Οι Cyanna Mercury δημιουργήθηκαν το 2014 και αποτελούν μια ροκ μπάντα με βάση την Αθήνα. Το κουιντέτο παρουσίαστηκε για πρώτη φορά σε ένα live στην Κορσική για το γαλλικό TV Show "Mezzo Voce", τον Μάρτιο του 2014. Tον Ιούνιο του ίδιου χρόνου κυκλοφόρησε το πρώτο τους single με τίτλο "Ode to The Absent Father", που περιείχε το ομότιτλο τραγούδι και το "Dirty Things". Τον Μάρτιο του 2015 κυκλοφόρησε το "Dirty Things EP" σε κασσέτα περιορισμένης έκδοσης που περιείχε τα δυο προαναφέρθεντα κομμάτια, μια ακουστική εκδοχή του "Dirty Things" αλλά και μια live διασκεύη του "The Four Horsemen" των "Aphrodite's Child". Tώρα αναμένουμε το ντεμπούτο άλμπουμ τους "Archetypes", από το οποίο έχουν κυκλοφορήσει 3 κομμάτια με εξαιρετικά βίντεο για το καθένα.

 

 


Τα μέλη του συγκροτήματος αναλυτικά, είναι: Σπυρέας Σιντ(φωνή), Νίκος Σιντ(πλήκτρα), Διαμαντής Pr(κιθάρα), Τζίλα(μπάσσο), Ντένις Παναγιωτίδης(ντράμς). Μαζί μας συνομιλούν ο Σπυρέας (Σ) και ο Διαμαντής (Δ) με αφορμή την επερχόμενη τους δουλειά.


 

Είναι εύκολο να συνδυάσετε τις ανατολίτικες και ελληνικές επιρροές με σύγχρονα ψυχεδελικά και gothic στοιχεία; Ποιό είναι το είδος που προκύπτει από αυτή την ένωση;
Δ: To είδος που προκύπτει είναι η περιγραφή αυτού που είπες, λεπτομερώς. Τώρα δεν ξέρω, η μουσική είναι μία. Αυτά είναι για managers, να προσπαθήσουν να βγάλουν μια ταμπέλα για να πουλήσουν. Εμείς, παίζουμε μουσική, δεν μας αφορά πως λέγεται. Αλλά σίγουρα θεωρώ πως είναι εύκολο. Πέραν του ότι στα 60ς και τα 70ς ήδη είχαν βάλει στην ψυχεδέλεια ανατολίτικα στοιχεία. Είναι η μουσική μας παράδοση. Δεν είναι δύσκολο να μπολιάσεις κάτι που ήδη ακούς από τα γενοφάσκια σου στην μουσική σου. Να πάρεις κάτι που άκουγες από τους γονείς σου, από τους παππούδες σου ή από οπουδήποτε, που έχει χαραχθεί μέσα σου και να το προσθέσεις στην δικιά σου μουσική ταυτότητα. Mόνο και μόνο που παίζεις παραδοσιακά θεωρώ ότι είναι gothic ούτως ή άλλως. Αν ακούσεις πωγωνίτικο κλαρίνο είναι gothic από μόνο του, με την έννοια την σύγχρονη, δηλαδή έχει αυτή την ατμόσφαιρα την σκοτεινή.


Τι ρόλο παίζει ο συμβολισμός που αντλείτε τόσο από τον χώρο της αστρονομίας όσο και από τον χώρο της αρχαίας ελληνικής παράδοσης στη μουσική σας;
Σ: Η αστρονομία εμφανίζεται ώς προς το σύμβολο του Ερμή, του πλανήτη, του λατινικού Mercury. Οι αναφορές στην αρχαία ελληνική και όχι μόνο γραμματεία χρησιμεύουν ως πηγή έμπνευσης από την παγκόσμια πανανθρώπινη κληρονομιά, η οποία έχει της απαρχές της στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, στους πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής αλλά και τον Αιγυπτιακό πολιτισμό. Οι πολιτισμοί αυτοί είναι συγγενείς, φέροντας όμως και ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Εμείς, και οι πέντε γεννηθήκαμε στην Αθήνα αλλά έχουμε καταγωγή και αναφορές μέσα από τις οικογένειες μας από τα πέντε σημεία του ορίζοντα λόγω της φύσης του ελληνισμού. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι ότι πιο κοντινό στο τι είμαστε πραγματικά. Αυτό που μας φαίνεται γνώριμο, μπορούμε να το διαχειριστούμε και να το εκφράσουμε καλύτερα. Στην λαϊκή τέχνη όπως είναι η μουσική, κατά την γνώμη μας, το α και το ω είναι κάποια στιγμή να βρεις ποια είναι η αλήθεια σου και αυτή να εξελίξεις και να διανθίσεις με τα στοιχεία της εποχής σου.

 


Το όνομα του δίσκου που θα κυκλοφορήσετε μέσα στο 2016 είναι Archetypes. Ποιά είναι τα πρότυπα, τα αρχέτυπα στα οποία θα μας εισάγετε; Είναι αυτό ένα concept album;
Δ: O δίσκος είναι ένα concept album στιχουργικά. Έχει να κάνει με κάποια αρχέτυπα που είχαμε ορίσει σε φιλοσοφικές κουβέντες μεταξύ μας. Έτσι, προέκυψε ένα σύνολο τραγουδιών με βάση μια ατμόσφαιρα, η οποία πήγαζε από το ασυνείδητο ενώ προϋπήρχε.

