Η αρχή έγινε με την διασκευή της στο τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά Η Μπόσα Νόβα του Ησαΐα. Ένα χαρακτηριστικό ηχόχρωμα που σε οδηγεί στην ερώτηση «Ποια είναι αυτή;». Είναι η Μαρίζα Ρίζου και πρόσφατα κυκλοφόρησε τον πρώτο της προσωπικό δίσκο από την Phonograph με τίτλο Γλυκό πρωί απ’ όπου ξεχωρίζει μέχρι τώρα το τραγούδι Μια άλλη ευτυχία. Τα live της μέχρι τώρα μετρημένα και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσουν να είναι λίγα, γιατί όπως λέει, προτιμάει τα πράγματα να γίνονται αργά και σταθερά. Ένα από τα μετρημένα live θα είναι και αυτό που θα γίνει στο Gazarte στις 19 Οκτωβρίου που ήταν και η αφορμή να κάνουμε μια κουβέντα μαζί της μιας και φαίνεται να μας απασχολεί και στο μέλλον.

Ενώ οι περισσότεροι καλλιτέχνες επιδιώκουν να γράψουν χαρούμενα τραγούδια αυτά που μένουν στην ιστορία είναι τα πιο λυπητερά. Εκείνα που μιλάν περισσότερο για τα δυσάρεστα πράγματα της ζωής είναι αυτά που μένουν στο χρόνο. Τα περισσότερα διαχρονικά τραγούδια μιλάν για χωρισμό, για τον πόνο του ανθρώπου ακόμα και για τον θάνατο. 
Έχεις δίκιο σε αυτό που λες. Αν και δεν είμαι κοινωνιολόγος θα δώσω τη δική μου εξήγηση αν και μπορεί να είναι βλακωδέστατη. Οι άσχημες εμπειρίες επειδή μας στιγματίζουν και μας πονάνε και ανοίγουν πληγές που δεν φεύγουν τελείως είναι πολύ ισχυρές και επειδή οι άνθρωποι συνδέουν αυτά τα κομμάτια που λες με τις εμπειρίες τους αυτές δεν τα ξεχνάνε και ταυτίζονται με αυτά. Ακόμα μπορεί αυτά τα κομμάτια στις δύσκολες στιγμές να τους λυτρώνουν. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που λυτρώνονται με χαρούμενα κομμάτια σε δύσκολες στιγμές. Εγώ είμαι από αυτούς.


Για αυτό στον πρώτο σου δίσκο και τις ζωντανές σου εμφανίσεις επιδιώκεις αυτήν την αισιοδοξία;
 Αυτό μου βγαίνει φυσικά. Μου είναι δύσκολο να γράψω κάτι στενάχωρο για να μείνει. Μου βγαίνουν χαρούμενα πράγματα. Είμαι από τους ανθρώπους που ακόμα και όταν δεν είμαι καλά δεν υπάρχει περίπτωση να βουλιάξω μέσα σε αυτό.

 

Φτιάχνοντας τα τραγούδια για τον πρώτο σου δίσκο ποια ήταν η μεγαλύτερη αγωνία σου; Αν θα αρέσουν στον κόσμο; Αν θα παίξουν στα ραδιόφωνα, πως θα σε κρίνουν οι άλλοι που θα εκτεθείς με αυτόν τον τρόπο;
Όλα αυτά που είπες και πολλά παραπάνω. Πολύ άγχος και πολύ ανησυχία. Απλά κάποια στιγμή αποφάσισα να τα αφήσω όλα αυτά πίσω και το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να υπάρχει μια συνέπεια στον ήχο μου και να γίνει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Είχα πολύ μεγάλο άγχος για το αν θα «πάει» κάποιο δικό μου τραγούδι μετά από την Μπόσα νόβα του Ησαΐα που ήταν διασκευή.


Δεν ήταν μεγάλο ρίσκο να συστηθείς καλλιτεχνικά με μια διασκευή;
Το είχα φοβηθεί λίγο. Αλλά αυτό που με «έσωσε» από το να μην είμαι ακόμα μια ερμηνεύτρια που κάνει διασκευές ήταν το γεγονός ότι ήταν τελείως διαφορετική εκτέλεση του τραγουδιού. Ήταν πραγματική διασκευή κοντά στον ήχο που εγώ ήθελα να έχω. Στη διασκευή αυτή υπήρχε η δική μου μουσική ταυτότητα. Οπότε νομίζω μετά ήρθε πιο ομαλά η μετάβαση στα δικά μου κομμάτια.

