Βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της μέχρι τώρα σύντομης μεν αλλά άκρως επιτυχημένης πορείας της δε. Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη είναι από τις εμπορικότερες τραγουδίστριες αυτή τη στιγμή και ο κόσμος της δείχνει έμπρακτα την αγάπη του, όπου και όπως κι αν εμφανιστεί. Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε το νέο της διπλό live άλμπουμ με τα τραγούδια από την παράσταση – αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη στο Ηρώδειο, η οποία θα επαναληφθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για δύο παραστάσεις. Παράλληλα, ετοιμάζεται για την παράσταση στην οποία θα τραγουδάει Edith Piaf, αλλά και τον επόμενο προσωπικό της δίσκο σε μουσική του Μίνου Μάτσα και στίχους της Ελένης Φωτάκη. Με λίγα λόγια βρίσκεται στην πιο δημιουργική της φάση έχοντας κερδίσει με τον τρόπο της την αποδοχή.

 

Περίμενες την ανταπόκριση, την προσέλευση του κόσμου και την επιτυχία της παράστασης – αφιέρωμα στην Μελίνα στο Ηρώδειο;
Στην αρχή όταν μου έγινε η πρόταση, όχι. Είχα αγωνία αν θα τα καταφέρω. Με ανησυχούσαν οι σκέψεις μήπως είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα σε σχέση με την ηλικία μου και μήπως ήταν ένα εγχείρημα που ασυνείδητα μπορεί να με συνέκρινε στα μάτια του κόσμου με μία τόσο μεγάλη προσωπικότητα. Σιγά σιγά όμως και κατά τη διάρκεια των προβών ένιωσα ξαφνικά μία μεγάλη ασφάλεια και τρομερή θέληση να δουλέψω, οπότε μου έφυγε κάθε ανησυχία.

 

Η διαδικασία στην οποία σε υποβάλει μία τέτοια παράσταση σε εξελίσσει και καλλιτεχνικά;
Μία τέτοια εμπειρία σίγουρα μπορεί να σε εξελίξει καλλιτεχνικά πάρα πολύ, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Ήταν μία παράσταση με πολλές απαιτήσεις, πολλά πράγματα τα οποία δε γνώριζα και έπρεπε να τα κάνω, οπότε έπρεπε να δουλέψω σε ταχείς ρυθμούς και να βρω και τον δικό μου τρόπο. Παράλληλα, έλυνα και πράγματα δικά μου προσωπικά…

 

Ποια πιστεύεις ότι μπορεί να είναι μία λάθος εντύπωση που έχει για σένα ο κόσμος;
Σίγουρα έχω μία δεκαετία στο χώρο που δουλεύω συνεχώς για κάτι συγκεκριμένο, δοκιμάζοντας πράγματα, αφήνοντας πίσω κάποια άλλα με ένα συστηματικό πια ρυθμό, οπότε θεωρώ πως ό,τι κι αν είχε καταλάβει ο κόσμος λάθος, σιγά σιγά θα αρχίσει να παίρνει τη σωστή του διάσταση. Δε νομίζω ότι έχει κανείς αμφιβολία για το ότι δουλεύω. Και όσον αφορά στην εικόνα που δίνουν τα Μέσα για εμένα, πιστεύω ότι μου έχουν συμπεριφερθεί με ευγένεια και δεν έχω κάποιο παράπονο στον τρόπο που με παρουσιάζουν και στην εντύπωση που δίνουν για ‘μένα.

 

Τι είναι αυτό που σε έκανε να είσαι από τα πρόσωπα της γενιάς σου που ξεχώρισαν;
Δε νιώθω ότι έχω ξεχωρίσει. Θεωρώ ότι ξεκίνησα να κάνω ένα πράγμα που στην αρχή μου άρεσε και αυτό από μόνο του με έκανε να το αγαπάω πιο πολύ και να φτάσω στο σημείο να θέλω να κάνω αυτό και τίποτ’ άλλο. Ίσως αυτό που έχει κάνει τον κόσμο να περνάει καλά με τη δουλειά μου είναι ότι κι εγώ περνάω πραγματικά καλά. Την ώρα του live αισθάνομαι ότι υπάρχει μία ανάγκη ουσιαστική δική μου να παρουσιάσω αυτό για το οποίο έχω δουλέψει κι ο κόσμος έρχεται με μία διάθεση αποδοχής.

