Λίγες ημέρες πριν την συναυλία της στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής (10 Σεπτέμβρη), η Athena (καλλιτεχνικό όνομα της Αθηνάς Ανδρεάδη) μιλά στην Κορίννα Λασκαρίδου και το Musicpaper.gr. 

Μετά από δύο δίσκους στα αγγλικά, έβγαλες τον πρώτο σου δίσκο στα ελληνικά, τους Γήινους Αγγέλους. Τι σε ώθησε να αλλάξεις πορεία και να περιοριστείς στο πολύ μικρότερο ελληνικό κοινό;
Δεν είναι ακριβώς αλλαγή πορείας αλλά συνέχιση της -δεν φανταζόμουν ποτέ η πορεία μου στη μουσική να είχε έξω την Ελλάδα. Είναι ένας δίσκος που ονειρευόμουν για καιρό, που τον ετοίμαζα στο μυαλό μου διαβάζοντας, γράφοντας, συζητώντας. Ύστερα από πολλές δοκιμές στη στιχουργική και τραγούδια που έγραφα και ξανάγραφα κατέληξα σε μια δουλειά που ήταν η εικόνα που έφερνα μέσα μου πάντα για την Ελλάδα -και που νομίζω φέρνουν τελικά πολλοί από εμάς που ζούμε για χρόνια έξω. Δεν σκέφτηκα επομένως ποτέ το περιορισμένο κοινό αλλά το ελληνικό κοινό, τη χώρα μου και τους ανθρώπους της με τους οποίους θέλω πάντα να μοιράζομαι στιγμές σαν αυτές στο δίσκο και σε συναυλίες σαν αυτή που θα δείτε στο Μέγαρο. Είναι τιμή και πλούτος το να διαχειρίζομαι την ελληνική γλώσσα, την γλώσσα του Ομήρου.


Στιχουργικά, μουσικά και τραγουδιστικά ποιες προκλήσεις είχες να αντιμετωπίσεις λόγω γλώσσας σε σχέση με το παρελθόν;
Πάντα σκεφτόμουν και έγραφα στα ελληνικά απλώς επειδή είμαι δίγλωσση λειτουργούν άμεσα και φυσικά για μένα και οι δυο γλώσσες. Δεν ξέρω αν μπορώ να μιλήσω για προβλήματα αλλά διαπιστώσεις που έκανα όταν έγραφα στα ελληνικά -σε σχέση με τους στίχους που έγραφα στα αγγλικά. Σάμπως να γινόμουν ξαφνικά πιο εξομολογητική και πιο βαθιά. Είναι αυτό το σεφερικό που θα φέρω πάντα στη ψυχή μου.


Στη δημιουργία και προώθηση του ελληνικού δίσκου βρέθηκαν εμπόδια ή δυσκολίες που υπερπήδησες λόγω του πως λειτουργεί η ελληνική αγορά;
Σίγουρα υπάρχουν εμπόδια όταν απευθύνεσαι σε μια αγορά την οποία δεν γνωρίζεις από πρώτο χέρι όπως η αγγλική. Τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά εδώ και έπρεπε να προσαρμοστώ στην αναγκαιότητά τους. Αλλά νομίζω ότι τελικά το αποτέλεσμα είναι που μετράε ι-όσες κι αν είναι οι δυσκολίες που προκύπτουν. Και θα προκύψουν όπου και να είσαι – γιατί είναι μέρος της ζωής. Όπως λέει και ο Ζορμπάς, η ζωή όλη είναι μια δυσκολία.


Επίσης χαίρομαι πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να προσφέρω και με έναν άλλον μικρό τρόπο... Σε συνεργασία με τα Starbucks μαζεύονται κάποια χρήματα απο τις πωλήσεις των δίσκων μου στα καφέ τους και πηγαίνουν στο φιλανθρωπικό έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που βοηθά Ελληνικές οικογένειες με είδη πρώτης ανάγκης.


Ο Γιώργος Ανδρέου ηταν παραγωγός στον πρώτο σου αγγλόφωνο δίσκο, αλλά και στον τωρινό, τον πρώτο ελληνικό. Τι σας συνδέει και πως προέκυψε η συνεργασία σας;
Κοινοί κώδικες, κοινή μουσική αντίληψη, αγάπη για τη μουσική για να το πω απλά. Είναι σημαντικό ο παραγωγός σου να αντιλαμβάνεται τι ακριβώς θέλεις να εκφράσεις με τη δουλειά σου και να το πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Για μένα δεν είναι μόνο αιτούμενο αλλά κι ευλογία να το έχω. 

athenaΜετά τις σπουδές στη Διοίκηση επιχειρήσεων, αποφάσισες να ακολουθήσεις το όνειρό σου και να σπουδάσεις και τραγούδι. Ωστόσο η σύνθεση αλλά και η στιχουργική έγιναν μέρος της καλλιτεχνικής σου έκφρασης, πώς προέκυψε αυτό;
Προϋπήρχε μάλλον αφού από μικρή δεν σταμάτησα να γράφω και να συνθέτω-δηλαδή να εμπνέομαι στίχους σε σχέση με τη μουσική. Απλώς όταν ολοκλήρωσα τον κύκλο των σπουδών μου σκέφτηκα ότι είναι καιρός να ακολουθήσω το όνειρο μου κι αυτό που ήθελα πάντα να κάνω. Τελικά φαίνεται πως δεν μπορεί κανείς ποτέ να ξεφύγει από την αλήθεια του και την ταυτότητα του.