 

Παίζει σημαντικό ρόλο η οικονομική κατάσταση ενός νέου καλλιτέχνη σήμερα για το αν θα μπορέσει να σταθεί στο χώρο και να κάνει πράγματα;
Δεν ξέρω αν είναι απαραίτητο, αλλά σίγουρα το να έχεις μια οικονομική άνεση και να κερδίζεις τα χρήματά σου με κάποιο άλλο τρόπο εκτός μουσικής είναι μια πολύ καλή συνθήκη ώστε να μην κάνεις εκπτώσεις σε αυτό που θέλεις να έχεις ως αποτέλεσμα. Έχεις τη δυνατότητα να μην κάνεις πράγματα μόνο για τα λεφτά. Να μπορέσεις να λες «Όχι» και μεγάλα «Όχι» για να μπορείς να κάνεις αυτό που εσύ θέλεις και ονειρεύεσαι. Άρα η οικονομική άνεση ενός καλλιτέχνη σήμερα φυσικά και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις καλλιτεχνικές του κινήσεις αλλά δεν σημαίνει ότι κάποιος που δεν έχει λεφτά δεν μπορεί να κάνει ωραία πράγματα και να ξεχωρίσει.

 

Εσύ ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που μπορούν να πουν «Όχι»;
Προσωπικά δεν ζω από τα live, έχω βρει έναν άλλο τρόπο να βγάζω το εισόδημά μου. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να λειτουργώ πολύ πιο προσεκτικά και δεν φοβάμαι να πω «όχι». Και έχω πει «Όχι» σε πράγματα που θα με έβγαζαν από τον δρόμο μου. Έχω πει και όχι σε πράγματα που θα μπορούσαν να μου δώσουν αρκετά χρήματα. Μου αρέσει γενικά στο χώρο μας όταν υπάρχει μια συνέχεια και μια συνέπεια.

Η γενιά σου μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στη μουσική ή ακολουθεί μια φυσική συνέχεια εξέλιξης των πραγμάτων;
Υπάρχουν πάρα πολύ ταλαντούχοι και σημαντικοί άνθρωποι στη γενιά μας. Και θαυμάζω και πάρα πολλούς. Όταν μάλιστα κάποιοι λένε «Πάει έφυγε και αυτός ο μεγάλος και δημιουργήθηκε ένα κενό…»  εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν εξαιρετικοί συνθέτες σε αυτή τη γενιά που θα γράψουν σπουδαία πράγματα και θα  δημιουργήσουν το δικό τους χώρο στο κενό που αφήνουν οι μεγάλοι φεύγοντας. Όπως και να έχει πάντως θα δείξει ο χρόνος. Τώρα είμαστε μέσα σε αυτό και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Νιώθω πάντως ότι υπάρχει πάρα πολύ ταλέντο γύρω μου και από πολλούς ανθρώπους και σε διάφορα ήδη.

 

Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει ένα νέο καλλιτέχνη όπως εσύ να ξεχωρίσει στο σήμερα;
Δεν έχω ιδέα! Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Πρέπει γενικά πάντως μιας και το θέτεις να έχει να κάνει με πολλά πράγματα. Έχει να κάνει με τα τραγούδια, με την ερμηνεία, με την προσωπικότητα, με την αύρα του, την ενέργειά του, το πώς είναι ως άνθρωπος. Ειδικά πάντως νομίζω με την προσωπικότητά του συνολικά. Δεν υπάρχει κάποιος που ξεχωρίζει και είναι μόνο πολύ καλός τραγουδιστής, μόνο πολύ καλός συνθέτης. Είναι μια σειρά πραγμάτων. Ένας συνδυασμός.

 

Για αυτό που παρουσιάζεις εσύ νιώθεις να υπάρχουν ανοιχτοί δρόμοι, να είναι πρόσφορο το έδαφος;
Προσωπικά, έστω και μέχρι τώρα, για αυτά που έχουν γίνει νιώθω τρομερά ευγνώμων. Πιστεύω ότι τα πράγματα πρέπει να γίνονται αργά και σταθερά για να κρατήσουν και να έχουν μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Δεν πιστεύω στα μεγάλα μπαμ. Οι άνθρωποι που εκτιμώ έχουν κάνει τα βήματά τους αργά και σταθερά.

Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό των καλλιτεχνών της ηλικίας σου;
Ο καθένας έχει το δικό του ήχο και διαφορετικό στυλ και κάνει ένα διαφορετικό live. Αυτό που εμένα μου αρέσει και βλέπω ως κοινό χαρακτηριστικό και το βιώνω κιόλας είναι ότι κάνουμε παρέα μεταξύ μας. Υπάρχουν πολύ καλές σχέσεις. Δεν ξέρω αν οφείλεται στο γεγονός ότι παλιότερα παιζόταν πολλά λεφτά και ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Θα έλεγα ότι αυτό που χαρακτηρίζει τη γενιά μας είναι έλλειψη κομπλεξισμού.


Παρόλα αυτά ανά δεκαετία οι καλλιτέχνες λένε το ίδιο και κάνουν παρέα μεταξύ τους αλλά μετά από κάποια χρόνια ο ένας λέει τα χειρότερα για τον άλλο…
Ναι, όντως συμβαίνει αυτό. Λες να γίνουμε κι εμείς έτσι; Ελπίζω να μην γίνει αυτό. Χάνεται η ουσία με όλα αυτά.

