Η Μαρία Χατζάκου (παραγωγός στην εταιρία παραγωγής Haos Film), η Μαριλένα Ορφανού (από τις Berlin Brides) και η Τζίνα Δημακοπούλου (από τις Katrin the Thrill) σχημάτισαν τις S.W.I.M.. Λίγο πριν κυκλοφορήσουν τον πρώτο τους δίσκο μας συστήνονται με αφορμή το πρώτο τους κομμάτι που κυκλοφόρησε και ντύνει τους τίτλους τέλους της ταινίας Chevalier, της Αθηνάς Τσαγγάρη. Αυτό ήταν μια καλή αφορμή για να τις γνωρίσουμε...

 

Πώς και πότε συναντηθήκατε μουσικά;

Μαριλένα Ορφανού: Γνωρίζω τη Μαρία και την Τζίνα πολλά χρόνια. Είμαστε φίλες. Εγώ είχα ένα συγκρότημα τις Berlin Brides, η Τζίνα τις Katrin the Thrill, και η Μαρία ήταν στο χώρο του σινεμά. Πριν δύο χρόνια περίπου η Αθηνά (σ.σ. Τσαγγάρη) μου ζήτησε να ξεκινήσω να γράφω μουσική για την ταινία Chevalier. Τότε είπα «Κορίτσια, τη μουσική θα τη γράψω εγώ και θα παίζουμε οι τρεις μας, σαν μια μπάντα». Έτσι ξεκινήσαμε να τζαμάρουμε και γράψαμε 6 – 7 κομμάτια τελικά. Ωστόσο, η Αθηνά αποφάσισε να μη ντύσει μουσικά την ταινία. Αποφάσισε ότι δεν της ταίριαζε τελικά να έχει soundtrack και θέλησε να χρησιμοποιήσει μόνο ήδη γνωστά κομμάτια σε συγκεκριμένα σημεία της ταινίας. Οπότε εμάς μας έμειναν τα κομμάτια. Έτσι, είπα στα κορίτσια «θέλετε να κάνουμε μπάντα;» Τα κορίτσια απάντησαν ενθουσιωδώς «ναι». Τότε ήταν που μου ζητήθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο να γράψω μουσική για τη βωβή ταινία του Δημήτρη Γαζιάδη Αστέρω. Ρώτησα τα κορίτσια αν ήθελαν να παίξουν μαζί μου και ήθελαν, με αποτέλεσμα να παίξουμε μαζί ζωντανά το soundtrack και αυτή να είναι η πρώτη εμφάνιση του συγκροτήματός μας.

 

Πώς γεννήθηκε το όνομα των S.W. I. M.;

Μ. Ο.:  Το όνομα του συγκροτήματός μας S.W. I. M. είναι ένα ακρωνύμιο. Ήμασταν στην περίοδο που ψάχναμε όνομα για την μπάντα. Είχαμε κάποιες ιδέες στις οποίες ήμασταν πιο κοντά, αλλά δεν πεθαίναμε κιόλας. Τυχαία κάποια στιγμή, κι ενώ δεν είχαμε καταλήξει ακόμη στο όνομα, εγώ διάβαζα σε κάποια φόρουμ για τις παρενέργειες των ναρκωτικών. Παρατήρησα λοιπόν ότι, καθώς μιλούσαν για απαγορευμένες ουσίες, οι χρήστες που μοιράζονταν εμπειρίες χρησιμοποιούσαν το ακρωνύμιο S.W. I. M. ως υποκείμενο στις φράσεις τους. «Ο S.W. I. M. έπαθε αυτό», «στον S.W. I. M. συνέβη εκείνο»… και λέω ποιος είναι αυτός ο S.W. I. M.; Ψάχνω και βλέπω ότι σημαίνει Someone Who Isn’t Me και λέω… «τι ωραίο όνομα»! Στα κορίτσια άρεσε πολύ κι έτσι πήραμε το όνομά μας από εκεί.

                                            

Γιατί όμως «κάποιος που δεν είστε εσείς»; Θέλατε να αποποιηθείτε κάποιο κομμάτι του εαυτού σας;

Τζίνα Δημακοπούλου: Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ ακόμη αλλάζω άποψη για το τι ακριβώς σημαίνει για 'μένα αυτό το όνομα. Αυτό στο οποίο είμαι πιο κοντά είναι ότι μέσα από αυτό το συγκρότημα μου δίνεται η δυνατότητα να εκφράζω πλευρές μου που σαν Τζίνα στην καθημερινότητά μου μπορεί να μην έχω άλλη ευκαιρία να τις εκφράσω. Επίσης, μια σκέψη που μου αρέσει -κάτι πιο βαθιά ψυχολογικό- είναι ότι πολύ συχνά μιλάμε με ανθρώπους και καμιά φορά κάνουμε «προβολές» πάνω τους, ανθρώπους που δεν είμαστε εμείς και μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικοί από μας.

Μαρία Χατζάκου: Για μένα η μουσική ποπ κουλτούρα είναι ακριβώς αυτό το πράγμα. Μία εναλλακτική περσόνα. Σου δίνει τη δυνατότητα να βγάλεις κι ένα ψεύτικο πράγμα. Κι ακόμη, τώρα που το σκέφτομαι, στον πρώτο μας δίσκο, η Μαριλένα γράφει τη μουσική, εμείς παίζουμε αλλά έχουμε διαφορετικούς ανθρώπους να τραγουδάνε. Τραγουδάμε κι εμείς οι τρεις… αλλά και κάποιοι που δεν είμαστε εμείς! Θα έχουμε και guests. Θα τραγουδήσουν η Νατάσσα Γιανναράκη, η Σtella, o Coti K και είμαστε σε επικοινωνία και με άλλους. Οπότε το όνομα προδίδει και τις συνεργασίες μας με άλλους μουσικούς, οι οποίοι δε θα έχουν μόνο το ρόλο ερμηνευτή, «πάρε ένα κομμάτι να πεις», αλλά κάνουν arrangements στα κομμάτια τους και γράφουν και στίχους. 