Οι στίχοι σου αναφέρονται συχνά σε έρωτες, στην αγάπη, σε συντρόφους και στα συναισθήματα που αφορούν την αισθηματική μας ζωή, κατά πόσο αναφέρεσαι ή αντλείς έμπνευση από την προσωπική σου ζωή;
Δεν ξέρω αν μπορεί κανείς να γράψει χωρίς να εμπνέεται από συναισθήματα που βιώνει στην πραγματική του ζωή. Γι’ αυτό υπάρχει η μουσική και η τέχνη: για να εκφράσει αυτό που ταυτόχρονα υπαγορεύουν το συνειδητό και το ασυνείδητο μας.

Αναφέρεσαι συχνά στην Ελλάδα ως την πηγή της έμπνευσής σου, η Αγγλία τι ρόλο παίζει στην καλλιτεχνική σου ταυτότητα;
Η Αγγλία είναι ο χώρος που ξέρω καλά αφού έχω ζήσει εκεί μεγάλο διάστημα και έχω διαμορφώσει επαγγελματικές σχέσεις και φιλίες. Αγαπώ τον επαγγελματισμό τους και το γεγονός ότι ακόμη μπορώ και συναναστρέφομαι πολλούς από τους προσωπικούς μουσικούς μου μύθους. Ακόμη και τα κίνητρα που σου δίνονται εκεί ώστε να μετεξελιχθείς επαγγελματικά είναι σημαντικά. Η Αγγλία με καθόρισε ως ενήλικα.

Εντοπίζεις διαφορές στο ελληνικό και στο αγγλικό κοινό; Πώς προσαρμόζεσαι στις διαφορές τους στις συναυλίες σου;
Το κοινό, πιστέψτε με, είναι παντού το ίδιο: ερωτεύεται, αγαπάει, ενθουσιάζεται, συγκινείται ή ακόμη και αδιαφορεί. Η ψυχή δεν έχει εθνικές ταυτότητες.

Ο Κήπος του Μεγάρου είναι ένας χαλαρός χώρος που το κοινό έχει αγαπήσει για τις κεφάτες συναυλίες που παρακολουθεί εκεί, πώς να περιμένουμε να σε δούμε σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο;
Πραγματικά είμαι ενθουσιασμένη για τη συναυλία στο Μέγαρο αφού θα έχω την τύχη να έχω ως γκεστ εκτός από τον Γιώργο Ανδρέου έναν άνθρωπο που θεωρώ προσωπικό μου μύθο, τη Δήμητρα Γαλάνη. Συγκινούμαι πολύ που θα την έχω κοντά μου αυτή την ξεχωριστή βραδιά. Είναι και η ίδια μια μεγάλη ολοκληρωμένη δημιουργός, αφού άλλωστε γράφει η ίδια και ερμηνεύει, αλλά έχει δουλέψει και με τους μεγάλους δημιουργούς, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις. Το ίδιο και ο Ανδρέου. Τιμή μεγάλη.

Θα παρουσιάσω τραγούδια απο τις 3 δισκογραφικές μου δουλειές, τις δυο αγγλικές, “Breathe With Me” και “Peeling Apples”, καθώς και την πρόσφατη ελληνική, “Γήινοι Άγγελοι”, καθώς και τραγούδια μεγάλων δημιουργών που με καθόρισαν.


Επίσης θα έχω στο πλάι μου μια μπάντα με εξαιρετικούς σολίστ όπως τον Richard Causon που είχε συνεργαστεί με Rufus Wainwright και Alanis Morissette, τον Dave Manington που έχει δουλέψει με Tim Garland και Tina May, τον Eric Appapoulay που έχει βρεθεί με Plan B, Cat Stevens, Neneh Cherry, Daniel Bedingfield και τον Martyn Kaine που είχε συνεργαστεί με την Amy Winehouse.


Έχοντας πάει σε μεγάλα και καταξιωμένα φεστιβάλ της Αγγλίας και έχοντας ακούσει κολακευτικά σχόλια για τη φωνή και τους δίσκους σου από τον ξένο τύπο, διακρίσεις σπάνιες για μια τόσο νέα τραγουδοποιό, τι προσδοκίες και όνειρα έχεις για το μέλλον;
Να συνεχίσω να δουλεύω και να εμπνέομαι ελεύθερα και με τους όρους που θέλω. Να κάνω αυτό που αγαπώ. Πράγματα που θέλει κάθε καλλιτέχνης.


Αληθεύει ότι ετοιμάζεις ήδη τον τρίτο σου αγγλόφωνο δίσκο και τι να περιμένουμε να ακούσουμε σε αυτόν;
Ναι αληθεύει, αφού άλλωστε οι δίσκοι παίρνουν 2-3 χρόνια για να ολοκληρωθούν - αφού πέρα απο τα άλλα τους γράφω και η ίδια - αλλά είναι νωρίς για να σας αποκαλύψω περισσότερα. Προς το παρόν βρίσκομαι ψυχικά στον κόσμο των «Γήινων Αγγέλων».