Ο Άρης Βλάχος είναι ένας από τους ταλαντούχους νέους συνθέτες. Και αυτό δεν αποδεικνύεται μονάχα από τις μελωδίες και τις ενορχηστρώσεις που έχει κάνει στον πρώτο προσωπικό του δίσκο «Ένα Ένα», αλλά από τη συνολική του μέχρι στιγμής πορεία (μουσική για θεατρικές παραστάσεις, συμμετοχή στο νέο δίσκο της Σαΐα) και συνεργασία με τη Σπείρα-Σπέιρα και τον Σταμάτη Κραουνάκη. Για δύο Τρίτες του Φεβρουαρίου, στο Ίδρυμα Κακογιάννη θα παρουσιάσει τα τραγούδια του παρέα με πολλούς καλεσμένους ερμηνευτές.

 

Ας ξεκινήσουμε με την επικαιρότητα. Τι θα δούμε και θα ακούσουμε τις δύο βραδιές, στις 11 και στις 18 Φεβρουαρίου στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης;
Είναι μια παράσταση που περιλαμβάνει τραγούδια μου από τις δυο δισκογραφικές δουλειές «Ένα-ένα» και «Λευκό χαρτί», ανέκδοτα τραγούδια μου που θα ακουστούν για πρώτη φορά και άλλα αγαπημένα μεγάλων συνθετών. Στην σκηνή θα ανέβουν οι Σταμάτης Κραουνάκης, Γιώργος Μαζωνάκης, Πάνος Μουζουράκης, Ηρώ Σαϊα, Αργυρώ Καπαρού, Ζωή Παπαδοπούλου, Κώστας Μπουγιώτης, Jerom Kaluta, Αναστασία Έδεν μαζί με μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών και την εικαστικό Έλλη Βέλλιου που θα ζωγραφίζει τους ήχους μας απευθείας στην οθόνη του θεάτρου.

 

Έχετε κυκλοφορήσει έναν προσωπικό δίσκο με τίτλο “Ένα Ένα”. Τα τραγούδια του δίσκου προέκυψαν ειδικά για τον κάθε ερμηνευτή;
Όχι, στην πραγματικότητα ξεκίνησα να γράφω το δίσκο χωρίς να έχω ερμηνευτή και στην πορεία ψάχνοντας για το ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός κατέληξα σ’ αυτό το πολυσυλλεκτικό αποτέλεσμα ερμηνευτών. Πιστεύω λοιπόν ότι έγινε το αντίθετο, δηλαδή το κάθε τραγούδι βρήκε τον ερμηνευτή του και με ένα μαγικό τρόπο όλοι αυτοί έδεσαν αρμονικά μεταξύ τους.

 

Αγαπάτε εξίσου αυτό που συνήθως αποκαλούμε έντεχνο τραγούδι όσο και τα λαϊκά; Τι σας συγκινεί στο κάθε είδος;
Για ’μένα δεν υπάρχει έντεχνο και λαϊκό υπάρχει μόνο καλό και κακό τραγούδι, κατά τ’ άλλα η μουσική είναι μία και όταν γίνεται με αγάπη, υπευθυνότητα και μεράκι πάντα με συγκινεί!

 

Από το 2004 συνεργάζεστε με τη Σπείρα. Μιλήστε μου γι’ αυτή σας την εμπειρία.
Η Σπείρα πέρα απ’ το ότι είναι μια άκρως επαγγελματική ομάδα ηθοποιών και τραγουδιστών είναι συνάμα και ένα εργαστήρι στο οποίο μπορείς να δοκιμάσεις τα όρια και τις δυνατότητες σου ως καλλιτέχνης. Εγώ ως μουσικός είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε έναν χώρο που δεν γνώριζα καλά ως τότε, να γράψω πρώτη φορά για θέατρο και να ανακαλύψω πόσο πολύ μου ταιριάζει αυτό.

 

Σε όλες τις παραστάσεις της Σπέιρας ο Σταμάτης Κραουνάκης σας παρουσιάζει ισότιμα κάνοντας λόγο για έναν ιδιαίτερα ταλαντούχο συνθέτη. Πόσο σημαντικό σας εσάς είναι να ξεκινάτε με τέτοια εύσημα;
Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό και τιμητικό να με παρουσιάζει έτσι ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες που έχουμε αλλά ταυτόχρονα νιώθω ότι έχω και μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό... Πάντως τα σημαντικότερα τα κέρδισα δουλεύοντας δίπλα στο Σταμάτη.

 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα;
Δεν ξέρω ακόμη αλλά συνήθως κάτι με οδηγεί από μόνο του εκεί που θέλει… Σίγουρα θα συνεχίσω να κάνω μουσική!