Το Ergon Ensemble είναι ένα από τα πλέον πρωτοποριακά μουσικά σύνολα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στη χώρα μας και εξειδικεύονται στην εκτέλεση έργων σύγχρονης μουσικής. Το Σάββατο 28 Μαρτίου θα δώσουν στην Στέγη Γραμμάτων Και Τεχνών μια πολύ ενδιαφέρουσα συναυλία (υπό την διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα και με τη συμμετοχή εξαμελούς φωνητικού συνόλου) στην οποία, υπό τον τίτλο Alternativa, θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στην χώρα μας ισάριθμα έργα πέντε κορυφαίων συνθετών της διεθνούς σύγχρονης μουσικής. Ο διευθύνων την συγκεκριμένη συναυλία Αλέξανδρος Μούζας, μάς μίλησε για τις επιλογές του για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί μουσικά το Egon Ensemble.

 

 

Πότε, από ποιους και γιατί σχηματίστηκε το Ergon Ensemble;

Δημιουργήθηκε το 2008 από μουσικούς που είχαν ιδιαίτερη αγάπη για την  σύγχρονη μουσική και το ρεπερτόριό της. Για τους περισσότερους είχε προηγηθεί πολυετής μαθητεία στα masterclass των Παξών όπου δίδασκαν μέλη του Ensemble Modern, ενός εκ των σπουδαιοτέρων συνόλων σύγχρονης μουσικής διεθνώς. Η συνεργασία αυτή συνεχίζεται ακόμη σήμερα καθώς μουσικοί του Ergon μετακαλούνται στην Φρανκφούρτη για να συμπράξουν με το  Ensemble Modern.

 

Σκοπός σας ήταν να φτιάξετε μια μικρή ορχήστρα ή ένα απολύτως εξειδικευμένο σχήμα συγκεκριμένου τύπου ρεπερτορίου;

Πεποίθηση όλων μας ήταν ότι μόνο μέσα από μια βαθιά προσήλωση στην ακρίβεια των εκτελέσεων - που φυσικά απαιτεί συνεχή αναζήτηση, ενημέρωση και εκπαίδευση -  είναι δυνατόν να αναδειχθεί το σύγχρονο ρεπερτόριο και να δοθούν στο κοινό εκτελέσεις υψηλών προδιαγραφών. Αυτή η αποστολή θα μας προσέφερε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα αλλά και παρουσία στο εξωτερικό. H μέχρι στιγμής παρουσία μας σε συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα αλλά και σε φεστιβάλ του εξωτερικού έχει δικαιώσει την επιλογή μας.

 

Υπάρχει κάποιο άλλο σχήμα στην Ελλάδα που να κινείται παράλληλα με εσάς;

Τα σύνολα που ασχολούνται με την σύγχρονη μουσική είναι ευτυχώς πολλά. Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών με μαέστρο τον Θόδωρο Αντωνίου είναι βέβαια το παλαιότερο και  ακολουθούν οι Disonart, οι ARTefacts και πιο πρόσφατα, οι Kyklos Ensemble. Είμαστε πολύ ευτυχείς για την ύπαρξη τόσων συνόλων υψηλού επιπέδου γιατί όλοι συμβάλουμε  στην προώθηση της μουσικής του σήμερα αλλά και, σε καθαρά καλλιτεχνικό επίπεδο, προκαλείται ένας πολύ εποικοδομητικός ανταγωνισμός που διατηρεί όλους μας σε εγρήγορση η οποία με τη σειρά της φέρνει  νέες ιδέες, καινοτόμα προγράμματα και, φυσικά, σκληρή δουλειά.

 

Με ποια κριτήρια έκανες την επιλογή των έργων που θα παίξετε στη συγκεκριμένη συναυλία; Καταρχήν με αυτό του Michel van der Aa θέλετε να συστήσετε αυτόν τον συνθέτη στο ελληνικό κοινό;

Τα βασικά κριτήρια ήταν οι συνθέτες και τα έργα τους να αντιμετωπίζουν την σύγχρονη μουσική με ανοικτούς ορίζοντες που σημαίνει ότι μπορεί να ενσωματώνονται στη μουσική τους στοιχεία ποπ, jazz, αυτοσχεδιασμού αλλά και να εντάσσουν δημιουργικά άλλες μορφές τέχνης όπως ο χορός και τα βίντεο.

