tagouliΘυμάμαι άκουσα πρώτη φορά τη Βικτωρία Ταγκούλη σε μια παράσταση της ομάδας του Σταμάτη Κραουνάκη Σπείρα-Σπείρα. Είχε σταθεί ακριβώς μπροστά μου και, χωρίς μικρόφωνο, ερμήνευσε την Καταιγίδα σε μουσική του Astor Piazzolla. Ηχόχρωμα μοναδικό. Τεχνική άψογη. Συναίσθημα αφοπλιστικό. Τα χρόνια που ακολούθησαν απέδειξαν ότι η Βικτωρία Ταγκούλη είναι μια ερμηνεύτρια με υψηλή αισθητική και σαφείς στόχους. Στις 7 και στις 14 Νοεμβρίου, όσοι βρεθούν στο Club του Σταυρού του Νότου, θα έχουν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν. Ανάμεσα στις πρόβες που κάνει αυτές τις μέρες μιλήσαμε μαζί της.

Έχεις προγραμματίσει δύο εμφανίσεις στο Club του Σταυρού του Νότου, στις 7 και στις 14 Νοεμβρίου, μαζί με τον Χρίστο Θεοδώρου. Μίλησέ μου για τη διαδικασία επιλογής των κομματιών σε αυτό το live.
Την επιλογή την κάνουμε εγώ και ο Χρίστος και γίνεται με βάση το τι θέλουμε να παίξουμε, τραγούδια που αγαπάμε, που μας έχουν συγκινήσει ή διασκεδάσει και που πολλές φορές αποτελούν και σημεία αναφοράς μας. Ως βασικό κορμό έχουμε τη δισκογραφία μας, τους δύο προσωπικούς μας δίσκους α και φωτοβόλτα και τα υπόλοιπα τραγούδια έρχονται να αγκαλιάσουν τα δικά μας. Έχουμε μια μεγάλη γκάμα ρεπερτορίου γιατί μας αρέσει να συνδέουμε εντελώς αταίριαστα κομμάτια και να αναδεικνύουμε τις ομοιότητές τους.


Ανήκεις σε μια γενιά ερμηνευτών που είχε σημαντική βοήθεια μεν από τους παλαιότερους αλλά που πλέον κάνει τα πάντα μόνη της. Αυτό σε δυσκολεύει ή προτιμάς να έχεις τον έλεγχο σε κάθε φάση της παραγωγής ενός δίσκου ή κάποιων ζωντανών εμφανίσεων;
Δεν είναι εύκολο να τα κάνεις όλα μόνος σου, έρχονται στιγμές που πελαγώνεις. Και η αλήθεια είναι ότι κάποια πράγματα δεν θα έπρεπε να τα κάνουμε εμείς. Ωστόσο μου αρέσει να έχω τον έλεγχο της δουλειάς μου γιατί έτσι προστατεύω την αισθητική μου, πράγμα που θεωρώ πολύ σημαντικό για έναν καλλιτέχνη.


tagouliΣκηνή. Φώτα που χαμηλώνουν. Μικρόφωνο έτοιμο να «πιάσει» τις ανάσες σου. Ποια είναι η τελευταία σου σκέψη πριν τραγουδήσεις;
Είναι η στιγμή που δεν σκέφτομαι πια, οι σφυγμοί μου βαράνε κόκκινο και έχω το πιο πολύ άγχος. Εμείς οι τραγουδιστές είμαστε σαν τους ακροβάτες, είναι σαν να περπατάμε σε τεντωμένο σκοινί. Μέχρι να πεις την πρώτη νότα δεν ξέρεις τι θα βγει. Με το που θα ξεκινήσεις οι μυς χαλαρώνουν κι αρχίζει η απόλαυση.

 

Μέχρι σήμερα μας έχεις δείξει ότι έχεις μια αξιοθαύμαστα μεγάλη ερμηνευτική γκάμα. Υπάρχει κάποια μουσική πτυχή που δεν μας έχει φανερώσει ακόμα;
Χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό! Πολλά είναι αυτά με τα οποία δεν έχω καταπιαστεί, για παράδειγμα η funk μουσική και το swing, κάτι που θα επιχειρήσω σ’ αυτό το live.

 

Όπως ξέρω αγαπάς πολύ τις διασκευές, σκέφτεσαι να ηχογραφήσεις και στη δισκογραφία κάτι;
Έχω ήδη ηχογραφήσει τα Κίτρινα Φώτα του Leonard Cohen σε ελληνικούς στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, το οποίο παίζεται στα ραδιόφωνα και θα συμπεριλαμβάνεται στον καινούριο μου δίσκο. Προς το παρόν δεν έχω κάτι στο μυαλό μου, αν προκύψει κάτι ενδιαφέρον προς ηχογράφηση από το live σίγουρα θα το κάνω. Εξάλλου έτσι έγινε και με τα Κίτρινα Φώτα.

 

Ετοιμάζεις την επόμενή σου δουλειά αυτόν τον καιρό. Τι μπορείς να μας πεις γι’ αυτή στη φάση που βρίσκεσαι;
Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα είναι σε μουσική του Χρίστου Θεοδώρου (που γράφει και τους στίχους σε δύο κομμάτια) και στίχους του Μιχάλη Γελασάκη.