 

 

Μιλάς για αποδοχή. Υπήρξε και αμφισβήτηση;
Νομίζω ότι έχω περάσει το στάδιο της αμφισβήτησης. Ωστόσο, αυτό δεν με έχει κάνει να έχω επαναπαυθεί αλλά πιστεύω ότι προσπαθώ κάθε φορά να κερδίσω τον κόσμο όπως την πρώτη μέρα.

 

Πιστεύεις ότι αυτός είναι και ο λόγος που ο κόσμος γυρνά την πλάτη σε κάποιους καλλιτέχνες; Ότι δηλαδή από ένα σημείο και μετά παύουν να τον σέβονται και να προσπαθούν όπως στην αρχή;
Δεν μπορώ να το κρίνω γιατί εγώ είμαι πολύ φρέσκια ακόμη και δεν ξέρω τι συμβαίνει με τον χρόνο σε καθένα από εμάς και τι συμβαίνει και με τον κόσμο. Αυτό που μπορώ αν πω είναι ότι η σχέση του καλλιτέχνη με το κοινό είναι μία σχέση που χρειάζεται πάρα πολύ φροντίδα. Και επειδή το ίδιο συμβαίνει και στην προσωπική μου ζωή, δεν έχω ας πούμε κάποιον γάμο χρόνων, είμαι και στην προσωπική μου ζωή σε φάση αναγνώρισης. Σίγουρα πιστεύω στον σεβασμό. Και ένας καλλιτέχνης πιστεύω ότι πρέπει να δείχνει σεβασμό.

 

Ο σεβασμός μόνο φτάνει;
Πρέπει να δοκιμάζει πράγματα κι αυτό δεν το λέω κρίνοντας από εμένα που έτσι κι αλλιώς μου αρέσει να κάνω καινούρια πράγματα, πιστεύω ότι ένας καλλιτέχνης που εξελίσσεται πρέπει να θέλει έναν καλύτερο ήχο, ένα πιο εξωστρεφές πρόγραμμα κι όταν υπάρχει σεβασμός πιστεύω ότι τα πράγματα όντως γίνονται όλο και καλύτερα.

 

Υπάρχει αυστηρότητα όταν κρίνουμε τους καλλιτέχνες.
Ναι, πιστεύω ότι οι Έλληνες κρίνουν πολύ αυστηρά τους καλλιτέχνες. Είναι ένα κοινό πολύ απαιτητικό κυρίως ως προς τους Έλληνες καλλιτέχνες. Με τους ξένους πιστεύω δεν δείχνουμε την ίδια αυστηρότητα. Είμαστε πιο ευκολόπιστοι. Και γενικά μας αρέσουν περισσότερο και ευκολότερα τα πράγματα που συμβαίνουν έξω από τη χώρα μας.

 

Σε επηρεάζει η δική σου προσωπική συναισθηματική κατάσταση πάνω στη σκηνή;
Με επηρεάζει, αλλά όσο σιγά σιγά αποκτώ κάποια πείρα αυτό το πράγμα μετριάζεται. Δηλαδή οι πιο ωραίες στιγμές είναι όταν συνυπάρχει και το εγκεφαλικό και το συναισθηματικό κομμάτι μου σε ένα live. Γιατί καμιά φορά και μόνο το συναισθηματικό δεν είναι αρκετό. Οι άνθρωποι πολλές φορές αισθανόμαστε πράγματα αλλά δε μας είναι πολύ εύκολο να τα εκφράσουμε και σε ένα liveέχουμε περιορισμένο χρόνο για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, κι αυτή είναι και η ομορφιά του. Καλό θα ήταν να θυμόμαστε που και που ότι και στη ζωή συμβαίνει το ίδιο. Ξεχνάμε ότι και στη ζωή έχουμε λίγο χρόνο.