Ο δίσκος θα έχει κάποια ορχηστρικά κομμάτια αλλά θα έχει και κανονικά τραγούδια με στίχους κι όχι μόνο φωνητικά, όπως το κομμάτι Αναζήτηση (Never Find it). Αυτό ήταν μία ιδέα της Αθηνάς (σ.σ. Τσαγγάρη) και γράφτηκε ειδικά για την ταινία. Εγώ και η Μαριλένα ζούσαμε από μέσα την ταινία γιατί δουλεύαμε σε αυτή. Η Αθηνά ήθελε να κάνουμε ένα κομμάτι με το παιδικό τραγούδι «που’ν’το, που’ν’το το δαχτυλίδι;». Εμείς της λέγαμε «Έλα ρε Αθηνά, παιδικό κομμάτι;» Η Μαριλένα είχε γράψει ήδη τη μουσική και δοκίμασε τους στίχους πάνω σε αυτή και λέμε… «τελικά ωραίο είναι»! Το τραγουδήσαμε όλες μαζί, καλέσαμε και τη Νατάσσα (σ.σ. Γιανναράκη) στα φωνητικά και έτσι έγινε το τραγούδι.

 

 

Μιας και έχετε ιδιαίτερη σχέση με το σινεμά, ποιο soundtrack θα θέλατε να έχετε γράψει;

Μ. Χ.: Εγώ θα ήθελα να έχω γράψει όλα του Carpenter, ή για το Under the Skin / Κάτω από το Δέρμα. Γενικά μας ενδιαφέρουν πολύ τα soundtrack. Μέσω και  της δικής μου δουλειάς στο χώρο της κινηματογραφικής παραγωγής, γνωρίζω τους ανθρώπους και θα επιδιώξουμε να κάνουμε soundtrack για ταινίες.

M. O.: Εμένα μ’αρέσουν και οι ταινίες που είναι συναισθηματικές και σε κάνουν να κλαις. Θα’θελα πολύ να γράψω μουσική για μία τέτοια ταινία, όπως Το Τέλος Μιας Σχέσης. Μ’ αρέσει πολύ η μελό ορχηστρική μουσική. Θα μου άρεσε πολύ να γράψω μουσική για ορχήστρα, αλλά δεν έχω ορχήστρα για να την παίξει! Είναι όνειρό μου αυτό.

Τ. Δ.: Εμένα μου αρέσει πολύ ο τρόπος που χρησιμοποιεί έτοιμα τραγούδια στις ταινίες του ο Xavier Dolan. Τα χρησιμοποιεί πολύ ωραία και θα μου άρεσε να μην τα έπαιρνε έτοιμα αλλά να τα γράφαμε εμείς.

 

Πότε αναμένεται το άλμπουμ και ποιος θα είναι ο ήχος του; Αντίστοιχος με το πρώτο single, βασισμένος στα synths και τις κιθάρες;

Μ. Χ.: Μάλλον μέσα στον Δεκέμβρη θα βγει το singleμε τη Σtella και τους πρώτους μήνες του 2016 θα κυκλοφορήσει και το άλμπουμ.

Μ. Ο.: Θα έχουμε χαοτικές κιθάρες, τύμπανα, ασυνήθιστους ρυθμούς…
Μ. Χ.: Ο ήχος θα είναι πιο πολύ βασισμένος σε αναλογικά synths γιατί μας αρέσουν πολύ, όπως επίσης πολύ μας αρέσουν και τα ψεύτικα βιολιά που βγάζουν αυτόν τον μελοδραματισμό που αρέσει στη Μαριλένα.
Μ. Ο.: Θα είναι η ορχήστρα που ονειρεύομαι, συμπιεσμένη!

Μ. Χ.: …και με επιρροές από Röyksopp, P J Harvey...

Μ. Ο.: Όλα αυτά που μας αρέσουν και που μακάρι να βγαίνουν κιόλας στη μουσική μας.

 

Σχεδιάζετε κάποιες ζωντανές εμφανίσεις;

Μ. Χ.: Με την κυκλοφορία του άλμπουμ, αν και έχουμε προτείνει να ξαναπαίξουμε και την ζωντανή μουσική επένδυση στην Αστέρω. Ήταν πολύ ωραία εμπειρία, πολύ ωραία η ταινία, μας «βγήκε» και πολύ καλά η μουσική… Ήταν υπερπαραγωγή αυτό που κάναμε και θα ήταν ωραίο να το ξαναπαρουσιάσουμε. 

 


Η ταινία Chevalier βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 26 Νοεμβρίου από τη Feelgood Entertainment και είναι η επόμενη ταινία της Αθηνάς Τσαγγάρη μετά το Attenberg. Η Τσαγγάρη έγραψε το σενάριο του Chevalier με τον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου (Κυνόδοντας, Άλπεις, Ο Αστακός).  H ταινία έχει ήδη διακριθεί με Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λονδίνου, Ειδική Μνεία για τη Σκηνοθεσία από την επιτροπή και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για το βασικό ανδρικό καστ (Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σάκης Ρουβάς), στο 21ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαράγεβο και η ελληνική πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Τρίτη 10 Νοεμβρίου

 

Η ταινία είναι μια παραγωγή της Faliro House και της Haos Film.