 

Τι είναι αυτό που μπορεί να διαφθείρει έναν καλλιτέχνη στην πορεία του;
Νομίζω τα λεφτά είναι ένας βασικός παράγοντας και η ανασφάλεια. Εννοείται ότι όλοι έχουμε ανασφάλειες και όσοι ασχολούνται με τα καλλιτεχνικά έχουν και ανασφάλειες και φιλοδοξίες αλλά νομίζω ότι τα οικονομικά είναι ο βασικός παράγοντας.


Θεωρείς ότι υπάρχουν αδικημένοι καλλιτέχνες που είναι μεγάλα ταλέντα και τους «έχει φάει το σύστημα»;
Δεν το πιστεύω αυτό. Ένας καλλιτέχνης δεν μπορεί να σταθεί μόνο αν γίνεται πολύ καλή επικοινωνιακή δουλειά για αυτόν ή τον στηρίζει το σύστημα. Πρέπει να αρέσει στον κόσμο αυτό που βλέπει για να ξαναπάει.


Για σένα το τραγούδι είναι ένα ωραίο ρομαντικό όνειρο ή αποτέλεσμα σκληρής και επίπονης δουλειάς για την οποία πρέπει να θυσιάσεις πολλά πράγματα;
Τα πράγματα είναι κάπου στη μέση όσον αφορά αυτό το κομμάτι. Σίγουρα πάντως δεν είναι τίποτα απλό. Για να πετύχεις κάτι χρειάζεται σκληρή δουλειά. Ειδικά όταν σε αφορά ο κόσμος που θέλεις να ακούει καλά, να είναι σε έναν καλό χώρο και να περάσει καλά.

 

Mariza RizoubyEftychia Vlachou4Γιατί πιστεύεις ότι το ρετρό και το swing στη μουσική γίνεται της μόδας;
Ίσως γιατί ως μουσική είναι πολύ χαρούμενη. Εμένα η τζαζ μου δίνει την αίσθηση ότι χαμογελάει. Σε δύσκολους καιρούς ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούει κάτι χαρούμενο μακριά από αυτό που ζει καθημερινά. Μάλιστα πολλές φορές κομμάτια swing, χαρούμενα ηχητικά, είχαν στίχους πολύ θλιβερούς. Επομένως, ίσως και πάλι στην περίοδο αυτή που ζούμε στη χώρα μας να το χρειαζόμαστε αυτό.

Από την άλλη όμως η νοσταλγία είναι μια σταθερή εμπορική αξία. Πουλάει…
Σίγουρα.

Αυτό όμως κατά μία έννοια δεν πάει τα πράγματα παρακάτω.
Για αυτό πρέπει να κινείται κανείς σε δύο επίπεδα αν θέλει να πάει και τα πράγματα παρακάτω. Να πατάει στο παρελθόν αλλά να βλέπει πως αυτό μπορεί να το φέρει στο σήμερα και πως μπορεί χρησιμοποιώντας το να πάει παρακάτω. Έτσι κι αλλιώς τα πράγματα είναι ένας φαύλος κύκλος. Όλες οι μουσικές φτιάχνονται από άλλες μουσικές.

Αυτός που θα ακούσει τα τραγούδια σου και θα σε δει ζωντανά τι θέλεις να πάρει από σένα;
Η επιθυμία μου είναι να μεταδώσω όση περισσότερη θετική ενέργεια μπορώ. Αυτό δεν το κάνω μόνο στη μουσική. Το κάνω και στην εφορία που πηγαίνω. Πολλές φορές αυτό ακριβώς με κουράζει και με εξουθενώνει.

Δεν θα μπορούσε κάποιος όμως να σε κατηγορήσει για το ότι δεν αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται γύρω σου και ζεις στον δικό σου χαρούμενο κόσμο ενώ γύρω συμβαίνουν τόσο δυσάρεστα πράγματα καθημερινά πια;
Ίσα ίσα. Ακριβώς επειδή βλέπω τι γίνεται γύρω μου θέλω να είμαι έτσι. Είμαι αισιόδοξη. Φτάνει με τη μιζέρια και την γκρίνια από ένα σημείο και μετά πρέπει να πας παραπέρα.

Χαρακτηρίζεται μιζέρια το γεγονός ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στα συσσίτια για να φάνε ή ψάχνουνε στα σκουπίδια διαρκώς αυξάνονται;
Αυτό είναι δυστυχία και αδιέξοδο. Μιλάω για τους ανθρώπους που μπορούν να αλλάξουν πράγματα στη ζωή τους και δεν το κάνουν και συνέχεια παραπονιούνται ότι φταίει κάποιος άλλος.


* Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο κλιπ του τραγουδιού Μια άλλη ευτυχία
* Η Μαρίζα Ρίζου θα εμφανιστεί στο Gazarte, Βουτάδων 19, Γκάζι στις 19 Οκτωβρίου