Ένα ατελείωτο γλέντι, μια γιορτή με όργανα, χορό και ξεσηκωτικά τραγούδια, αυτό είναι το live του Λεωνίδα Μπαλάφα. Γιατί αν δεν τον δει κανείς ζωντανά δεν μπορεί να καταλάβει ποιος είναι αυτός ο χαρισματικός τύπος που καταφέρνει να γεμίζει τα μαγαζιά που εμφανίζεται και να κάνει τον κόσμο να χορεύει μέχρι το πρωί – κι αυτό επειδή ποτέ δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι ώρα θα τελειώσει το live του. Σε μια από τις πιο ώριμες και κατασταλαγμένες καλλιτεχνικές του στιγμές, μας παραχώρησε μια συνέντευξη εν μέσω των εμφανίσεών του στο Σταυρό του Νότου.

 

 

Παίζεις εδώ και κάποιο διάστημα στο Σταυρό του Νότου. Παρουσιάζεις κάτι καινούριο εκεί;

Έχουμε ήδη δύο μήνες που παίζουμε και θα παίζουμε μέχρι μέσα Ιανουαρίου. Αυτό που θα δείτε είναι καινούρια παρέα μουσικών με διαφορετική ενέργεια και διάθεση και θα ακούσετε τραγούδια απ΄ όλη την δισκογραφική πορεία όπως και τραγούδια που δεν έχουν ακόμα ηχογραφηθεί.

 

  Τα προηγούμενα χρόνια δεν δυσκολευόμασταν να σταθούμε στα πόδια μας; Γιατί γράφτηκε τώρα το, ήδη δημοφιλές τραγούδι «Να σταθώ στα πόδια μου»;

Ήταν ο χρόνος του. Η δημιουργική διαδικασία δεν είναι μαθηματικά ή κάποιος υπολογιστής που πατάς το κουμπί και βγαίνει αποτέλεσμα. Υπάρχουν μέσα μου διάφορες σκέψεις συναισθήματα βιώματα και όταν βρουν τον δρόμο τους από τον νου στο χέρι βγαίνουν και γίνονται λόγος.

 

  Το τραγούδι σου έγινε γνωστό μέσα σε λίγες ώρες χωρίς να παιχτεί σε κάποιο ραδιόφωνο. Πιστεύεις στη δύναμη του Ίντερνετ; Το έχεις υπ’ όψιν σου όταν δημιουργείς;

Το ίντερνετ είναι ένα μέσο, όπως είναι η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το βιβλίο. Τα μέσα από μόνα τους δεν έχουν καμιά δύναμη, όταν κάνουν την δουλειά τους σωστά και άδολα, όταν δηλαδή αυτοί που τα διαμορφώνουν δεν προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τον κόσμο με δόλιο τρόπο. Η διαφορά που έχει το ίντερνετ με τα παραδοσιακά μέσα είναι η δυνατότητα που δίνει σε όλους ανεξαιρέτως να εκφράσουν άποψη, να παρουσιάσουν το έργο τους, να προβάλουν την δουλειά τους χωρίς την ανάγκη μεσαζόντων. Ο κόσμος όμως πάντα είναι ο τελικός κριτής, αυτός έχει και την δύναμη. Όταν καταλάβει ότι τα πάντα είναι στο χέρι του, όταν σταθεί δηλαδή στα πόδια του, αποκτήσει γνώση και συνείδηση, βάλει το κοινό καλό πάνω από το προσωπικό του συμφέρον, τότε θα δούμε και έναν καλύτερο κόσμο.

