aggelouΟ Μικρός Κοπέρνικος, ο κύριος Πυρετός, η θεία Πανακότα, ο κύριος Γρουσουζέλος και όλη η παρέα συναντά δύο ανάποδους δραπέτες. Το ραντεβού έχει κλειστεί κάθε Κυριακή στη μουσική σκηνή Πυρήνας. Σε ρόλο οικοδεσπότη ο Άγγελος Αγγέλου που άφησε για λίγο τον Κόσμο Ανάποδα και μίλησε στο Musicpaper για τις εμφανίσεις του και για τα σχέδιά του στα οποία σταθερός συνοδοιπόρος είναι η στιχουργός και επίσης οικοδέσποινα Έμη Σίνη.
 Επειδή εδώ και καιρό δε γνωρίζουμε νέα τους θα ήθελα αρχικά να μάθω τι κάνουν ο Μπομπ ο χαμαιλέοντας, η μάγισσα Σκουποξυλάνθη, η θεία Πανακότα και ο κύριος Γρουσουζέλος.
Α, βρίσκονται όλοι τους σε μια πολύ δημιουργική φάση! Ο Μπομπ ο Χαμαιλέοντας πειραματίζεται με ένα υπέροχο χρώμα σάπιου δαμάσκηνου, η μάγισσα Σκουποξυλάνθη καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κατασκευάσει ένα φίλτρο που να εξαφανίζει το Ελληνικό χρέος, η θεία Πανακότα ετοιμάζει προκηρύξεις υπέρ των γλυκών και ο κύριος Γρουσουζέλος, άτυχος όπως πάντα, δημιουργεί γύρω του... μπελάδες!

 

o-kosmos-anapoda-afisaΈχουν προετοιμαστεί για τις παραστάσεις στον «Πυρήνα»;
Εννοείται! Οι πρόβες, άλλωστε είναι και το πιο διασκεδαστικό κομμάτι της όλης διαδικασίας. Πρώτα οι ηθοποιοί, παίρνουν τα κείμενά τους, τα οποία γράφονται μέχρι και την τελευταία στιγμή, έπειτα μαζεύονται οι μουσικοί και οι τραγουδιστές που προβάρουν συνήθως ξέχωρα, ενώ την τελευταία, μόλις, εβδομάδα γίνεται η «μεγάλη συνένωση» των τριών δημιουργικών ομάδων και η παράσταση παίρνει σάρκα και οστά. Είναι τότε που το σπίτι μας γεμίζει από κόσμο, φωνές και τραγούδια και επικρατεί ένα δημιουργικό πανδαιμόνιο!

 

Δωδεκάτη μεσημβρινή για παιδιά, δεκάτη βραδινή για τα μεγάλα παιδιά. Για ποιες από τις παραστάσεις υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία;
Νιώθουμε αγωνία σε κάθε μας παράσταση, είτε αυτή απευθύνεται σε μικρούς, είτε σε μεγάλους. Το παιδικό κοινό είναι πολύ απαιτητικό. Θα σε ανταμείψει ή θα σε απορρίψει, χωρίς αναστολές και με συνοπτικές διαδικασίες. Στόχος μας κάθε φορά είναι να το συνεπάρουμε, να το «ταξιδέψουμε» και τελικά να το κερδίσουμε. Το ίδιο βέβαια επιδιώκουμε και με τους ενήλικες θεατές μας -επίσης δύσκολο και απαιτητικό κοινό- που πρέπει να τους ωθήσουμε να απαλλαγούν από το «σκληρό περιτύλιγμα» της ηλικίας τους, να απενεχοποιήσουν αυτήν την προσωρινή μετάβαση στο χώρο του παιδιού, ώστε να μπορέσουν τελικά να το απολαύσουν. Οι «Δύο ανάποδοι δραπέτες» είναι ένα project εντελώς καινούριο για την ομάδα μας, με νέο σενάριο, καινούρια πρόσωπα, ανέκδοτα τραγούδια και νέες ενορχηστρώσεις και ο ενθουσιασμός μας είναι μεγάλος. Ανυπομονούμε λοιπόν τόσο για τις παιδικές πρωινές παραστάσεις όσο και για τις βραδινές.

 

Ανήκετε στις περιπτώσεις δημιουργών όπου «Ο Κόσμος Ανάποδα» -ο πρώτος σας δίσκος για παιδιά- αγαπήθηκε και από τους ενήλικες. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται;
Με τον «Κόσμο Ανάποδα», προσπαθήσαμε να διευρύνουμε τη θεματολογία των παιδικών τραγουδιών. Νοιώσαμε ότι υπάρχει χώρος για να αναπτύξεις ζητήματα που αφορούν μικρούς αλλά και μεγάλους, αρκεί να μιλάς απλά, να χρησιμοποιείς χιούμορ και να μη φοβάσαι να αποκαλύψεις τα δημιουργήματα της φαντασίας, όσο ακραία κι αν μοιάζουν αρχικά. Εκτός αυτού όμως, ο δίσκος μας ευτύχησε να δημιουργηθεί σε μια χρονική περίοδο όπου όλα μπορούσαν να γίνουν με τον σωστό τρόπο. Η σύνθεση, οι στίχοι, η ενορχήστρωση, οι επιλογές στα όργανα, οι ηχογραφήσεις, όλα έγιναν με ώριμη σκέψη, χωρίς βιασύνες και προχειρότητες. Εκ των υστέρων μπορούμε να πούμε ότι απετέλεσε μια υποδειγματική παραγωγή που αξιοποίησε, στο 100%, το πρωτογενές μας υλικό. Και είναι παρήγορο, το γεγονός ότι ο Έλληνας ακροατής ξέρει να διαλέγει τις δουλειές που τον σέβονται και τις προτιμά, τελικά, από τις «αρπαχτές» που τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει την αγορά. Δεν θεωρούμε λοιπόν ότι κάναμε κάποιο κατόρθωμα μοναδικό. Κάναμε το αυτονόητο, με πολλή πολλή αγάπη!

