνολό τους. Ανάμεσα στους στίχους, οι αναμνήσεις μας ξυπνούν τρυφερά και τα όνειρα που έχει ο καθένας για το μέλλον, κυριαρχούν.

 

Το ιδιαίτερο αυτής της βραδιάς είναι μια δεύτερη ανάγνωση που γίνεται πάνω στα περισσότερα από αυτά τα γνωστά σε όλους τραγούδια. Είναι ένα προσωπικό στοίχημα για μένα και μία πρόκληση συνάμα, ώστε να καταφέρω να τα προσεγγίσω με μία διαφορετική ματιά, ωστόσο χωρίς να χάσουν τον αρχικό τους χαρακτήρα και τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν.

 

Ποιο το πρώτο συναίσθημα στην αρχική πρόβα;

Άγχος φυσικά!

Ένα δημιουργικό άγχος.

 

Θέλεις πάντα, ως καλλιτέχνης, να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό πάνω στη σκηνή. Να αποδείξεις σ’ εσένα τον ίδιο αρχικά, ότι όλα αυτά για τα οποία έχεις μοχθήσει, έχεις ιδρώσει, έχεις γελάσει, έχεις κλάψει, έχεις πετάξει στην άκρη και τα έχεις ξαναπιάσει στα χέρια σου με πείσμα και θέληση, άξιζαν τον κόπο και θα τα έκανες ξανά και ξανά απ την αρχή, αν ξαναγεννιόσουν. Να αποδείξεις έπειτα σε όσους σε αγκάλιασαν και σε στήριξαν, ότι δεν έκαναν λάθος.

 

Ένα βάρος που κάθε καλλιτέχνης κουβαλά και η ύπαρξη του τον κάνει καλύτερο.

Στον κόσμο, απ’ την άλλη μεριά, δεν έχεις να αποδείξεις κάτι. Πρέπει να πεις μόνο αλήθεια. Τη δική σου αλήθεια, μέσα από τη μουσική σου, πάντα με ταπεινότητα και ειλικρίνεια. Και τότε το κοινό είναι έτοιμο να σε αγκαλιάσει, να σε χειροκροτήσει και να συνταξιδέψει στο δικό σου κόσμο, που εκείνη τη στιγμή πλάθεις από την αρχή. Και πιστέψτε με, αυτό το συναίσθημα της πληρότητας που δημιουργείται δεν το αλλάζεις για τίποτα στο κόσμο!

 

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες για τη βραδιά αυτή στον Ιανό στις 2 Φεβρουαρίου (21:00), ο ενθουσιασμός μου και η ανυπομονησία μου όλο και μεγαλώνουν. Η συνεργασία μου με τον εξαίρετο και ταλαντούχο μαέστρο Στάθη Σούλη είναι πάντα μαγική. Χρησιμοποιώ τη λέξη μαγική, διότι η κάθε μας νότα είναι ένας μικρός διάλογος, μία σκέψη, ένα συναίσθημα, μια ανταλλαγή, που αποπνέει μαγεία.

Θα χαρούμε να μοιραστούμε μαζί σας αυτή την ιδιαίτερη μαγεία!

 

Έλενα Παπανικολάου