Η Βαλίτσα. Μουσική παράσταση με τα μικρής πρόζας. Αυτό το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης 21 και 28 Νοεμβρίου στο Ρυθμός stage στην Ηλιούπολη, ήταν η αφορμή για να μας απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις. Είναι άλλωστε ένας από τους τραγουδοποιούς που δημιουργούν σε δεύτερο πλάνο, με τους δικούς του ρυθμούς και τους δικούς του ηθικούς κώδικες. Δεν βιάζεται και δεν δημιουργεί μηχανικά. Ύστερα από περίπου έξι χρόνια παρουσίας του με τη Μαρία Παπαγεωργίου (ύστερα από τις εμφανίσεις με Γιώργο Ανδρέου και Απόστολο Ρίζο) και έχοντας ήδη 3 δίσκους ως δημιουργός (ο ένας προσωπικός οι άλλοι δύο με ερμηνεύτρια την Παπαγεωργίου) ετοίμασε τις δικές του σόλο εμφανίσεις ενώ παράλληλα δουλεύει και τον επόμενο προσωπικό του δίσκο.

 

Τι εμποδίζει ένα νέο καλλιτέχνη όπως εσύ, που έχεις ήδη κλείσει μια δεκαετία στο τραγούδι να παράγει πιο συχνά νέο υλικό και ζωντανές εμφανίσεις;

Νέο υλικό δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να παράγω συχνότερα, ίσως θα μπορούσα να έχω περισσότερες συμμετοχές σε δουλειές συναδέλφων, ως συνθέτης ή ως στιχουργός. Όσο για τις ζωντανές εμφανίσεις, ναι, αυτές θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερες. Τι να σου πω; θέλω να πιστεύω πως κάθε άνθρωπος θέλει το χρόνο του για να παγιώσει τη θέση του σε μια δουλειά. Όταν δεν υπάρχει κάποιο γραφείο, ή κάποιος μάνατζερ να ασχοληθεί σοβαρά με το προωθητικό μέρος της δουλειάς μας και προσπαθούμε μόνοι μας να γίνουμε διαφημιστές του εαυτού μας, αυτοί είναι οι χρόνοι που απαιτούνται, γιατί όλα γίνονται βήμα -βήμα και χειροποίητα! Αυτό βέβαια, ως ένα βαθμό, μπορεί να είναι και χρήσιμο γιατί ψηνόμαστε περισσότερο. Επίσης, όσο δεν γίνεται ψυχοφθόρο, είναι και δημιουργικό, αλλά σίγουρα είναι κουραστικό!

Πως νιώθεις που θα εμφανιστείς χωρίς τη Μαρία Παπαγεωργίου μαζί σου;

Κατ' αρχήν είναι λίγο περίεργο και υπάρχει αρκετή συναισθηματική φόρτιση μετά από έξι χρόνια συνεργασίας. Παρ' όλα αυτά, είμαστε δυο διαφορετικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες και είχαμε και οι δυο την ανάγκη να εκφραστούμε εξ' ολοκλήρου στις ζωντανές μας εμφανίσεις. Κάποτε θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς. Θέλω να σου πω βέβαια ότι η αγωνία μου στα Live της Μαρίας ήταν ίσως και περισσότερη τώρα, απ' ότι τότε που παίζαμε μαζί.

Θεωρείς ότι γράφονται καλύτερα τραγούδια τώρα με την κρίση;

Αυτό είναι κάτι που θα το δείξει μάλλον η ιστορία. Όταν είσαι μέσα στο κέντρο μιας εποχής είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις τι ακριβώς γίνεται. Έχω την αίσθηση ότι η έλλειψη χρημάτων μας κάνει πιο εφευρετικούς και πιο δημιουργικούς. Ελπίζω ότι αυτό θα καθρεφτιστεί και στο έργο που θα δώσουμε ως γενιά.

Γιατί το έργο σου δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό ακόμα; Δεν στηρίζεται από τα μέσα;

Όταν ακολουθείς μια φυσική διαδικασία, αυτοί είναι οι χρόνοι που απαιτούνται κατά την γνώμη μου. Δεν είναι εύκολο να καταξιωθείς ως δημιουργός στην συνείδηση του κόσμου, μην λέμε ανοησίες! Επειδή υπάρχουν περιπτώσεις που κάνανε νωρίς το μεγάλο μπαμ, δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι έχουν κάποιο πρόβλημα, ή πρέπει ντε και καλά να είναι παραπονεμένοι. Νομίζω ότι η ιστορία της τέχνης είναι αρκετά κατατοπιστική για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα σ' αυτό το θέμα. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα, για όλες τις περιπτώσεις, ανόδου, καθόδου ή άλλων μετακινήσεων των καλλιτεχνών μέσα στα χρόνια.

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να ξέρει ο κόσμος για σένα και δεν σου έχει δοθεί η δυνατότητα να του το πεις;

Όχι, νομίζω πως ο κόσμος, ότι θέλει να ανακαλύψει ή να μάθει, το κάνει μόνος του και στην ώρα και την στιγμή που αυτός θέλει.

Έχεις προτείνει να γράψεις τραγούδια σε μεγαλύτερους και καταξιωμένους καλλιτέχνες;

Όχι προς το παρόν. Είναι όμως κάτι που θα το ήθελα.

Η αγωνία σου ως νέος δημιουργός ποια είναι ως προς την κοινωνία;

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα πλέον, οι αγωνίες μου είναι οι πολύ βασικές! Η επιβίωση και η ανάγκη για δουλειά (Η ανεργία είναι κάτι που χτυπάει κι εμάς φυσικά, ελεύθεροι επαγγελματίες είμαστε) σε πρώτο επίπεδο και μετά αγωνία για το μέλλον αυτής της χώρας και για το πότε όλοι μας θα αντιδράσουμε σ' αυτή την φοβερή πίεση που μας ασκείται. Νομίζω πως η ψαλίδα μεταξύ “εχόντων” και “μη εχόντων”, είναι πλέον σε επίπεδα φεουδαρχίας!

Και ως προς τη μουσική;

Ως προς την μουσική δεν αγωνιώ ιδιαίτερα, έχει επιβιώσει πανηγυρικά και σε χειρότερες συνθήκες. Επειδή όμως περνάμε μια εποχή απαξίωσης του πνευματικού έργου (Με το διαδίκτυο, με τα cd στις εφημερίδες κτλ), θα πρέπει να δώσουμε μια μάχη, εμείς ως δημιουργοί, για να κερδίσουμε και πάλι τον σεβασμό του κόσμου για τον κόπο μας και την δουλειά μας.

Έχεις να παρατηρήσεις κάτι σε σχέση με τους συνομηλίκους σου καλλιτέχνες που απασχολούν αυτή τη στιγμή την επικαιρότητα; 

όλοι κάνουμε την προσπάθειά μας. Χαίρομαι που ανήκω σε μια γενιά με διαφορετικά ηχοχρώματα και επιρροές και ελπίζω πολλοί ακόμα εξαιρετικοί συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές και τραγουδοποιοί αυτής της γενιάς να απασχολήσουν σύντομα την επικαιρότητα.


Δείτε το τρέιλερ της παράστασης εδώ και παρακάτω το βίντεο κλιπ από το νέο του τραγούδι "Ω! Βασιλιά μου δημοκράτη"