Η Μιρέλα Πάχου είναι μια δραστήρια, νέα τραγουδοποιός. Οι μουσικές της καταβολές ξεκινούν από την οικογένεια. Η ίδια έχει σπουδάσει νομική και τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται στις ζωντανές εμφανίσεις του Μίλτου Πασχαλίδη παίζοντας ακορντεόν. Μέσα της, λόγω και της Ροδίτικης καταγωγής της, έχει πολύ χρώμα και θάλασσα. Αυτό το διάστημα ετοιμάζει τον πρώτο της προσωπικό δίσκο από τον οποίο έχουμε πάρει μια γεύση με το τραγούδι (Μι Ρε Λα) που έχει γράψει για αυτήν ο Σπύρος Γραμμένος και το δικό της Μαξιλάρι.


Πως είναι για ένα νέο καλλιτέχνη να ξεκινάει υπό τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες;
Οι συνθήκες αυτές αφενός διαμορφώνουν νέα πλαίσια ζωής, εργασίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας και αφετέρου νέους τρόπους κίνησης και δράσης. Στα πλαίσια αυτά ο νέος καλλιτέχνης βλέποντας τον πήχη να ανεβαίνει ολοένα και ψηλότερα χρειάζεται -εκτός από τα προαπαιτούμενα που είναι η αγάπη για την τέχνη και κάποιες δεξιότητες- περισσότερες γνώσεις, μεγαλύτερη σοβαρότητα, αίσθηση ευθύνης και βέβαια ακόμα πιο σκληρή προσπάθεια σε σχέση με προηγούμενες εποχές.


Ποιες είναι οι μουσικές σου αφετηρίες;
Οι μουσικές στο σπίτι, η παρακολούθηση μουσικών παραστάσεων, συναυλιών, ο κινηματογράφος, μαθήματα πιάνου από πολύ μικρή ηλικία και λίγο αργότερα η συμμετοχή σε σχολικές γιορτές. Φυσικά και οι συναυλίες δίπλα στον πατέρα μου στη Ρόδο και τη Σύμη.


Ξεκίνησες με μια καλλιτεχνική συνεργασία. Τι οδηγεί σε μία καλή επαγγελματική συνύπαρξη;
Να αντιμετωπίζεις τη συνύπαρξη αυτή ως χώρο δημιουργίας και αυτοβελτίωσης. Να σέβεσαι τους συνεργάτες σου, να είσαι συνεπής, ψύχραιμος και πάντα προετοιμασμένος να αντιμετωπίσεις τριβές ή και συγκρούσεις που ενδεχομένως θα προκύψουν.


Ακούσαμε δύο νέα τραγούδια με τη φωνή σου. Το ένα δικό σου (Μαξιλάρι) και το Μι Ρε Λα του Σπύρου Γραμμένου. Η δημιουργία μίας ολοκληρωμένης δισκογραφικής δουλειάς βρίσκεται στα άμεσα σχέδια σου;
Είναι αλήθεια πως αυτήν την περίοδο ετοιμάζω την πρώτη μου προσωπική δουλειά. Εκτός από τα δύο κομμάτια που προανέφερες, ο δίσκος θα περιλαμβάνει τραγούδια που μου εμπιστεύτηκε ο Βασίλης Καζούλης και ο Μίλτος Πασχαλίδης, μερικά ακόμα δικά μου και… έπεται συνέχεια.

Έχεις στο μυαλό σου πολύ καλά τι θέλεις να κάνεις ή αναζητάς ακόμα την ταυτότητά σου;
Την αναζητώ διαρκώς. Στον καθένα μας υπάρχει η πρώτη ύλη: ατομικές ποιότητες, χαρακτηριστικά γνωρίσματα, βιώματα και η κατάδική μας προσωπική ιστορία. Από κει και πέρα όμως η ταυτότητα είναι κάτι δυναμικό και νομίζω πως τελικά διαμορφώνεται μέσα από τις σχέσεις με τους άλλους και το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο αυτές αναπτύσσονται. Ως προς το τι θέλω να κάνω σίγουρα έχω κάποιους βασικούς άξονες, σε καμία όμως περίπτωση δε θα έλεγα ότι προχωρώ με βάση ένα αυστηρά δομημένο σχέδιο.


Τι θα μπορούσε να εφοδιάσει σήμερα έναν νέο άνθρωπο προκειμένου να αποφύγει λάθη του παρελθόντος και παράλληλα να βρει έναν μηχανισμό αυτοπροστασίας; 
Η μόρφωση, η διαρκής ενημέρωση, η καλλιέργεια και γενικότερα η έννοια της παιδείας ως ατομικής και συλλογικής προσπάθειας. Αυτό θεωρώ ως μείζον εφόδιο στις μέρες μας. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της παιδείας, της τεχνολογίας, της αισθητικής μας και όλων εκείνων που αποτελούν τις συνιστώσες του πολιτισμού μας τόσο πιο πολύ νομιμοποιούμαστε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.

 

Οι καλλιτέχνες θα έπρεπε να αποκτήσουν περισσότερο ενεργό ρόλο απέναντι σε φαινόμενα όπως ο φασισμός; 
Πιστεύω πως ο κάθε πολίτης πρέπει να τοποθετηθεί ενεργά απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Η άγνοια, ο εφησυχασμός η έλλειψη κριτικής και αυτοκριτικής, η στασιμότητα, η καθήλωση, η αυταρέσκεια έχουν καταστροφικά αποτελέσματα. Σχετικά με το αν ο κόσμος θεωρεί ότι οι καλλιτέχνες ως μονάδες έχουν μεγαλύτερη ευθύνη στο θέμα της αφύπνισης και της κινητοποίησης των πολιτών, εγώ θα έλεγα πως αυτό δεν είναι υπόθεση μόνο κάποιων μεμονωμένων ατόμων. Αυτό συντελείται μέσα από την καθημερινή πρακτική, την πολιτική ζωή, την εκπαίδευση, την κοινωνική περιρρέουσα ατμόσφαιρα και βέβαια τα αισθητικά όπλα της τέχνης.


Πρότυπα ή πρόσωπα που σε ενέπνευσαν ώστε να εμπλακείς με τη μουσική;
Αρχικά ο Αγαπητός, ο μπαμπάς μου. Πριν μέρες ξαναβρεθήκαμε επί σκηνής και τραγουδήσαμε παρέα στο Ήχος και Φως στη Ρόδο. Έπειτα, μεγαλώνοντας, μεγάλωσε και η λίστα των προτύπων μου: Σαββόπουλος, Μαχαιρίτσας, Πασχαλίδης, Πυξ Λαξ, Καζούλης, Ιωαννίδης, Μάλαμας.* Η Μιρέλα Πάχου εμφανίζεται  και κάθε Παρασκευή στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου και τα Σάββατα στo Love Casual Living στη Θεσσαλονίκη με Μίλτο Πασχαλίδη και Χρήστο Θηβαίο.