matt-elliottΚιθαρίστας και συνθέτης, ο Matt Elliott από το Μπρίστολ της Αγγλίας διατείνεται πως παίζει φολκ μουσική αλλά με ποικίλες γκρίζες αποχρώσεις. Είναι, επίσης, γνωστός υπό το όνομα The Third Eye Foundation. Ξεκίνησε παίζοντας με μουσικούς συγκροτημάτων όπως οι Movietone και οι Flying Saucer Attack ενώ συμμετείχε ενίοτε και σε αυτά. Άρχισε να ηχογραφεί σαν TEF το 1996 και από το 2004 με το όνομά του. Είναι περιζήτητος ρεμίξερ και έχει δουλέψει σε δίσκους πολλών και γνωστών μουσικών- από τους Hood και τον Yainn Tiersen έως τους Mogwai, τους Tarwater- τους Pastels, τους Ulver- και τον Thurston Moore. To 2001 κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με τα ρεμίξ του. Έχει ηχογραφήσει μια προσωπική τριλογία καθώς ο ήχος του έχει αλλάξει αρκετά από το Drinking Songs του 2004 που αποτελεί το πρώτο μέρος της τριάδας. Με το ολοκαίνουριό του, The Broken Man συνεχίζει το ύφος των τραγουδιών μεγάλης διάρκειας που όσο ξεδιπλώνονται ανεβάζουν στροφές για να καταλήξουν σε πελώρια κύματα ήχων υφασμένων σε θλιμμένες μελωδικές γραμμές. Μα αφορμή το The Broken Man που κυκλοφόρησε στα μέσα Ιανουαρίου, ο Matt Elliott μιλά στο Musicpaper.gr και τον Αντώνη Ν. Φράγκο.

 

Είναι το The Broken Man το πρώτο μέρος μιας νέας τριλογίας;
Δεν νομίζω. Προέρχεται από ένα κομμάτι του εαυτού μου που έχει πια τελειώσει. Έχω ήδη γράψει μεγάλο μέρος του επόμενου δίσκου –υπάρχει βέβαια ένα νήμα που διατρέχει όλο μου το έργο. Μέχρι τώρα ο καινούριος δίσκος δεν βγαίνει ιδιαίτερα λυπηρός, αν και έτσι ξεκινάνε πάντα και στη συνέχεια όσο προχωρά η ηχογράφηση γίνονται ολοένα και πιο λυπηροί.

 

Σχετικά με την προηγούμενη τριλογία – αυτή μοιάζει να δομείται από ένα στιλ Ρεμπώ,  μουσική ποίηση ζώντας σε έναν κόσμο που καταρρέει- μια κοινωνία σε παρακμή…
Τα Drinking Songs, Failing Songs και Howling Songs είναι ένα είδος συνδυασμού μουσικής και ποίησης (όπως ας πούμε στον Ρεμπώ),  σε ένα κόσμο που όντως παρακμάζει.

 

Είναι η εμπειρία του χάους που δημιουργείται σε ένα κόσμο που πεθαίνει κι ενώ ο νέος κόσμος δεν έχει ακόμα γεννηθεί;
Θα’λεγα ότι μάλλον είναι μια συλλογή από παρατηρήσεις, τόσο γενικές όσο και προσωπικές. Προσπαθώ να γράφω έτσι ώστε ο ακροατής να ερμηνεύει τα λόγια με τρόπο που να σημαίνουν κάτι για κείνον. Η τριλογία είναι μια συλλογή τραγουδιών, άλλα για τον έρωτα, άλλα για το θάνατο- και κάποιες παρατηρήσεις για το τι είναι τελικά η σύγχρονη ζωή. Στο Broken Man το θέμα είναι πιο συγκεκριμένο. Αρχικά επρόκειτο να λέγεται Τhe Βroken Μan OST, σαν σάουντρακ. Είναι ας πούμε μια ιστορία από την οπτική γωνία ενός ανθρώπου που βρίσκει την αγάπη και μετά τη χάνει –κάτι που συμβαίνει στους περισσότερους από μας σε κάποια στιγμή της ζωής μας. Σίγουρα ο σκοπός μου δεν ήταν να κάνω κάτι μεγαλεπήβολο - κάθε άλμπουμ έχει τη δική του ξεχωριστή αίσθηση και ήχο, κυρίως επειδή σε κάθε άλμπουμ μου αρέσει να δουλεύω με άλλο τρόπο και με άλλους ανθρώπους.

 

mattelliott2Όταν ακούω τη μουσική σου μου έρχονται στο μυαλό –μια και κατάγομαι απ’ την Ελλάδα- απ’ τα Βαλκάνια- μελωδίες του τόπου μου.
Πιστεύω πως σε μια προηγούμενη ζωή ίσως να ήμουν κάποιος μουσικός του ρεμπέτικου. Πρέπει όμως ακόμα να πω εδώ πως η ελληνική παραδοσιακή μουσική, όπως και η δική μου μουσική, έχει μέσα της επιρροές από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

 

Θα ήθελες να μας μιλήσεις για τη συνεργασία σου με τη γνωστή Γαλλίδα πιανίστρια Katia Labeque;
Γνωριστήκαμε μέσω ενός κοινού φίλου, και προσφέρθηκε να βοηθήσει αν κάπου τη χρειαζόμουν. Μ’αρέσει πολύ να παίζω πιάνο αλλά το παίξιμό μου δεν είναι σπουδαίο. Όταν, λοιπόν, μέσα από αυτοσχεδιασμούς και επεξεργασία κατέληξα σε κάποια μεγάλα κομμάτια για πιάνο, ο Στεφάν (StéphaneGrégoire, ιδρυτής της ετικέτας Ici D'ailleurs) είχε την ιδέα να μεταγράψουμε τη μουσική και να της ζητήσουμε να τα παίξει, πράγμα που έκανε στο στούντιό της. Με γοητεύει πάντα να παίζω με μουσικούς που έχουν κλασική εκπαίδευση, επειδή ο τρόπος που σχετίζονται ή κατανοούν τη μουσική είναι λίγο διαφορετικός, και μαθαίνω πολλά απ' αυτούς.

 

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από το ελληνικό κοινό;
Χαίρομαι πάντα να παίζω στην Ελλάδα. Στις περισσότερες αν όχι όλες τις συναυλίες μου η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ θερμή. Η Ελλάδα και οι πολλοί Έλληνες φίλοι μου έχουν πολύ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Διστάζω να μιλήσω για την πολιτική κατάσταση, γιατί κάτι τέτοιο παλιότερα με είχε βάλει σε μπελάδες. Αρκεί να πω πως συναισθηματικά  είμαι με τους Έλληνες αυτή την ώρα. Ελπίζω πως, όπως έγινε και στην Ισλανδία, η θέληση του λαού να οδηγήσει στην κατάρρευση των υπεύθυνων και ίσως, στη δημιουργία ενός νέου συστήματος που να ανταποκρίνεται στο σημερινό τρόπο ζωής και τις ανάγκες των ανθρώπων…

 

Δείτε ένα απόσπασμα από την εμφάνισή του στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο:

{YouTube}fWdEvHdGlA0{/youtubejw}