Τέσσερα μέλη αριθμεί πλέον το Τρίφωνο, καθώς μετά τη μόνιμη εγκατάσταση του Νίκου Κουρουπάκη στη Νέα Υόρκη, στο συγκρότημα προστέθηκε και ο τραγουδιστής Γιώργος Περαντάκος. Με αφορμή αυτήν την αλλαγή, τις δύο εμφανίσεις που ετοιμάζει το Τρίφωνο στη Νέα Υόρκη αλλά και τον πρόσφατο δίσκο τους Τα τζιτζίκια του χειμώνα, η Ερωφίλη και ο Δημήτρης Υφαντής μίλησαν στο Musicpaper.gr

Θα ήθελα ν’ αρχίσουμε με τα πιο πρόσφατα νέα που αφορούν τις δύο εμφανίσεις σας στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Ιούνιο.
Είναι η πρώτη φορά που εμφανιζόμαστε στη Νέα Υόρκη.
Στις 4 Ιουνίου θα εμφανιστούμε στην απονομή των βραβείων Gabbys που θα γίνουν στο Ellis Island, το νησάκι που έφταναν οι μετανάστες στη Νέα Υόρκη. Τα βραβεία αυτά απονέμονται σε ελληνοαμερικάνους που έχουν διαπρέψει. Πέρυσι είχε βραβευθεί η Ολυμπία Δουκάκη.Θα ανοίξουμε τη βραδιά με το τραγούδι της Ξενιτιάς του Μίκη Θεοδωράκη το οποίο θα απλωθεί σε διάρκεια –θα είναι ένα δεκάλεπτο τραγούδι όπου ενδιάμεσα ο πρωταγωνιστής της σειράς True blood,Theo Alexander θα διαβάζει αποσπάσματα από ημερολόγια μεταναστών. Το τραγούδι θα σκηνοθετήσει ο βραβευμένος με Emmy σκηνοθέτης των σειρών True blood, Grey’s Anatomy και Dr House Gregory Yaitanes. Στις 5 Ιουνίου στο Town Hall της Νέας Υόρκης θα κάνουμε την πρώτη μας συναυλία με τραγούδια από τους δίσκους μας αλλά και από το σύνολο της ελληνικής δισκογραφίας. Ο Gregory Pappas, ο διοργανωτής είδε σ’ εμάς ένα σύνδεσμο από την παράδοσή μας στη σύγχρονη Ελλάδα και θέλει να μας προτείνει στους Έλληνες που ζουν εκεί. Επίσης, ο Νίκος Κουρουπάκης που μένει πλέον εκεί βοηθάει πάρα πολύ στο να οργανωθούν οι δύο συναυλίες.

 

Το ελληνοαμερικάνικο κοινό γνωρίζει τα τραγούδια σας;
Υπάρχει ένας σταθμός στη Νέα Υόρκη το Ράδιο Κόσμος όπου παίζει δικά μας τραγούδια και μάλιστα, κάθε χρόνο στις 4 Ιουνίου γίνεται μια μεγάλη συναυλία για τη στήριξή του. Ωστόσο φέτος η συναυλία θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα αργότερα για να στηρίξει ο σταθμός τις δύο συναυλίες. Είναι θα λέγαμε ο ποιοτικός τους σταθμός που μεταδίδει ό,τι καλό παίζεται στην Ελλάδα.

 

Μετά από αυτές τις συναυλίες έχετε προγραμματίσει άλλες εμφανίσεις;
Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε αρκετές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα μ’ ένα πολύ χαμηλό κόστος, για να τραγουδήσουμε σε όσους περισσότερους δήμους γίνεται. Στις 15 και 16 Απριλίου ήμασταν στην Καρδίτσα, σ’ ένα χώρο που λέγεται 2/4. Στις 27 Απριλίου θα εμφανιστούμε στο Almaz στο Γκάζι, στις 7 Μαίου θα είμαστε στα Τρίκαλα στη μουσική σκηνή Κεντρική Πλατεία και στις 8 Μαίου στο Βόλο. Στις 9 Μαΐου θα γίνει στην Αθήνα και τον Σταυρό του Νότου η παρουσίαση του νέου μας δίσκου Τα τζιτζίκια του χειμώνα και η απονομή για τις πλατινένιες πωλήσεις Προσοχή Τρίφωνο. Μαζί μας θα βρίσκεται και ο Νίκος Κουρουπάκης καθώς και καλλιτέχνες που έχουμε συνεργαστεί. (περισσότερα για τη βραδιά εδώ)

 

Επειδή αναφερθήκατε στο χαμηλό κόστος, πόσο έχει επηρεαστεί η δουλειά σας από την υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα;
Είναι οφθαλμοφανές ότι έχουμε επηρεαστεί. Πλέον αυτό που προσφέρουμε είναι μια πολυτέλεια. Όταν ο κόσμος έχει να σκεφτεί την καθημερινότητά του και τα βασικά έξοδα, η μουσική είναι πια μια πολυτέλεια. Επειδή όμως είναι από τις τέχνες που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, είναι μεγάλη η θέλησή μας να βρεθούμε κοντά με τον κόσμο και πιστεύουμε ότι οι δήμοι θα διοργανώσουν εκδηλώσεις με χαμηλό κόστος.

 

Επίσης έχουμε και ένα νέο δίσκο στα χέρια μας.
Νιώθουμε ότι πηγαίνει καλά καθώς σε σχέση με τις δύσκολες εποχές που ζούμε, κάνει πωλήσεις και είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό. Υπάρχει ανταπόκριση από τα ραδιόφωνα ειδικά στο η Αγάπη Ζει σε μουσική Eric Beam και στίχους της Κοραλίας Αλιφραγκή. Είναι ένα τραγούδι που δίνει χαρά στον κόσμο.
Πρέπει να προσθέσουμε ότι η τιμή του cd είναι περίπου στα 10 ευρώ. Την παραγωγή την έχουμε αναλάβει εμείς, την καλλιτεχνική επιμέλεια του εξωφύλλου έχει η Λίνα Νικολακοπούλου η οποία έχει δώσει και τέσσερα τραγούδια. 

 

tatzitzikiatouxeimwnaΓια άλλη μια φορά επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε γνωστά κομμάτια του ξένου ρεπερτορίου με ελληνικό στίχο και ορισμένοι σας καταλογίζουν ότι δεν κάνετε εξολοκλήρου ένα δίσκο με καινούργια τραγούδια.
Ο δίσκος έχει οκτώ ολοκαίνουργια τραγούδια και πέντε διασκευές. Αυτό γίνεται γιατί μας το ζητάει ο κόσμος στις ζωντανές εμφανίσεις. Και γιατί να μην συμπεριλάβουμε ένα τραγούδι το οποίο βλέπουμε ότι έχει απήχηση όταν το ερμηνεύουμε ζωντανά; Κάποιοι μας καταλογίζουν ότι δεν κάνουμε δίσκο που να έχει μόνο νέα τραγούδια. Πρόθεσή μας είναι να το κάνουμε καθώς έχουμε αρκετά καινούργια τραγούδια στο συρτάρι, απλώς κάποιες φορές δεν κρατιόμαστε και κάποια πολύ επιτυχημένα θέλουμε να τα συμπεριλάβουμε. Οι διασκευές που περιέχει είναι το Νανούρισμα του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Φώτη Αγγουλέ το οποίο είναι τραγουδισμένο με μια ηπειρώτικη χροιά και το είχαμε τραγουδήσει στον Μίκη Θεοδωράκη στα εγκαίνια του μουσείου της Ζάτουνας το 2006. Έχει τον Αλεξανδρή ένα παραδοσιακό Θρακιώτικο, ένα παραδοσιακό ρουμάνικο,το Σμυρναίικο Σαν παράσταση, το Ως το τέλος του έρωτα δηλαδή το Dance me to the end of love του Leonard Cohen με στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου. Και σε αυτόν τον δίσκο προσπαθήσαμε να έχει ένα ύφος και έναν χαρακτήρα όπως ακριβώς στις ζωντανές εμφανίσεις. Δηλαδή, ηχοχρώματα από τη Δύση έως την Ανατολή κάτι που είναι εμφανές σε αυτή τη δουλειά.

 

Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των τραγουδιών που διασκευάζετε;
Είναι τραγούδια που τα βάζουμε στο πρόγραμμά μας και αρέσουν και στους τρεις. Όταν μας αρέσει κάτι πολύ δεν μας αρκεί μια απλή επανεκτέλεση. Τα παρουσιάζουμε πάντα με ένα δικό μας τρόπο που δείχνει μια αισθητική και μια άποψη που σε άλλους μπορεί να αρέσει και σε κάποιους όχι. Φροντίζουμε να δίνουμε μια πιο σύγχρονη ματιά. Ορισμένα από αυτά μάλιστα θα θέλαμε να τα είχαμε πει πρώτοι. Σε καμία περίπτωση πάντως δε σημαίνει ότι δεν σεβόμαστε το πρωτότυπο τραγούδι.

 

Πλάι σας έχετε πάντα τη Λίνα Νικολακοπούλου...
Με τη Λίνα συνεργαζόμαστε πάνω από τέσσερα χρόνια. Είναι μια σχέση που νομίζουμε ότι την εμπνέει και εμάς μας εξελίσσει. Σε αυτή τη δουλειά μάλιστα, μας εμπιστεύθηκε εξολοκλήρου την παραγωγή. Σίγουρα είναι ένας άνθρωπος που μας έχει βοηθήσει στη δουλειά και είναι μοναδικές οι στιγμές που περάσαμε μαζί της. Την ευχαριστούμε για όλα όσα έχει κάνει για εμάς.

 

trifono1Δεδομένου ότι είστε ένα φωνητικό σχήμα που δεν έχει παράδοση στη σύγχρονη ελληνική μουσική, ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην αποδοχή από τον κόσμο;
Το δύσκολο για εμάς ήταν να μας εντάξουν κάπου καλλιτεχνικά. Δεν είμαστε ένα συγκρότημα που μοιάζει με κάτι άλλο και δεν ήξεραν αν έπρεπε να μας βάλουν στο ποπ, στο έθνικ, στο έντεχνο. Επειδή ο καθένας μας κουβαλάει τα δικά του ακούσματα είναι αυτό που ίσως μπερδεύει κάποιους σε σχέση με το πού να μας κατατάξει.

 

Πόσο εύκολη είναι η μεταξύ σας συνύπαρξη;
Σίγουρα για να είμαστε τόσα χρόνια μαζί έχουμε βρει έναν τρόπο συνεργασίας και επικοινωνίας γιατί οι όποιες αποφάσεις που λαμβάνουμε πρέπει να είναι μια κοινή συνισταμένη των απόψεων και των τριών. Έχουμε διαφορές κατά καιρούς που τις λύνουμε δημιουργικά. Επίσης πρέπει να προσθέσουμε ότι  από ένα σημείο και μετά κάποιοι θεωρούσαν ότι θα έπρεπε να αμειβόμαστε ως ένας καλλιτέχνης ως ένα όνομα.

 

Στο Τρίφωνο προστίθεται και ένα νέο μέλος ο Γιώργος Περαντάκος. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Επειδή ο Νίκος Κουρουπάκης θα λείπει για μεγάλα διαστήματα στη Νέα Υόρκη καθώς είναι η μόνιμη έδρα του πια, συνεργαζόμαστε από τον Ιανουάριο με τον Γιώργο Περαντάκο τον οποίο θα ανακοινώσουμε και επίσημα ως τέταρτο μέλος το προσεχές διάστημα. Ακούσαμε αρκετά άτομα, ο Γιώργος όμως  έχει ένα ηχόχρωμα τελείως διαφορετικό από τον Νίκο και φέρνει κάτι δικό του, όπου μπορούμε να προτείνουμε ιδέες. Εμπλουτίζουμε και ανανεώνουμε το Τρίφωνο με έναν τραγουδιστή που είναι πιο μπάσος σε σχέση με τον Νίκο. Όταν θα έρχεται και ο Νίκος θα γινόμαστε Τετράφωνο και αυτό που θα βγάζουμε και οι τέσσερις μαζί θα μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε πράγματα που δεν μπορούσαμε μέχρι σήμερα.