Γεια σας. Είμαστε οι έτερονήμισυ.

Άλλοι λένε ότι το όνομά μας είναι εύκολο να το θυμάται ο κόσμος, κοινώς πιασάρικο κι άλλοι ότι είναι άσχετο με το είδος μουσικής που παίζουμε. Βέβαια, προσωπικά, απορώ πως ξέρουν τι είδος μουσικής παίζουμε, αφού ούτε εμείς οι ίδιοι μπορούμε να το εντάξουμε κάπου συγκεκριμένα.
 
Έχουμε φτιάξει ήδη ένα παιδικό μουσικό παραμύθι, έναν  κρητικό δίσκο, έναν έντεχνο-έθνικ δίσκο και τώρα ετοιμάζουμε τραγούδια παραδοσιακά με σύγχρονες πινελιές, άλλα λαϊκότροπα, κάποια με πιο ηλεκτρικό ήχο και παράλληλα επιθυμούμε να εκδώσουμε ένα βινύλιο με ορχηστρικές εκδοχές κομματιών μας. Το καλύτερο σχόλιο που ακούσαμε ποτέ για το όνομά μας είναι ότι θυμίζει γραφείο συνοικεσίων και η συνηθέστερη ατάκα που λέγεται όταν ακούν το όνομά μας, είναι «το έτερόν σου ήμισυ δεν το ‘χεις σε εκτίμηση». Κι όποιος δεν το λέει, σίγουρα περνάει απ’το μυαλό του!
 
Όπως και να έχει, για εμάς ήταν (και είναι) η μόνη λέξη (καθώς το γράφουμε ως μία λέξη) που περιγράφει επακριβώς την ιδιότητά μας. Γράφουμε τραγούδια κι επιδιώκουμε να τα ακούμε όπως τα ονειρευόμαστε. Αυτός είναι κι ο λόγος που αρχικά δεν είχαμε νιώσει την ανάγκη να έχουμε δική μας τραγουδίστρια, αφού προσεγγίζαμε καλλιτέχνες που θα εξέφραζαν με τον καλύτερο τρόπο τις μελωδίες και τους στίχους μας. Βέβαια, πλέον η Μυρτούλα μας (Μυρτώ Καμβυσίδη) είναι η κυριότερη εκφράστρια αυτών και πάνω της ράβουμε και ξηλώνουμε ήχους και λόγια. 
 
Το «έτερονήμισυ» λοιπόν είναι μία λέξη -αν και με δύο τόνους- ώστε να δηλώνει ολοκληρότητα. Φτιάχνουμε εξ’ ολοκλήρου τα τραγούδια μας μόνοι. Αυτό βέβαια, δεν είναι κανόνας που δεν σπάει. Μάλιστα, έχουμε ήδη ζητήσει και πάρει τραγούδια από φίλους για να τα ηχογραφήσουμε με τον δικό μας ήχο. Αυτός ήταν κι ο στόχος μας από την αρχή. Να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε όσα τραγούδια θέλουμε κι αρέσουν σε εμάς, ανεξαρτήτως προέλευσης ή είδους, με τον ήχο που μας αρέσει και χωρίς συμβιβασμούς.
 
Η ίδια παρέα ανθρώπων που πρωτοσυζητήσαμε αυτό το ενδεχόμενο πριν από 10 χρόνια, αποτελεί και τον πυρήνα της σύνθεσης των «έτερονήμισυ». Είμαστε τυχεροί που δισκογραφικά έως τώρα, έχουμε την υποστήριξη των εταιριών, αν και δε νομίζω ότι η αποτροπή αυτής αποτελεί τροχοπέδη για τη δημιουργία, αφού με τόσες εναλλακτικές που υπάρχουν στις μέρες μας, η γνωστοποίηση μίας δουλειάς μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Μην μπερδευόμαστε, για κανέναν καλλιτέχνη δεν είναι ποτέ σημαντικότερη η γνωστοποίηση των τραγουδιών του από τη δημιουργία αυτών. Άλλωστε, όπως λέει και ο Γιώργης Καράτζης σε έναν από τους στίχους που μας χάρισε: 
 
Μα εγώ στο πείσμα των πολλώ, τη στράτα που βαδίζω, όσο κι αν έχει δυσκολιές δεν την αναγυρίζω. 
 

Η σύνθεση των "Έτερονήμισυ" είναι:

Μυρτώ Καμβυσίδη: τραγουδίστρια

Ανετάκης Κώστας: συνθέτης, στιχουργός, κιθάρες

Σπύρος Μέντης: συνθέτης, στιχουργός, λαούτο

Γωγώ Σούρλα: στιχουργός, συγγραφέας, σεναριογράφος

Μαρίτα Αλημίση: στιχουργός, σεναριογράφος

Γιούλη Δανιγγέλη: πιάνο, ακορντεόν, φωνητικά

Γιώργος Σκορδαλός: λύρα, λαούτο, μαντολίνο, φωνητικά

Χρήστος Τζελεπόπουλος: κοντραμπάσο, φωνητικά

Βασίλης Γιασλακιώτης: τύμπανα

Γιώργος Στογιώργης: κανονάκι

Ευγενία Πανταζόγλου: γκάιντα, κλαρίνο, φλάουτο

Γιάννης Συράγας: συνθέτης, λαούτο, μαντολίνο

Γιάννης Δασκαλάκης: συνθέτης, κιθάρα

Νίκος Καραβυράκης: συνθέτης, λαούτο, μαντολίνο

Ζαχαρίας Αλ Χασάν: συνθέτης, μπουζούκι

Χάρης Ανδρουλάκης: συνθέτης, μπάσο

Κώστας Καλατζής: συνθέτης, κρουστά

Θανάσης Καλουτζής: συνθέτης, πιάνο

Γιώργος Κωνσταντάκης: video producer

Μαρία Κρέζου: γραφίστρια ομάδας

 
 
 

Τις Παρασκευές 5 και 12 Οκτωβρίου ο Χρήστος Νινιός συναντά τους Έτερονήμισυ" στη μουσική σκηνή Σφίγγα. Καλεσμένοι τους οι Μάγδα Βαρούχα και Γιώργος Γεροντής (5/10) και οι Αργύρης Λούλατζης και Κέλλυ Βουδούρη(12/10),