Δεύτερον, μας ενδιαφέρει πάντα να προτείνουμε νέα έργα, για αυτό και το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε πρώτες εκτελέσεις για την Ελλάδα.

Ο Van der Aa είναι ένας συνθέτης, που πρώτοι εμείς προτείναμε στο κοινό πριν μερικά χρόνια και  σήμερα θεωρείται από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της νέας γενεάς στην Ευρώπη. Είναι ο απόλυτα πολυμεσικός συνθέτης καθώς, πέραν από την μουσική, υπάρχουν στα έργα του κείμενα, βίντεο ή θεατρικά δρώμενα τα οποία επίσης δημιουργεί ο ίδιος. Ορχηστρικά έργα και όπερες του παίζονται αυτή τη στιγμή στα μεγαλύτερα θέατρα διεθνώς, μεταξύ άλλων του έχει απονεμηθεί το  βραβείο Grawemeyer που έχει δοθεί σε μεγάλους συνθέτες όπως οι Ligeti, Penderecki, Takemitsu και Boulez.

 

Τι σε οδήγησε να επιλέξεις ένα από τα πιο «εύκολα» έργα του Steve Reich και όχι κάποιο από τα πιο «δύσκολα» ίσως μεν για κοινό και εκτελεστές αλλά μάλλον και πιο αντιπροσωπευτικά του;

Καταρχήν το ότι το  «Radio Rewire» είναι το πλέον πρόσφατο έργο του και έχουμε το προνόμιο της πρώτης εκτέλεσης του στην Ελλάδα. Επίσης  στο έργο αυτό ο Reich εμπνέεται από δύο τραγούδια των Radiohead, τα «Jigsaw Falling Into Place» και «Everything In Its Right Place». Το γεγονός ότι, για πρώτη φορά δουλεύει επάνω σε  υλικό που προέρχεται από to rock ήταν μια πολύ καλή αιτία για να βρει το έργο μια θέση στο πρόγραμμά μας!

 

Το ότι αυτή τη φορά χρησιμοποιείτε και φωνητικό σύνολο συνιστά πρόσθετη δυσκολία ή αντίθετα πρόκληση για εσάς; Και γιατί υπάρχει μαέστρος, κάτι που γενικά δεν συνηθίζετε και τόσο;

Το φωνητικό σύνολο δεν συνηθίζεται στη σύγχρονη μουσική. Τις περισσότερες φορές οι φωνές εμφανίζονται με τον σολιστικό τους ρόλο και με απαιτήσεις ιδιαίτερων δεξιοτεχνικών ικανοτήτων. Στο συγκεκριμένο έργο ουσιαστικά αναπαράγουμε τις συνθήκες με τις οποίες εργάζεται η Monk καθώς διατηρεί μόνιμο φωνητικό σύνολο για τα έργα της. Από αυτήν την οπτική και μόνον είναι ιδιαίτερα προκλητικό το εγχείρημα, πέραν βέβαια από το εξαιρετικά ενδιαφέρον άκουσμα του φωνητικού συνόλου που δεν το συναντάμε συχνά. Τα έργα του προγράμματος απαιτούν μεγάλο αριθμό μουσικών, κάτι που κάνει τον μαέστρο απολύτως απαραίτητο. Στη συναυλία συμμετέχουν συνολικά δέκα επτά  εκτελεστές.

 

Και τέλος, ποια είναι τα πιο άμεσα πλάνα των Ergon Ensemble;

Τον Ιούνιο θα συμμετάσχουμε στο 6ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου όπου θα επενδύσουμε ζωντανά ταινίες όπως οι «Ανδαλουσιανός Σκύλος», «Anemic Cinema», «Entact» και «Regen». Αμέσως μετά θα πάμε στους Παξούς για μια συνεργασία/συναυλία με το εκεί φεστιβάλ, αυτές είναι οι δυο παραγωγές με τις οποίες θα  ολοκληρώσουμε την πλούσια εφετινή σεζόν.

Σύνολα όπως οι Ergon Ensemble δείχνουν ότι, παρά την κρίση, εκτελεστικά και δημιουργικά  η μουσική και ειδικότερα οι πιο σύγχρονες μορφές της ευτυχώς... χαίρει άκρας υγείας στην Ελλάδα! Μακάρι να υπήρχαν και ευάριθμοι εξίσου «υγιείς», «ανήσυχοι» και με την κατάλληλη αισθητική παιδεία δηλαδή, ακροατές της...