 

Το Dirty Things έφτασε στα χέρια μας σε μορφή κασέτας. Για ποιούς λόγους επιλέξατε την κασέτα; Το Archetypes σε ποια μορφή θα κυκλοφορήσει;
Δ: Καταρχήν το Archetypes θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο. Θα υπάρχει, όμως, και σε digital μορφή. Όσον αφορά το Dirty Things επειδή ήταν limited edition και μας άρεσε αυτή η κουλτούρα, η παλιακή. Δεν την λέω vintage, γιατί δεν έγινε κάτι που έγινε επί τούτου για τη μόδα. Μας άρεσε σαν μορφή η κασέτα για το συγκεκριμένο έργο. Νομίζω ότι βγήκε ωραίο γιατί έχει μια άλλη ζεστασιά να το βάζεις στο κασετόφωνο. Θυμίζει μηχανικές κινήσεις που έκανε το σώμα που δεν υπάρχουν πια στις μέρες μας. Είχε μια νοσταλγία. Ωστόσο, το σύνολο του έργου το φανταζόμαστε να βγαίνει σε βινύλιο.


Είναι κάτι συγκεκριμένο που σας έχει επηρεάσει ως προς το δίσκο Archetypes;
Δ: Nαι. Έιναι ένα άλμπουμ, το “666” των Aphrodite's Child. Είναι μια δουλειά την οποία έιχαμε βάλει στόχο να φτάσουμε ως προς την ποιότητα. Θα θέλαμε να είμαστε όσο καλοί ήταν οι Aphrodite's Child σε αυτό το άλμπουμ, και το τι ατμόσφαιρα βγάλανε και το πως πραγματώσανε το έργο τους μέσα σε έναν δίσκο.
Σ: Οι υπόλοιπες επιρροές είναι διάσπαρτες. Οι ελληνικοί ρυθμοί που εκμεταλλευτήκαμε, οι ήχοι που υπάρχουν στο άλμπουμ δανεισμένοι από το δημοτικό τραγούδι και τους παραδοσιακούς ρυθμούς. Και φυσικά υπάρχει πάντα το δυτικό συστατικό, του blues, του psychedelic, του garage παρμένο από τα 60ς και τα 70ς.

 


Πώς βλέπετε όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα μετά το 2008 κι αν αυτό αποτυπώνεται στους στίχους ή την μουσική σας;
Σ: Το 2008 και 2009 ήταν μια χαρά, βέβαια ήταν επίπλαστο. Ζούσαμε σ' ένα παράλληλο σύμπαν γιατί το κύμα ερχόταν απλά δεν το βλέπαμε. Και δεν υπήρχε
υγεία σε αυτά που συνέβαιναν. Αλλά μετά το 2010 και το Καστελλόριζο τα πράγματα είναι ασχολίαστα. Κι εμείς, δόξα το θεό, τον όποιο θεό, είμαστε ανάμεσα στους τυχερούς και τους προνομιούχους αυτής της χώρας, επειδή έχουμε ένα σπίτι, ένα πιάτο φαϊ, βρίσκουμε δουλειά να καλύπτουμε τις βασικές μας ανάγκες και να χρηματοδοτούμε την ματαιοδοξία μας. Αλλά, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μέσα στα σύνορα αυτής της χώρας, οι οποίοι τα τελευταία 5-6 χρόνια ζουν στην εξαθλίωση. To χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει κάπου στον μέλλον κάτι χειροπιαστό ότι πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση. Εμείς ήμασταν καλλιτέχνες και πριν την κρίση, θα είμαστε και μετά από αυτήν. Η δημιουργικότητα των ανθρώπων δεν χάνεται ή εμφανίζεται σε περίοδο κρίσης. Απλά, όταν υπάρχει πίεση και αντιλαμβάνεσαι την δυσκολία που περνάνε οι γύρω σου ή εσύ, ο καλλιτέχνης λειτουργεί σαν ενισχυτής ή έστω αναμορφωτής της κατάστασης αυτής. Υπάρχουν καλλιτέχνες που ακούς τα τραγούδια τους και αναρωτιέσαι που ζει, για ποιο πράγμα μιλάει. Πράγματι, οι ταξικές διαφορές είναι χαοτικές, υπάρχουν κομμάτια του πληθυσμού που δεν επικοινωνούν με κάποια άλλα κομμάτια του πληθυσμού.


Πώς γράφεται η μουσική σας και ποιός αναλαμβάνει το ρόλο του στιχουργού;

Σ: Το ρόλο του στιχουργού τον αναλαμβάνει ο τραγουδιστής. Η μουσική γράφεται όχι απαραίτητα με τον ίδιο τρόπο πάντα. Κάποιες φορές γράφεται πρώτα ένα μουσικό θέμα και μετά τραγουδιέται κάποια μελωδία επάνω του. Και άλλες φορές, συμβαίνει ταυτόχρονα ή τυχαίνει να έχει γραφτεί πρώτα ένας στίχος και μια μελωδία πάνω στο στίχο και μετά εναρμονίζεται αυτό με ένα μουσικό υπόστρωμα. Τον τελευταίο καιρό, επειδή αρεσκόμαστε στο να παίζουμε όλοι μαζί ζωντανά μέσα στην πρόβα και να βλέπουμε την πορεία της γράφονται ταυτόχρονα στίχοι και μουσική. Αλλά οι στιχοί υπάρχουν σ'ένα βιβλιαράκι, που να ειπωθούν πάνω σε κάτι που βγαίνει μουσικά εκείνη την στιγμή, και να προκύψει έτσι το βασικό θέμα που θα δουλευτεί στην συνέχεια και θα τελειοποιηθεί.

 


Θα έχουμε την ευκαιρία να απολάυσουμε τους Cyanna Mercury στις 11 Ιουνίου στο “Love 'n' Peace Festival” στη Μαλακάσα καθώς και στις 16 Ιουλίου στο “New Log Festival” στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης.