Την Δευτέρα 5 Μαϊου πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (και πιο συγκεκριμένα στο Θέατρο) η τρίτη εκδήλωση της όντως λίαν ευπρόσδεκτης πρωτοβουλίας του ραδιοσταθμού 105,5 Στο Κόκκινο Νύχτες Ραδιοφώνου. Αυτή τη φορά είναι ο Κωστής Μαραβέγιας που θα προτείνει στο κοινό δύο νέα – και αρκετά συναφή με το δικό του ιδιοσυγκρασιακό ύφος - σχήματα, τους Gadjo Dilo και Melios Balkana Mama και αν οι πρώτοι και το Balkan swing τους είναι ήδη αρκετά γνωστοί αξίζει και πρέπει να γνωρίσετε ή να μάθετε καλύτερα τους δεύτερους.


Οι Melios Balkana Mama σχηματίστηκαν το ’11 από τον συνθέτη, στιχουργό, ερμηνευτή αλλά και τρομπετίστα – και προφανώς ηγετική φυσιογνωμία του γκρουπ - Μέλιο Κατσαμάκη και συμπληρώνονται από τους Αλέξανδρο Λιβιτσάνο που παίζει keyboards και κόρνο και κάνει τις ενορχηστρώσεις, Μάρκο Καραβά – σαξόφωνο, Παναγιώτη Καμβυσίδη – τούμπα, Jim Σταρίδα – τρομπόνι, Σπύρο Πελεκάνο – κιθάρα, Παναγιώτη Δανίκα – μπάσο, Δημήτρη Μποσινάκο – ντραμς και την τραγουδίστρια Μυρτώ Καμβυσίδη (πρέπον όμως είναι να αναφερθεί και η συμβολή του «αφανούς ήρωα» Σπύρου Γουδέβενου, προσωπικού φίλου του Μέλιου Κατσαμάκη και παραγωγού του συγκροτήματος ο οποίος επιτελεί επίσης και χρέη «άτυπου μάνατζερ» τους). Με μια σειρά από συνεργασίες με γνωστά μα και καλά ονόματα της ελληνικής σκηνής του σήμερα (Κωστής Μαραβέγιας, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Γιάννης Κότσιρας) και επιτυχημένων συναυλιών κέρδισαν την εκτίμηση και την αποδοχή του κόσμου οι οποίες σίγουρα θα γίνουν μεγαλύτερες με την κυκλοφορία του πρώτου τους album στα μέσα της χρονιάς. Εν όψει της εμφάνισης τους στις Νύχτες Ραδιοφώνου λοιπόν ο Μέλιος Κατσαμάκης εξηγεί πως και γιατί προέκυψε η αγάπη του για τον «ξεσηκωτικό» ήχο των χάλκινων πνευστών που συναντάμε τόσο στους Τσιγγάνους της πρώην Γιουγκοσλαβίας όσο και στα πανηγύρια της Φλώρινας και οδήγησε στο τόσο βαλκανικό, άρα και γνήσια ελληνικό, μουσικό «αμάλγαμα» των Melios Balkana Mama.

 

Ωραίο και ασυνήθιστο το όνομα σου και είναι σα να προέβλεπε ότι θα γίνεις μουσικός, έτσι δεν είναι; Μέλιος – μέλος, ένα ι απόσταση...
Ναι είναι αλήθεια ότι είναι ασυνήθιστο όνομα...Μέλιος ήταν ο ήρωας στο βιβλίο του Μενέλαου Λουντέμη Ενα Παιδί Μετράει Τα Αστρα, οι γονείς μου με βάφτισαν έτσι επηρεασμένοι βαθιά από αυτό. Είναι άνθρωποι που αγαπούν και εκτιμούν την τέχνη, ιδιαίτερα το θέατρο και τη μουσική. Ετσι λοιπόν θεωρώ ότι ήταν αναπόφευκτο μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο περιβάλλον να επηρεαστώ από το «μικρόβιο» που ονομάζεται τέχνη και πόσο μάλλον από την ομορφότερη όλων των τεχνών, την μουσική.


Ποια ήταν η μουσική σου παιδεία αλλά και πορεία μέχρι τον σχηματισμό των Melios Balkana Mama και τι σε έκανε να φτιάξεις ένα συγκρότημα αυτού του τύπου και της κατεύθυνσης και όχι μιαν ακόμα τυπική μπάντα;
Έζησα και μεγάλωσα στη Εύβοια και η επαφή μου με την μουσική ξεκίνησε στα πρώτα μου παιδικά χρόνια καθώς, για καλή μου τύχη, το χωριό μου (Καστέλλα Ευβοίας) διέθετε ένα πολύ καλό ωδείο. Εκεί έκανα την πρώτη μου επαφή με την κιθάρα και το βιολί. Σε ηλικία δέκα έξι ετών ήρθα στη Αθήνα και σιγά - σιγά σχημάτισα την πρώτη μου μπάντα στο 15ο Λύκειο Κυψέλης. Με τα χρόνια έγινα μέλος σε αρκετά μουσικά σχήματα και είχα την τύχη να εμφανιστώ σε διάφορες σκηνές και φεστιβάλ. Τα πάντα άλλαξαν όταν ήρθα σε επαφή με την τρομπέτα. Σε ένα ταξίδι βρέθηκα τυχαία σε ένα φεστιβάλ βαλκανικής μουσικής και μαγεύτηκα από τα χάλκινα πνευστά και από την πληθωρικότητα των μουσικών και ρυθμικών εναλλαγών καθώς και την ευφορία που σου προκαλεί το «ξέφρενο» αυτό ηχόχρωμα. Αμέσως λοιπόν καρφώθηκε στο μυαλό μου η ιδέα να «αγκαλιάσω», να γράψω αλλά και να ντύσω αγαπημένα μου τραγούδια με αυτό τον ήχο και έτσι δημιουργήθηκαν οι Melios Balkana Mama.

