Πολλά και διάφορα γράφονται στην Εσπερία για την αναδυόμενη θορυβώδικη σκηνή της Ελλάδας με πρωταγωνιστές σύνολα όπως οι Acid Baby Jesus, οι Bazooka και οι Gay Anniversary. Συγκροτήματα που καλλιεργούν έναν σκληρό κιθαριστικό ήχο με μπόλικο σαματά πίσω τους χωρίς, όμως, να αφήνουν τίποτε στην τύχη. Επανεξετάζουν όλη σχεδόν την ιστορία του γκαράζ πανκ αλλά και του γκραντζ, με τους Sonic Youth / Melvins και άλλους χαρντκοράδες διανοούμενους να έχουν τον πρώτο λόγο. Μαζί με αυτούς πορεύονται και οι Beatles, κυρίως οι πρώτες ηχογραφήσεις τους. Μπορεί οι επιλογές τους να βρίσκονται βαθιά στην παράδοση του ροκ εν ρολ ο ήχος τους όμως είναι κάτι καινούριο και πρωτότυπο φτιαγμένο από παλιά καλά υλικά. Ο λόγος εδώ για τους Bazzoka, ενός Βολιώτικου κουαρτέτου αποτελούμενου από δυο ζευγάρια λιντ κιθάρες και ντραμς ικανού να ξεσηκώσει για τα καλά τα ήθη και τα πάθη μέσω της μουσικής χλαπαταγής. 

Το πρώτο σίνγκλ -με τρία κομμάτια- που κυκλοφόρησαν για την Αμερικάνικη Slovenly έχε τον εύγλωττο τίτλο, I Want To Fuck All The Girls In My School, όπου με άφθονο χιούμορ εκφράζουν τους πόθους κάθε έφηβου μαθητή. Ενώ το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ με το όνομά τους περιέχει 13 κομμάτια –ένα ελληνόφωνο- με οδηγό την έκλυση ποσοτήτων αδρεναλίνης, υπόγειων μελωδιών και χορωδιακών φωνητικών. Όλα τούτα υπό το πρίσμα της σημερινής εποχής και αφού έχουμε διαβεί μέσα από πολλές και διάφορες ροκ σκηνές. Ο Ξάνθος, ο Γιάννης, ο Μπίλι και ο Πάνος απαντούν λακωνικά στις ερωτήσεις, με άνεση και προ πάντων με ροκ εν ρολ πνεύμα.


Η ιστορία του των Βazooka: πως δημιουργήθηκαν; Πως αντιμετώπισαν στον Βόλο ένα γκρουπ που παίζει σύγχρονο γκαράζ πανκ;
Οι Bazooka δημιουργήθηκαν όταν διαλύθηκαν τα δυο προηγούμενα μας συγκροτήματα που είχαμε από μικροί. Ήμασταν μια παρέα 7 - 8 ατόμων που μοιραζόμασταν κοινά ακούσματα και την ψάχναμε γενικότερα μαζί...ξέρεις τώρα… Όταν παίζαμε στο Βόλο με τις πρώτες μας μπάντες ακουγόμασταν πιο πολύ σαν τους Melvins και τους Mudhoney με μια ίσως παραπάνω δόση μελωδίας. Για τα περισσότερα παιδιά που παίζανε μουσική ήμασταν απλά οι βρωμό γκραντζάδες και κυρίως μας περιφρονούσαν. Τα συγκροτήματα στο Βόλο μεταξύ 2003 και 2007 έπαίζαν είτε απαίσιο nu metal / hardcore είτε "γαμιούνται οι μπάτσοι" τύπου πανκ. Οπότε δεν υπήρχε και πολύς χώρος για μας. Κάναμε κάποια live σε σπίτια και μερικά σε μια κατάληψη. Το 2008 φτιάξαμε τους Bazooka και σιγά- σιγά κατεβήκαμε όλοι Αθήνα.

baz
Τι μουσικές ακούγατε πριν φτιάξετε το γκρουπ; Και όταν το στήσατε, λειτουργείτε σαν παρέα ή ο καθένας κάνει τα δικά του;
Δεν ακούγαμε τίποτα. Μόνο παιδικά στη τηλεόραση βλέπαμε και βρισκόμασταν τρεις φορές τη βδομάδα για πρόβα. Η σχέση μας είναι καθαρά επαγγελματική.

 

Γιατί γκαράζ πανκ;
Δε παίζουμε γκαράζ πανκ. Δυο ντράμερς είχαν χρησιμοποιήσει πρώτοι οι Allman Brothers Band στα 70's, oι Fall στο Αγγλικό πανκ και οι Pere Ubu στο Αμερικάνικο new wave και τελευταία οι Melvins.

 

Είναι η μεγέθυνση του ρυθμού που θέλετε να πετύχετε ή να βγάλετε άγριο συναίσθημα μέσα από τα κρουστά;
Απλά όταν διαλύθηκαν τα παλιά μας γκρουπ βάλαμε και τους δυο ντράμερ στους Bazooka για να μη χαλάσει η παρέα. Δεν το κάναμε επειδή σκεφτόμασταν πόσο γαμάτο θα είναι να έχουμε δυο σετ τύμπανα. Το πρώτο καιρό ήταν βάσανο. Ακόμα είναι κάποιες φορές. Αλλά είμαστε μαζόχες… μας αρέσει.