 

Οι δυσκολίες στη μεταφορά ενός παιδικού δίσκου στη σκηνή;
Δεν διαφέρουν από τις δυσκολίες κάθε ανάλογης μεταφοράς. Η προσθήκη της εικόνας, η σκηνοθεσία και η διασκευή της ενορχήστρωσης, αποτελούν κάποιες από τις δυσκολίες που καλούμαστε να ξεπεράσουμε. Στην παράσταση, οι ήρωες των τραγουδιών ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των μικρών θεατών και βασικότερη πρόκληση είναι τελικά να καταφέρουν αυτοί να ανταποκριθούν στην εντελώς προσωπική εικόνα που έχουν ήδη σχηματίσει τα παιδιά ακούγοντας τα τραγούδια του δίσκου.

 

Πώς δύο μηχανικοί αποφασίζουν να ασχοληθούν με το τραγούδι και δη με το παιδικό;
Είναι εντελώς τυχαίο. Θα μπορούσαμε να έχουμε άλλα επαγγέλματα ή να έχουμε επιλέξει διαφορετικό είδος μουσικής. Σίγουρα όμως ο ορθολογισμός και η μεθοδικότητα που απαιτούνται στο επάγγελμα του μηχανικού επηρέασαν και επηρεάζουν τον τρόπο που δημιουργούμε. Στο παιδικό τραγούδι δεν συγχωρούνται τα λάθη, ενώ η επιτυχία στο αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ δεδομένη.

 

kopernikos

 

«Θέλω ν’ αρρωστήσω»… Την περασμένη χρονιά πραγματοποιήσατε το ντεμπούτο σας στο χώρο του παιδικού βιβλίου. Πώς προέκυψε η συγγραφή του βιβλίου; Θα υπάρχει συνέχεια;
Συχνά οι χαρακτήρες των τραγουδιών μας αποτελούν την αφετηρία για τη συγγραφή ενός κειμένου ή ενός θεατρικού έργου. Έτσι λοιπόν, το πρώτο μας βιβλίο, το «Θέλω να αρρωστήσω!» (εκδόσεις Ψυχογιός, 2011) με ήρωα τον κύριο Πυρετό, «ξεπήδησε» από το ομώνυμο τραγούδι που ερμήνευσε ο Σωκράτης Μάλαμας στον «Κόσμο Ανάποδα». Το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο μας, πάλι, από τις εκδόσεις Ψυχογιού και συνεχίζουμε...

 

Ο Μικρός Κοπέρνικος πού βρίσκεται; Σκέφτεται να επιστρέψει στα ερτζιανά;
Βλέπω έχετε ενημερωθεί για όλα! Ο «μικρός Κοπέρνικος», ο ήρωας των μουσικοθεατρικών παιδικών σειρών που εξέπεμψαν από το ραδιόφωνο την περίοδο 2007-2008, είχε την τύχη φέτος να ξαναεμφανιστεί στη συχνότητα του Δεύτερου Προγράμματος και ξαναζήσαμε τις περιπέτειές του με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια αγωνία! Μάλιστα με την ολοκλήρωση των επεισοδίων πραγματοποιήσαμε μια όμορφη εορταστική συναυλία στο στούντιο Ε της ΕΡΤ, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τους μικρούς ακροατές των σειρών κι εκείνοι, με τη σειρά τους, να γνωρίσουν από κοντά τον Μπομπ το Χαμαιλέοντα, τη Μίλα Σολμανόρε, τη Δάφνη, τον Φοίβο, τον Μιχαήλ και τους τρομερούς Πιλάφηδες! Αυτόν τον καιρό σκεφτόμαστε σοβαρά να κάνουμε μια ακόμη πρόταση για τη δημιουργία μιας νέας σειράς επεισοδίων.

 

Μετά τον «Κόσμο Ανάποδα» τι ακολουθεί;
Θα θέλαμε να ακολουθήσει ένας δεύτερος δίσκος. Υλικό υπάρχει και οι ενορχηστρώσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι συνθήκες, όμως, στην αγορά των δίσκων έχουν αλλάξει άρδην. Η διανομή και η διακίνηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και τα σημεία πώλησης κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Η YafkaRecords έχει ήδη αναλάβει μόνη της τη διανομή του «Κόσμου Ανάποδα» από την ιστοσελίδα της. Ως εκ τούτου δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα μπορέσουμε να ηχογραφήσουμε τα νέα μας τραγούδια. Είμαστε «στο ψάξιμο». Όμως αν τα καταφέρουμε, θα είστε από τους πρώτους που θα το μάθουν! Όλα θα ανακοινωθούν, άλλωστε, στην ιστοσελίδα μας www.kopernikos.gr. Εκεί μπορείτε να παίρνετε πάντα μια γεύση για όλα όσα ετοιμάζουμε!