Κάποιοι την χαρακτήρισαν «Σβούρα που γυρίζει», εξ ου κι ο ομώνυμος πρώτος δίσκος, αλλά σίγουρα πρόκειται για μία ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου που με μόνο εφόδιο την φωνή της ήρθε στην πρωτεύουσα για να πραγματοποιήσει το όνειρό της να τραγουδά. Και το κατάφερε. Γι’ αυτό άλλωστε θα την δούμε και ακούσουμε στο TEDx Athens, που έχει τίτλο και θεματική «Theoneswhodo».


Φωτογραφίες: Ζωή ΝικολακοπούλουΗ doer, λοιπόν, Βασιλική Καρακώστα, μιλώντας για την αρχή των βημάτων της, αλλά και για την πραγματοποίηση των ονείρων της, μα
ς εξήγησε: «Νιώθω πως μια αόρατη κλωστή με καθοδήγησε και με καθοδηγεί όλα αυτά τα χρόνια. Ο αυθορμητισμός μου και το ένστικτό μου με βοήθησαν σίγουρα, αλλά ταυτόχρονα σέβομαι τον εαυτό μου, δεν θέλω να τον καταχωνιάζω σ’ ένα συρτάρι και μετά να ψάχνω να τον βρω. Φυσικά υπάρχουν και τα εμπόδια. Διότι όταν κάτι είναι ατόφιο, μια γυμνή αλήθεια, χωρίς πόζες, τότε δεν ξέρεις πώς να το επικοινωνήσεις καμιά φορά. Αλλά όσο συνεχίζω, τόσο ανταμείβομαι από ανθρώπους».

Βέβαια, αναμφισβήτητα η εποχή μας έχει πολλές αντιξοότητες, αλλά για ένα doer, υπάρχει άλλο οπτικό πρίσμα. «Κάθε εποχή έχει τις δυσκολίες της και τώρα τα πράγματα βρίσκονται σε οριακό σημείο, όχι ως προς την ύλη, αλλά ως προς το πνεύμα. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι είναι η πιο εύφορη εποχή για να συντονιστεί ο κόσμος μαζί σου, υπάρχει αυτή η διάθεση. Γι’ αυτό όταν τραγουδάω, επιδιώκω και θέλω ο άλλος να μπει μες το παιχνίδι, να κινηθεί η ψυχή του και να ανακαλύψει πράγματα για τον εαυτό του μέσα από το τραγούδι, τους στίχους, τη μουσική. Αλλά γι’ αυτό και πρέπει να ορθώσεις το ανάστημά σου και να εκφράσεις ποιος είσαι, να έχεις ταυτότητα, αλλά να έχεις και θέληση. Μόνο έτσι περνάς μέσα από τον τοίχο, πρώτα του εαυτού σου και μετά των υπολοίπων, και φτάνεις να αγγίξεις τους άλλους. Κι ας μην αρέσεις σε όλους τους άλλους, δεν πειράζει».

Την ρωτάω γι’ αυτή την πόλη στην οποία ζει τα τελευταία 10 χρόνια και πως λειτουργεί μέσα της. «Η Αθήνα μ’ αρέσει πάρα πολύ σαν πόλη, ωστόσο νομίζω πάντα θα αισθάνομαι ξένη. Όσο μεγαλώνω, νιώθω επίσης ότι μου λείπουν πάρα πολύ τα ανοιχτά μέρη, η φύση, η θάλασσα, αλλά ταυτόχρονα αγαπώ την Αθήνα, γιατί είναι ένα μικρό πολυπολιτισμικό κύτταρο και σου δίνει πολλά ερεθίσματα».

Παρ’ όλ’ αυτά, αντλεί μεγάλη έμπνευση από τις μουσικές του τόπου μας και του παρελθόντος της. «Η έμπνευση μου βρίσκεται σε μουσικές που έχω θαυμάσει, αλλά κυρίως στα παιδικά και εφηβικά ακούσματά μου, σε ακούσματα που έχω από τις ρίζες μου κι έτσι διαμορφώνεται ένα παζλ από μουσικές που μου αρέσουν».

Kαι που είχαμε την ευκαιρία να τις ακούσουμε σε όλα τα project-live που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, «αυτά τα τραγούδια που έχουν μείνει μέχρι σήμερα, δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατά τραγούδια για να επιβιώσουν; Αλλά δεν αφορούν το παρελθόν πια, τραγουδώντας τα εγώ, τώρα, σε σας, σε μας, γίνονται παρόν. Είναι μία αλυσίδα για μένα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον».

Έτσι, από το παρελθόν στο μέλλον θα μας μεταφέρει η Βασιλική Καρακώστα στο TEDxAthens με τα τραγούδια που θα ερμηνεύσει από τον επερχόμενο δεύτερο δίσκο της «Τα επικίνδυνα», που θα κυκλοφορήσει στις 10 Δεκεμβρίου. Για τέλος, την ρωτάω τι είναι ευτυχία για την ίδια και μου απαντά με σταθερή φωνή, αλλά κι ένα χαμόγελο: «Ευτυχία είναι να τα έχεις βρει με τον εαυτό σου και να ζεις τις καθημερινές μικρές στιγμές, να τις ζεις πραγματικά ». Και μάλλον την έχει βρει