Επιστροφή του εξαιρετικού Matt Elliot στην προσωπική δισκογραφία αλλά και στις συναυλίες στην Ελλάδα. Το The Calm Before χαρακτηρίζει την δεινότητα του τραγουδοποιού να γράφει αυτές τις αργόσυρτες μπαλάντες που διέπονται από έντονη εσωτερικότητα και ενίοτε γήινο μυστικισμό- μουσικές που εξελίσσονται σε ελεγειακά κρεσέντι. Εντελώς διαφορετικός από το ξεκίνημα του σαν  Third Eye Foundation με τα θορυβώδη drum & bass του, ο Matt Elliott συντονίζει τους ήχους του πάνω σε μελωδικές γραμμές αν και απόκοσμες, θα λέγαμε. Μιλήσαμε με τον σύγχρονο τροβαδούρο  και ο διάλογος που ακολουθεί πιστεύουμε πως δίνει σε ένα βαθμό το στίγμα του δημιουργού.

 

Μπορείς να μας μιλήσεις για το άλμπουμ Semtex των The Third Eye Foundation, ένα από τα πιο επιδραστικά drum & bass έργα του καιρού του;

Εξαρτάται από τι θέλεις να μάθεις. Δεν είμαι σίγουρος πως ήταν ιδιαίτερα επιδρασικό και δεν μπορώ να είμαι σίγουρος  γιατί είμαι μέσα σε αυτή τη μουσική. Οι μόνες αληθινές αναμνήσεις που έχω είναι πως συγκατοικούσα με πολύ κόσμο σε ένα σπίτι φθάνοντας στα όρια μου. Δεν θυμάμαι αν το συγκεκριμένο άλμπουμ έκανε μια εβδομάδα ή ένα χρόνο να το ολοκληρωθεί αλλά ξέρω πως ήταν μια έντονη εμπειρία σε μια έντονη περίοδο της ζωής μου.

 

Από το 2003 και μετά επιλέγεις ένας τελείως διαφορετικό τρόπο έκφρασης...

Κυρίως, επειδή βαρέθηκα τα προγραμματισμένα ντραμς. Επίσης, άλλαζα συχνά σπίτια και δεν είχα χρόνο να στήνω ξανά και ξανά το στούντιό μου. Σκέφτηκα πως ότι είχα να πως το είχα πει σαν The Third Eye Foundation και αποφάσισα να αλλάξω κατεύθυνση, είτε από κάποιο σχεδιασμό είτε  από τύχη- ένας φίλος μου άφησε μια κλασική κιθάρα και βάλθηκα να μάθω να παίζω κανονικά.


Κάποιες σκέψεις για την μοναδική τριλογία, Drinking Songs , Failing Songs και Howling Songs;

 

Και πάλι εξαρτάται από τι θέλεις να μάθεις. Τα τρία άλμπουμ κάλυψαν  6 ή 7 χρόνια της ζωής μου, πολλά συνέβησαν, άσχημα και καλά πράγματα που αποτέλεσαν το καύσιμο για αυτά τα άλμπουμ.

 

Το νέο σου πρότζεκτ, The Calm Before, μοιάζει να έχει την αυτή μελαγχολική ερημία της τριλογίας και του The Broken Man αν και το συναισθηματικό χάος του είναι καλά οργανωμένο.
Όσο μεγαλώνω γίνομαι πιο διαλλακτικός. Δεν θα μπορούσα να γίνω περισσότερο δυσοίωνος από το The Broken Man, ήμουν ήδη στα όριά αλλά στα τελευταία  δυο άλμπουμ δουλεύω με ένα σπουδαίο συμπαραγωγό, τον David Chalmin που φέρνει την τάξη στο ολοκληρωτικό χάος μου.

 

Το The Calm Before εννοεί πως μια καταιγίδα έρχεται, στη μουσική, στη ζωή μας;

Μάλλον ναι- όλων μας οι ζωές έχουν ταραγμένες στιγμές που φέρνουν, ίσως, άσχημα πράγματα ή αναταραχές αλλά η καταιγίδα περνά και εκείνη ακριβώς η στιγμή μπορεί να είναι πανέμορφη.


Το, The Allegory Of The Cave, είναι καθαρή πλατωνική φιλοσοφία.

Ναι, είναι μια έννοια που με βρίσκει σύμφωνο, είμαι αγνωστικιστής. Πιστεύω πως σαν άνθρωποι με περιορισμένο ορίζοντα σε ολόκληρο το σύμπαν δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε τη θέση μας στον Κόσμο και η αλληγορία της σπηλιάς είναι ένας  πολύ ενδιαφέρων τρόπος στο να περιγράψει την κατάστασή  μας- παγιδευμένοι με τα χέρια δεμένα, ανίκανοι να δούμε πέρα από το πέπλο.

 

 


Πιστεύεις στον υπαρξισμό;

Δεν είμαι απολύτως σίγουρος τι σημαίνει αυτό σαν ερώτηση. Έχω διαβάσει πολλή λογοτεχνία του υπαρξισμού, κυρίως όταν ήμουν νεώτερος και την βρήκα αρκετά προκλητική. Είμαι λογικός και ανοιχτόμυαλος σχετικά με το νόημα και τη φύση της ύπαρξης αλλά ευχαριστιέμαι να βάζω  διάφορα ερωτήματα. 


Στο δίσκο σου ακούγονται ψίθυροι και μακρινές μελωδίες από την Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη.

Ναι, μου αρέσουν όλα τα είδη μουσικής, από τους Funkadelic έως τους Throbbing Gristle όπως επίσης από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Όπου υπάρχει αυθεντικό συναίσθημα για εμένα είναι καλή μουσική.


Ποια είναι η γνώμη σου για τον τρόπο αντίδρασης του ελληνικού  κοινού σε σχέση με τα βορειοευρωπαϊκό;

Εξαρτάται. Μου αρέσει πολύ να παίζω στην Ελλάδα, συνήθως τα ακροατήρια είναι πολύ ζεστά και υποστηρικτικά- το μόνο πράγμα που δεν ευχαριστιέμαι είναι το αεροπλάνο…

 

Τα μελλοντικά σου σχέδια;

Περιοδείες, περιοδείες, περιοδείες- ένα νέο άλμπουμ των The Third Eye Foundation… ελπίζω.

 


Συναυλίες του Matt Elliott:

Πάτρα 31/ 3  Hasomeri | Αθήνα 2/4  Death Disco