Να υποθέσω ότι σου αρέσει πολύ η μουσική του Goran Bregovic ή όχι απαραίτητα; 
Μου αρέσει πολύ ο Goran Bregovic όπως και οι Fanfare Ciocarlia καθώς και όλοι οι δεξιοτέχνες αυτής της ιδιαίτερης μουσικής. Θα έλεγα επίσης ότι και στην δική μας παραδοσιακή μουσική συναντάμε μοναδικούς δεξιοτέχνες των χάλκινων πνευστών.

Τελικά θα χαρακτήριζες την πλειοψηφία της μουσικής των Melos Balkana Mama «δυτική», «ανατολική» ή απλά σημερινή...ελληνική;
Η μουσική των Melios Balkana Mama είναι επηρεασμένη από πολλά είδη μουσικής, από τον Μάρκο Βαμβακάρη μέχρι τους Rage Against The Machine! Δεν θα ήθελα να βάλω σύνορα και όρια γιατί μιλάμε για μουσική και η μουσική δεν έχει ούτε σύνορα ούτε όρια.


Πώς πηγαίνει η ηχογράφηση του δίσκου και τι να περιμένει το κοινό να ακούσει σε αυτόν;
Η ηχογράφηση του δίσκου πηγαίνει πάρα πολύ καλά και ελπίζουμε να τον τελειώσουμε σύντομα. Το κοινό να περιμένει να ακούσει πρωτότυπο υλικό, τόσο με ελληνικό όσο και με ξένο στίχο, καθώς και γνωστές μελωδίες «πειραγμένες» με των ιδιαίτερο τρόπο των Melios Balkana Mama.


Πέραν από την φιλία και τις συνεργασίες σας ποια είναι η δημιουργική/μουσική σου σχέση με τον Κωστή Μαραβέγια; Σε ξάφνιασε η πρόσκληση του για να παίξετε στις Νύχτες Ραδιοφώνου;
Ο Κωστής Μαραβέγιας είναι ένας καλλιτέχνης που με μάγεψε από τη πρώτη στιγμή που είχα την χαρά να βρεθώ σε μια από τις ζωντανές εμφανίσεις του. Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μεταφέρει τη χαρά και την αισιοδοξία του μέσα από τα τραγούδια του με έκανε να τον πλησιάσω και με τον καιρό να γνωριστούμε αρκετά καλά ώστε να γίνουμε καλοί φίλοι. Η χαρά και η τιμή ήταν μεγάλη όταν ο Κωστής προσκάλεσε τους Melios Balkana Mama σε δύο συναυλίες του, η αλήθεια είναι ότι μας ξαφνιάζει συχνά και πάντοτε ευχάριστα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό καταξιωμένοι μουσικοί όπως ο Κωστής να βοηθούν και να παρουσιάζουν νέα σχήματα.


Πώς βλέπεις αλήθεια την πρωτοβουλία του Στο Κόκκινο με τις «Νύχτες Ραδιοφώνου»;
Η πρωτοβουλία του Στο Κόκκινο είναι ρομαντική και ταυτόχρονα ελπιδοφόρα. Ρομαντική γιατί αναβιώνει κάτι που παλιά ήταν θεσμός στο ραδιόφωνο, δηλαδή τις μεταδόσεις συναυλιών και ελπιδοφόρα γιατί είναι σπάνιο για την εποχή την οποία διανύουμε ένα μέσο να δίνει απλόχερα την βοήθεια του στους νέους καλλιτέχνες που πραγματικά την έχουν ανάγκη.


Και τέλος πώς σου φαίνεται η συγκεκριμένη κοινή σας εμφάνιση με τους Gadjo Dilo και τι να περιμένουμε από αυτήν;
Είναι μια από τις αγαπημένες μου μπάντες και μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος με τον οποίο έχουν προσεγγίσει το ρεμπέτικο τραγούδι. Θα είναι μια εκπληκτική βραδιά, υποσχόμαστε ότι το Θέατρο θα πλημμυρίσει από χαρά και τραγούδι και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που όλο αυτό το συναίσθημα θα μεταφερθεί μέσω του ραδιοφώνου, από τη συχνότητα του 105,5 Στο Κόκκινο, στους ακροατές!

 

Και αυτή είναι μάλλον η καλύτερη σύνοψη της ατμόσφαιρας που θα επικρατεί στο ΙΜΚ την Δευτέρα αλλά και των λόγων για τους οποίους αξίζει να βρίσκεστε εκεί!