 

 

 

  Τι συναισθήματα σου δημιουργούν όσα συμβαίνουν γύρω μας;

  Στο κανάλι μας στο youtube (leonidasbalafas) υπάρχουν όλα μου τα τραγούδια. Εκεί θα βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

   

  Ποια είναι η θέση της μουσικής σε όλα αυτά;

  Για μένα η μουσική είναι μια συνεχής κίνηση ήχων, μια μητέρα που γεννά συναισθήματα, μια κοινή γλώσσα που συνδέει πολιτισμούς και ενώνει τους ανθρώπους όταν κινείται με αρμονία και ειλικρίνεια .Έτσι χτυπάει και η καρδιά, με μια νότα κι ένα ρυθμό που δίνει ζωή στην ανθρώπινη ύπαρξη.

   

  Τι σε τράβηξε στον παραδοσιακό ήχο και τα τελευταία χρόνια έχεις στραφεί προς αυτόν; Μήπως επανέρχεται ως μόδα;

  Μόδα είναι τα παντελόνια και τα πουκάμισα άντε και το κούρεμα. Μόδα στην μουσική όμως δεν υπάρχει. Ένα τραγούδι ο κάθε ένας από μας μπορεί να το ακούσει στα δέκα του χρόνια, και να το ακούσει ξανά μετά στα σαράντα του και να του αρέσει το ίδιο. Η παραδοσιακή μουσική υπάρχει πολλά χρόνια πριν γεννηθούμε εμείς και θα υπάρχει και πολλά μετά από μας. Δεν είναι μόδα είναι παράδοση που πάντα κυλάει στο αίμα μας και πάντα είναι εδώ και μας συντροφεύει.  Υπήρξε βέβαια ένα δυτικό κύμα που χτύπησε την Ελλάδα ειδικά  από τα μέσα του 90 και μέχρι το 2010, με αποτέλεσμα να βλέπουμε διάφορες αστείες κονσέρβες και κλώνους, αλλά νομίζω ότι αυτό σιγά σιγά τελειώνει και επιστρέφουμε στην ουσία των πραγμάτων.

   

   Ποια άλλα μουσικά είδη σε αφορούν;

  Μ' αρέσουν τραγούδια απ' όλα τα μέρη του κόσμου που μυρίζουν γη και μιλάνε τον πόνο και την χαρά των λαών.

   

   Ήθελες ποτέ να ασχοληθείς με κάποια άλλη μορφή τέχνης;

  Μ' αρέσει να ασχολούμαι με ότι διεγείρει τις αισθήσεις και τα συναισθήματα. Η μαγειρική τέχνη για παράδειγμα είναι μια αγαπημένη συνήθεια, από την επιλογή των υλικών μέχρι τη σύνθεση ενός καλομαγειρεμένου πιάτου.

   

  Ζεις από τη μουσική σου;

  Εξαρτάται από το πως ορίζεις το ζω. Αν με ρωτάς αν ζω από τα χρήματα που βγαίνουν θα σου πω κουτσά στραβά ναι και δόξα τω Θεώ τα βγάζω πέρα. Αν με ρωτάς αν ζω γεμάτος που μπορώ και κάνω αυτό που αγαπώ θα σου πω πως νιώθω ευλογημένος.. 

   

  Πώς βλέπεις τις συναυλίες αλληλεγγύης που διοργανώνονται; Σε καλούν σε τέτοιες;

  Έχω συμμετάσχει και θα συνεχίσω να συμμετέχω σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης, όχι όμως σε εκδηλώσεις ομαδοποίησης και διαχωρισμού.

   

   Το καθεστώς του lifestyle που υπήρχε παλιότερα στη μουσική βλέπεις να παρακμάζει ή μετουσιώνεται σε κάτι άλλο;

  Είναι κάτι που δεν με αφορά.  

   

   Έχεις να μας προτείνεις κάτι καλό να ακούσουμε που βγήκε τελευταία;

  Staff benda bilili. Mια αφρικάνικη μπάντα απο το κονγκό που δίνει μαθήματα μουσικής και ζωής.

   

   Θα ακούσουμε κάτι νέο από εσένα το επόμενο διάστημα;

  Υπάρχουν τραγούδια που με το νέο χρόνο εύχομαι να ηχογραφηθούν και να κυκλοφορήσουν.