Ο Bryan Pyle γεννήθηκε και ζει σε μια μικρή, αγροτική κωμόπολη της Καλιφόρνια και από νεαρή ηλικία ασχολείται με την πειραματική electronica, αρχικά μόνον ως ήμισυ του – μάλλον διαλυμένου πια – ντουέτου Starving Weirdos και στη συνέχεια και σαν Trinity Rivers και Ensemble Economique ενώ πλέον έχει αφοσιωθεί στο τελευταίο project με το κατάφωρα αυτοσαρκαστικό όνομα. Οι παραγωγικότατοι Ensemble Economique ισορροπούν με ευφυία και φαντασία ανάμεσα στην ambient και στον θόρυβο και, έχοντας ήδη επισκεφτεί μια φορά την χώρα μας, θα βρίσκονται την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στο «6 D.O.G.S» για να μας ξεναγήσουν στις απόμακρες ίσως αλλά και άκρως σαγηνευτικές παρυφές της electronica,

 

Πώς σου φαίνεται η Ελλάδα αφού ήδη έχεις παίξει για πρώτη φορά εδώ στις αρχές του ’13; Τι ήξερες για την χώρα μας τότε και τι ξέρεις τώρα;
Αγαπώ την Ελλάδα! Δεν ήξερα τι αποδοχή θα είχε η εμφάνιση μου και ήταν θαυμάσια, συνάντησα τόσους πολλούς υπέροχους ανθρώπους. Για εμένα υπάρχει κάτι διαχρονικό, ίσως ακόμα και «ρομαντικό», στην ελληνική κουλτούρα, κάτι πολύ καλό και ανεπιτήδευτο. Είναι μια όμορφη χώρα και είμαι ενθουσιασμένος για το ότι θα ξαναέρθω!

 

Δεν είναι λίγο παράξενο να κατάγεσαι από ένα τόσο επαρχιακό, αγροτικό μέρος και να παίζεις τέτοια μουσική...ή μήπως τελικά δεν είναι καθόλου;
(Γέλια) Ναι, ίσως είναι λίγο παράξενο αλλά όχι και τόσο πολύ πια! Είναι πολύ ενδιαφέρον πάντως ότι η μουσική μου ταιριάζει πολύ περισσότερο στις ευρωπαϊκές πόλεις αν και την έχω εμπνευστεί και συνθέσει στην ολότητα της σε ένα εξοχικό, απομονωμένο μέρος στην βόρεια Καλιφόρνια.

 

 

Θα έλεγες ότι η μουσική σου είναι μια σύγχρονη έκφανση της ψυχεδέλειας ή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτήν;
Όχι, πραγματικά δεν έχει καμία σχέση. Πιστεύω ότι η μουσική μου είναι πολύ χαρακτηριστική, τολμώ να πω ακόμα και ξεχωριστή, φυσικά υπάρχουν σε αυτήν ψυχεδελικά στοιχεία αλλά επίσης και από την musique concrete, τα ηχητικά κολάζ, την «σκοτεινή» synth pop, ακόμα και από τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Η όποια διασύνδεση της με την ψυχεδέλεια υποθέτω ότι είναι το γεγονός πως είναι αποκλειστικά δικό μου μουσικό όραμα και δεν βασίζεται σε κανένα συγκεκριμένο είδος.

 

Θα αποκαλούσες αυτό που κάνεις ambient ή απλά electronica, με την ευρύτερη φυσικά έννοια του όρου;
Κανένα από τα δύο φοβάμαι, όπως προανέφερα (γέλια).  Είναι δύσκολο να το κατηγοριοποιήσω, συνήθως λέω «σκοτεινή ποπ» αλλά ακόμα και αυτό με το ζόρι περιγράφει μόλις την επιφάνεια της μουσικής μου. 

 

Είσαι μάλλον αρκετά παραγωγικός, έχεις αλήθεια τόσες πολλές μουσικές ιδέες; 
Δεν νομίζω και τόσες πολλές (γέλια πάλι). Υποθέτω όμως ότι τελικά μάλλον έχω, μου συνέβαινε το ίδιο και όταν ήμουν μέλος των Starving Weirdos στους οποίους έκανα το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς, απλά τώρα έχω επικεντρωθεί στους Ensemble Economique.

Από τι εμπνέεσαι κυρίως;
Ξέρω ότι θα φανεί κλισέ αλλά από τα πάντα και παντού! Είναι δύσκολο να το εντοπίσω ακριβώς αλλά ένας ήχος ή μια ιδέα περνάει από το μυαλό μου και από εκείνο τη σημείο η φαντασία μου αρχίζει να...τρέχει. Συνήθως «ακούω» έναν ήχο που ανταποκρίνεται σε ό,τι αισθάνομαι εκείνη την στιγμή, στην ψυχολογική κατάσταση την οποία βρίσκομαι και αυτή η, κατά κάποιο τρόπο, «μαγική σύγκρουση» είναι για εμένα τεράστια έμπνευση.

 

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα νοήματα, συναισθήματα ή και εικόνες που προσπαθείς να εκφράσεις μέσα από την μουσική σου;
Απλά προσπαθώ να εκφράσω κάτι δυνατό, ενδιαφέρον, με περιεχόμενο και συναίσθημα. Θέλω να κάνω τον ακροατή να μοιραστεί μαζί μου μια εμπειρία η οποία ελπίζω να έχει βαθύτητα και να είναι όμορφη!