Η Ηρώ Σαΐα παρουσίασε πρόσφατα το δεύτερο προσωπικό της δίσκο με τίτλο Λευκό Χαρτί. Οι πιο πρόσφατες εμφανίσεις ήταν στον Σταυρό του Νότου και προστέθηκαν στην έντονη σκηνική της δραστηριότητα. Η Σαΐα ανήκει και αυτή στη νέα γενιά καλλιτεχνών που χαράζει το δικό της δρόμο με αγάπη και δουλειά. Εκτός από τις καθαρά προσωπικές της εμφανίσεις και κινήσεις όμως, έχει συνεργαστεί ήδη με πολλούς και σημαντικούς καλλιτέχνες τόσο της γενιάς της όσο και μεγαλύτερους (Ξαρχάκος, Κηλαηδόνης, Κραουνάκης κ.ά.). Ο νέος της δίσκος, από τον οποίο ακούσατε αποκλειστικά πριν την κυκλοφορία του το τραγούδι Μια βόλτα (εδώ) από το MusicPaper.gr ήταν μια αφορμή για να μας απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις.

Μπορεί ένας νέος καλλιτέχνης σήμερα να ζήσει από το τραγούδι;
Το να ζεις από οποιαδήποτε δουλειά σήμερα στην Ελλάδα φαντάζει δύσκολο. Όμως πιστεύω ότι όποιος κάνει επιλογές και επενδύει σε αυτές αυτό τελικά το βρίσκει μπροστά του και από αυτό κερδίζει. Η πορεία μου μέχρι τώρα είναι αυστηρή και δε με εχει διαψεύσει. Είμαι χαρούμενη που δεν έχει χρειαστεί να κάνω εκπτώσεις.

Οι καλλιτέχνες έχουν απομακρυνθεί από τον κόσμο ή ο κόσμος από τους καλλιτέχνες;
Ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από το ψεύτικο και έχει έρθει -πιστεύω- κοντά σε πιο αληθινά και οικεία πρόσωπα. Κι αυτό το βρίσκω θετικό. Δε ξέρω αν αυτό εννοείτε ότι έχει απομακρυνθεί από τους καλλιτέχνες ότι δεν ταυτίζεται πλέον με πρότυπα που είναι μακριά από την ζωή του. Κατά τ' άλλα πιστεύω ότι και οι δυο πλευρές, καλλιτέχνης και ακροατής, επιζητούν την επικοινωνία και είναι ευτυχία όταν την πετυχαίνουν.

Σου είναι εύκολο να κλείσεις ζωντανές εμφανίσεις εκτός Αθήνας;
Με τον καινούριο δίσκο "Λευκό Χαρτί" στις αποσκευές μου και τραγούδια που ήδη ακούγονται στο ραδιόφωνο όπως το ομώνυμο το "Λευκό Χαρτί", το "Μια Βόλτα", το "Άλλον κόσμο μάθαμε" και ἐνα πολύ δυνατό ζειμπέκικο, το "Ποιά κρεβάτια ζεσταίνεις" ξεκινώ την εξόρμηση μου και στην ελληνική επαρχία. Εύκολο δεν είναι τίποτα αλλά όλα είναι εφικτά.

Παρακολουθείς τις πολιτικές εξελίξεις;
Φυσικά, ποιος δεν παρακολουθεί σήμερα τις πολιτικές εξελίξεις. Θα ήταν σα να ζούσε σε άλλη χώρα. Είμαι θυμωμένη και στιγμές νιώθω ν' άσφυκτιώ για το άδικο, για όσους δεν έφταιξαν αλλά και για την περηφάνεια αυτού του λαού που τσαλακώνεται. Είμαι όμως αισιόδοξη και ταυτόχρονα ρεαλίστρια, οπότε παρά την κατάσταση στην οποία βρισκεται η χώρα θέλω να πιστεύω οτι θα τα καταφερουμε…το ελπίζω.

iro_saiaΑν σου δινόταν η ευκαιρία να φύγεις στο εξωτερικό κάνοντας μια άλλη δουλειά θα το έκανες;
Προς το παρόν νιώθω ικανή και δυνατή να τα καταφέρω στη χώρα μου. Δεν αποκλείω τίποτα για το μέλλον. Γενικά πάντως δεν εγκαταλείπω εύκολα.

Ακούς καλά τραγούδια από καλλιτέχνες της γενιάς σου;
Ναι ακούω καλά τραγούδια και πιστεύω στη γενιά μου. Ας πούμε εμένα μου έγραψαν δύο εξαιρετικοί συνθέτες με πολύ μέλλον, ο Άρης Βλάχος και ο Νεοκλής Νεοφυτίδης. Αντίστοιχα υπάρχουν πολλά αξιόλογα παραδείγματα.

Από μεγαλύτερους καλλιτέχνες;
Υπάρχουν σπουδαίοι δημιουργοί της παλαιότερης γενιάς που ακόμα είναι δημιουργικοί και παράγουν έργο.

Οι θεατρικές σου σπουδές σε βοηθάνε στο τραγούδι;
Oι θεατρικές μου σπουδές με βοήθησαν πρωτίστως ως άνθρωπο. Με ελευθέρωσαν ακόμα περισσότερο όχι μόνο στη σκηνή αλλά και στον τρόπο που σκέφτομαι και δρω τη ζωἠ μου. Ήταν ένα ακόμα παράθυρο στο νου μου και ένα βήμα πιο κοντά στην αυτογνωσία.

Ποιο βήμα σου μέχρι τώρα πιστεύεις ότι σου προσέφερε τη μεγαλύτερη εμπειρία;
Όλα τα βήματα μου μέχρι τώρα ήταν σημαντικά και μου προσέφεραν πολύτιμες εμπειρίες. Αυτή την εποχή βρίσκομαι σε μια πολύ καλή στιγμή με την προσωπική μου δουλειά το "Λευκό Χαρτί" να έχει κυκλοφορήσει μόλις, ένα δίσκο με καινούργιο υλικό και τις εμφανίσεις που βασίζονται σε αυτόν και σε ένα ευρύ ρεπερτόριο.

Πιστεύεις ότι σήμερα είναι πιο εύκολο για έναν νέο καλλιτέχνη να βρεθεί στο Ηρώδειο απ' ότι παλιότερα;
Ίσως και να είναι. Το σημαντικό όμως κατά τη γνώμη μου είναι το πόσο αντάξιος αυτής της εμπειρίας είναι κανείς, αν καταφέρνει να σταθεί επάξια στην ιστορική αυτή σκηνή και να την τιμήσει με το έργο που θα παράγει και με την αισθητική που φέρει.