 

Ανήκεις σε μία γενιά καλλιτεχνών, μία εποχή καλύτερα, που το live παίζει κυρίαρχο ρόλο. Αν κάποιος απλώς βγάλει έναν δίσκο, ουσιαστικά δεν υπάρχει αν δεν βγει να παίξει στον κόσμο. Αυτό έχει αλλάξει τον τρόπο που κάνεις μουσική; Αυτό μου άλλαξε τον τρόπο που έβλεπα τα πράγματα. Οι πρώτοι μου δίσκοι και λόγω απειρίας και λόγω συγκυριών είχαν έναν ήχο που καλώς ή κακώς δεν ήταν εύκολο να τον χρησιμοποιήσω στα liveμου. Ήταν πολύ ηλεκτρικός και δεν είχε ποτέ το ίδιο ηχητικό αποτέλεσμα το liveμε τον δίσκο. Κι ο κόσμος το παρατηρούσε αυτό. Μου έλεγαν ότι είμαι πολύ καλύτερη στα live. Οπότε εμένα μου έκανε καλό να μπω σε ένα πλαίσιο και να βάλω περιθώρια. Ωστόσο, δε νομίζω ότι επιλέγω τραγούδια με κριτήριο αν θα μπορούν να παιχτούν στο live.

 

 

Είναι αλήθεια ότι σε ένα πρόγραμμα επιλέγεις πολλά διαφορετικά τραγούδια...
Δεν ξέρω αν τα καταφέρνω πρακτικά και αισθητικά. Γι’αυτό άλλωστε κάποιοι άνθρωποι διαφωνούν πάρα πολύ με αυτό που κάνω. Σίγουρα όμως είναι κάτι που γίνεται συνειδητά. Το έχω αντιληφθεί σαν μία διαδικασία ωριμότητας που όντως κάποια πράγματα τα αφήνεις πίσω σου για να προχωρήσεις.

 

Ο άνθρωπος στη ζωή του αν τολμάει βγαίνει νικητής;
Γενικά πιστεύω πολύ στο να τολμάμε να δοκιμάζουμε και να ρισκάρουμε πράγματα αλλά αυτό είναι στο χέρι του καθένα πως θα επιλέξει να ζει τη ζωή του. Όσον αφορά εμένα καλλιτεχνικά πιστεύω ότι είναι τόσο μεγάλο το διάστημα που το κάνω, που όλοι έχουν καταλάβει ότι δε γίνεται τυχαία.  

 

Η γρήγορη ανοδική σου πορεία νιώθεις ότι σε ωριμάζει απότομα;
Η ζωή μου γενικά μου έχει φέρει τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα, με ρυθμούς που με ανάγκασαν να ωριμάσω. Από μικρή το νιώθω αλλά τώρα πια νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για αυτά που κάνω. Αυτή η δουλειά μου δίνει βιώματα που με εξελίσσουν και δεν μπορώ να πω ότι δε νιώθω μεγάλη τύχη.

 

Το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να σε αντιμετωπίζουν ως ένα εμπορικό προϊόν...
Δεν ξέρω πως το βλέπουν οι άλλοι αλλά εγώ θέλω να είμαι ανταγωνιστική. Να υπάρχει κάποιος λόγος να επενδύσει κάποιος επάνω μου, γιατί είναι ένα παιχνίδι όντως εμπορικό και επιφέρει κέρδος σε κάποιους. Δε νομίζω όμως ότι γι’αυτό το λόγο αλλάζει ο στόχος μου ή ο τρόπος που βλέπω τα πράγματα. Γνωρίζω ότι στο τέλος υπάρχει μια εμπορική διαδικασία, αλλά εγώ νιώθω πολύ αθώα μέσα σε αυτό που κάνω.