 

Η συνεργασία σας με την Αμερικάνικη Slovenly ήταν λόγω των δικών μας Acid Baby Jesus που είχαν ήδη κυκλοφορήσει ένα πολύ καλό άλμπουμ; Υπάρχουν, δηλαδή, περισσότερες δυνατότητες, πλέον, ελληνικά γκρουπ να συνεργάζονται με ξένες δισκογραφικές;
Ναι μέσω των Acid. Είχαμε ήδη βγάλει ένα σίνγκλ στη γαλλική Inch Allah Records. Νομίζω μας κάνανε πρόταση για σίνγκλ δίσκο απο την Slovenly λίγους μήνες αφότου κυκλοφόρησαν το σίγκλ των Acid Baby Jesus. Σίγουρα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τα ελληνικά group όπως υπάρχουν και για τα ελληνικά label - Internet λέγεται.

 

Τι σημαίνει για εσάς ροκ εν ρολ θόρυβος;
Κομπρεσέρ.

 

Μιλήστε μας για τις εμπειρίες σας από τις συναυλίες σας στο εξωτερικό. Πως αντιδρά το Αμερικάνικο κοινό απέναντι σε ένα συγκρότημα που παίζει το ίδιο καλά όσο και τα δικά του;
Όσο αφορά τον κόσμο στα live δεν έχει και πολύ διαφορά από την Ελλάδα. Ίσως έξω να είναι λίγο πιο ακομπλεξάριστοι. Χορεύουν περισσότερο. Η βασική εμπειρία είναι το ότι παίζεις κάθε μέρα live για ένα μήνα. Σε κάνει καλύτερη μπάντα. Βελτιώνει τα αντανακλαστικά σου στη σκηνή… Νομίζω πως οποιοδήποτε συγκρότημα θέλει να πάρει τα πράγματα λίγο πιο σοβαρά πρέπει να κάνει και κάποια tour κάθε τόσο. Δε σημαίνει βέβαια πως ένα συγκρότημα ή ένας μουσικός για να γράψει ωραία κομμάτια πρέπει οπωσδήποτε να τουράρει. Άπλα σου δίνει άλλο αέρα η περιοδεία. Στην Αμερική στα live οι γκόμενες σκίζουν τα σουτιέν τους… και τα αγόρια, μας ζηλεύουν και φεύγουν ταπεινωμένα από το σόου.

 

Θεωρείτε τον ήχο σας αρκετά μελωδικό; Αν όχι, τότε πως και ακούγονται κάτω από το καταιγισμό θορύβου, τόσο λεπτές μελωδίες;
Έχουμε λεπτά αισθήματα κατά βάθος...

 

Σε ποιο συγκρότημα θα θέλατε να παίζατε;
Σε κανένα.

 

Πως βλέπετε γενικώς τη σύγχρονη Ανεξάρτητη Ελληνική Σκηνή; Υπάρχουν σύνολα κοντά σε εσάς; Άλλα, που σας αρέσουν;
Οι Acid Baby Jesus είναι με κάποιο τρόπο κοντά στον ήχο μας και οι Gay Anniversary είναι περισσότερο κοντά στην ιδιοσυγκρασία μας και στον τρόπο που γράφουμε μουσική. Πράγμα λογικό αφού εγώ και ο Μπίλι παίζουμε στους Gay. Ανερχόμενη μπάντα, Λύσσα Κακιά.

 

Πως υποδέχθηκαν το ομότιτλο άλμπουμ σας που κυκλοφορήσατε πέρυσι στη Slovenly εδώ και στο εξωτερικό; Αμερική και Ευρώπη;
Στην Αμερική στα τσαρτς των κολεγιακών σταθμών ο δίσκος έφτασε μέχρι το νούμερο 52 από το ΤΟP - 200… Ήταν θετικό το γεγονός ότι μας παίζανε στους κολεγιακούς σταθμούς ούτως ή άλλως. Πολλά από τα συγκροτήματα που ακούμε από μικροί βγήκαν προς το φως εν μέρει μέσω αυτών των σταθμών. Στην Ευρώπη υπάρχουν άνθρωποι που γνώριζαν για τη μουσική μας πριν βγάλουμε τον δίσκο λόγω των περιοδειών που έχουμε κάνει τα τελευταία δυο χρόνια και αρκετοί από αυτούς περίμεναν πότε θα βγάλουμε μια ολοκληρωμένη δουλειά.

 

Υπάρχει λόγος που βάλατε και ένα ελληνόφωνο κομμάτι στο δίσκο; Σκεφτόσαστε να κάνετε κάτι με ελληνικό στίχο;
Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάποιος λόγος. Απλά τον τελευταίο καιρό γράφουμε και κάποια τραγούδια στα ελληνικά.

 

Ηχογραφείτε κάτι τώρα; Ίσως τον επόμενο δίσκο σας;
Μέσα στο Μάρτιο θα γράψουμε μερικά κομμάτια για σίνγκλ ή για EP.

 

Θέλετε να δηλώσετε κάτι, οτιδήποτε;
Θέλουμε να ξεπουληθούμε αλλά δε μπορούμε.