 

Αρκετές φορές τα Μέσα σε ταυτίζουν με την Νατάσσα Μποφίλιου, ή σας θεωρούν ανταγωνίστριες. Υπάρχει βάση σε αυτή την ταύτιση;
Η ταύτιση είναι γενικά μία λάθος αντίληψη για τα πράγματα. Δύσκολα κάτι ταυτίζεται με κάτι άλλο. Θεωρώ ότι ούτε σύγκριση πρέπει να υπάρχει. Αυτό που καταλαβαίνω και θεωρώ πολύ λογικό -γιατί είμαστε συνομήλικες, είμαστε γυναίκες- είναι ότι ο κόσμος μας έχει εντάξει μαζί μέσα στην καρδιά του και στη συνείδησή του. Και είναι πολύ φυσιολογικό. Εγώ νιώθω μεγάλη ασφάλεια που είναι και η Νατάσσα μέσα σε όλο αυτό.

 

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της γενιάς σου που σου αρέσει περισσότερο;
Ο καθένας έχει το δικό του χώρο, το δικό του τρόπο, ο καθένας επιλέγει τη δική του διαδρομή με ωριμότητα. Αυτό που βλέπω είναι ότι, παρότι κάποιοι είναι πιο κατασταλαγμένοι από κάποιους άλλους, δεν είναι στον αέρα. Δεν κάνουν τυχαία βήματα. Κινούνται συνειδητά και αυτό είναι κάτι που το χαίρομαι πολύ.

 

Είναι εύκολο σήμερα για έναν νέο καλλιτέχνη να δει τη δουλειά του να κυκλοφορεί και να φτάσει εκεί που έχεις φτάσει εσύ σήμερα;
Για κανένα δεν είναι εύκολο. Ούτε για’μένα είναι εύκολο να βγάλω τη δουλειά μου έτσι όπως θέλω, με τις συνθήκες που θέλω. Ταλαιπωρούμαι πάρα πολύ. Τσακώνομαι πολύ. Αγωνιώ πάρα πολύ για να φτάσω τελικά σε ένα αποτέλεσμα το οποίο να θέλω και με το οποίο να νιώθω καλά. Σίγουρα όσο περνάει ο καιρός δυσκολεύουν τα πράγματα για όλους.

 

Δισκογραφικά ετοιμάζεις ακόμη έναν προσωπικό δίσκο;
Ναι, με μουσική του Μίνωα Μάτσα, ο οποίος έχει γράψει και τους στίχους σε ορισμένα τραγούδια. Και στα υπόλοιπα οι στίχοι είναι της Ελένης Φωτάκη. Είμαστε ήδη στο στούντιο και είναι μία δουλειά για την οποία εγώ είμαι πολύ περήφανη. Με τον Μίνωα έχω προσπαθήσει ξανά να δουλέψω στο παρελθόν, έχουμε συνεργαστεί στο Νησί, αλλά νομίζω ότι αυτή την φορά ήταν η στιγμή να συνεργαστούμε.

 

Στα μελλοντικά σχέδια, εκτός από τον δίσκο, είναι και η παράσταση για την Piaf;
Ναι, είναι μία παράσταση για την ζωή της Edith Piaf. Την ετοιμάζουμε για τον Φλεβάρη και κάποια πράγματα είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Δεν είναι μόνο τα τραγούδια της, και δεν είναι μιούζικαλ. Είναι η βιογραφία της και επειδή είναι η βιογραφία μίας μεγάλης τραγουδίστριας υπάρχουν μέσα σε αυτή και τραγούδια. Θα υπάρχουν τα γαλλικά τραγούδια και είμαστε σε σκέψη και κάποια, όχι τα πολύ πολύ γνωστά της να είναι και στα ελληνικά. Άλλωστε είναι μία τραγουδίστρια που βασίστηκε στο συναίσθημα και πιστεύω ότι και για’μένα αν τραγουδώ στα ελληνικά θα μου είναι συναισθηματικά πιο οικείο, παρότι σίγουρα αυτό έχει ένα ρίσκο. Ωστόσο, πρόκειται για μία παράσταση κανονική και συμμετέχουν επίσης ο Δημήτρης Αλεξανδρής, ο Χρήστος Στέργιογλου και η Μαρίνα Ασλάνογλου και σιγά σιγά ολοκληρώνουμε το θίασο. Σίγουρα πάντως μετά το Μέγαρο (συμμετέχει η Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη) δε θα κάνω άλλες ζωντανές μουσικές εμφανίσεις για φέτος, παρά μόνο την παράσταση.