sivert_hoyem4Όταν πήρα τηλέφωνο τον Sivert Hoyem στην προκαθορισμένη ώρα, δεν απάντησε. Τον ξαναπήρα μετά από λίγο αλλά ούτε η δεύτερη κλήση κατάφερε να με πάει στο Όσλο. Λέω δεν θα γίνει και συνέχισα να διαβάζω τα νέα της ημέρας, που στην ατζέντα της κατέγραφε για άλλη μια φορά κρίση, καταλήψεις ΔΕΗ, πλατεία Ταχρίρ, την νέα αποστολή της NASA στον Άρη αλλά και μια ιδιαίτερη επέτειο, τα εκατόν πενήντα κάτι χρόνια από την πρώτη έκδοση της Καταγωγής των Ειδών. Λίγο πριν φύγω, το τηλέφωνο χτύπησε. Ήταν ο Hoyem. Ήρεμη φωνή στη γνωστή χροιά, που έχει κι όταν τραγουδά, απολογήθηκε και αρχίσαμε να μιλάμε, σχεδόν μισή ώρα. Ηθικό δίδαγμα: Πάλι πλήρωσε ένας Ευρωπαίος για να έχω εγώ δουλειά. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; «Είναι δύσκολοι καιροί. Ειλικρινά δεν ξέρω τι να σκεφτώ με την κρίση και όλα αυτά που συμβαίνουν. Υπάρχει αβεβαιότητα. Αλλά και η βεβαιότητα πως αυτή η φάση που περνάτε θα ’ρθει και σε μας. Είμαι βέβαιος πως θα ’ρθει και σε μας». Σκέφτομαι πως στην απόσταση Όσλο - Αθήνα η μουσική με τον Hoyem και τους Madrugada έχει καταγράψει πολλά περισσότερα χιλιόμετρα απ' οποιοδήποτε άλλο κεφάλαιο.

Τελικά, οι αποστάσεις μεταξύ μας δεν είναι τόσο μικρές. Πες μας, λοιπόν, λίγα πράγματα για το νέο σου άλμπουμ.
Το καινούριο μου άλμπουμ λέγεται Long Slow Distance. Είναι ένα νορβηγικό άλμπουμ, ροκ αλλά πιο πειραματικό σε σχέση με τα προηγούμενα και πιο σκοτεινό.

 

Οι μουσικοί δεν διστάζουν να αλλάζουν ύφος. Βρίσκεις ότι η μουσική σήμερα γίνεται όλο και πιο πειραματική;
Οι άνθρωποι πειραματίζονται συνέχεια. Στην mainstream και r’n’b, για παράδειγμα, ο πειραματισμός γίνεται κατά κύριο λόγο για να σοκάρει τους ανθρώπους. Σε όλα τα είδη, όμως, υπάρχει πειραματισμός. Οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν δεν ξέρω κι εγώ τι. Πειραματίζονται, για παράδειγμα, στην παραγωγή, έχουν όλοι καλές παραγωγές, ωραίο ύφος, αλλά κάτι λείπει, κάτι αληθινό. Αυτή είναι δική μου αίσθηση.

 

Αυτό οφείλεται, ενδεχομένως, στην έλλειψη ταλέντου;
Ως ένα σημείο ναι, είναι έλλειψη ταλέντου. Από την άλλη, όλοι κάνουν άλμπουμ πια και μέσα σε μια τόσο μεγάλη παραγωγή αναμφισβήτητα υπάρχουν ταλέντα. Υπάρχει, όμως, και τόση μουσική που είναι δύσκολο να ανακαλύψεις τα καλά πράγματα. Πριν το ίντερνετ χρειαζόταν κόπο για να βρεις έναν δίσκο. Θυμάμαι ότι έφηβος προσπαθούσα να βρω έναν αγαπημένο δίσκο, και όταν σε ένα δισκάδικο μου είπανε τελικά ότι είναι σπάνιο αλλά θα σ’ το βρούμε, η χαρά που ένιωσα ήταν απερίγραπτη. Αυτό έχει χαθεί, η χαρά  του να ανακαλύπτεις. Η μουσική είναι πολύ φτηνή στις μέρες μας.

 

sivert-hoyem-madrugada-long-slow-distanceΧαρακτήρισες το άλμπουμ νορβηγικό. Η επίδραση της χώρας σου πώς είναι ορατή σ' αυτό;
Κατάγομαι από μια αρκτική περιοχή της Νορβηγίας και, μεγαλώνοντας, έχω μέσα μου τέτοιες εικόνες, εικόνες της φύσης μακριά από τις πόλεις. Μου αρέσουν, όμως, οι μεγάλες πόλεις κι αυτό με επηρέασε στη μουσική που έφτιαχνα και με τους Madrugada. Τρελαινόμασταν για αγγλική και αμερικάνικη λογοτεχνία. Η μαγεία, λοιπόν, της νορβηγικής φύσης είναι περισσότερο μια αίσθηση και η μουσική μου περισσότερο αστική.

 

Όπως το περιγράφεις, δεν μπορώ να μην μου 'ρθει η εικόνα από τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού στο Όσλο και την Ουτόγια.
Ειλικρινά δεν ξέρω τι να σκεφτώ. Για πολύ καιρό δεν είχαμε τέτοια πράγματα στη Νορβηγία. Όχι, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο και νομίζω ότι έχει επηρεάσει πολύ τους ανθρώπους. Απλώς, ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει και συνέχεια. Μέχρι τώρα, ξέρεις, ήταν αδύνατον να φανταστείς ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Η Νορβηγία είναι μια λογική (σ.σ. rational) κοινωνία, με καλή δομή και οργάνωση. Φερόμαστε με σεβασμό. Όταν ακούγαμε ότι γινόταν κάτι παρόμοιο στην Αμερική, λέγαμε «γάμα τους Αμερικάνους, είναι τρελοί». Όμως, συνέβη κι εδώ και έχει κλονίσει τη νορβηγική κοινωνία. Τώρα δεν έχω πια την αίσθηση ενότητας που είχα πριν, ούτε και την πίστη ότι οι Νορβηγοί είναι κατά της βίας. Το Όσλο είναι πολύ τρομακτικό αυτές τις μέρες. Υπάρχει τρομερή αβεβαιότητα και έκρηξη της εγκληματικότητας, ένα κύμα βιασμών και άγριων ληστειών τους τελευταίους έξι μήνες. Δεν ξέρω. Δεν ξέρω αν οφείλεται σ’ αυτό που έγινε αλλά αρχίζεις να σκέφτεσαι και να φοβάσαι ότι μια τέτοια βίαιη πράξη πυροδότησε κι άλλες φρικτές πράξεις. Αυτός που την έκανε ήταν lone wolf, ένας παράφρων, είχε «θέμα» με το Ισλάμ και πολύ θυμό, δεν ήταν οργανωμένος, δεν ήταν κομμάτι κάποιου πράγματος. Πλέον ο κόσμος είναι κάτι αβέβαιο. Η αβεβαιότητα είναι το κύριο συναίσθημα. Υπάρχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, κυβερνήσεις καταρρέουν, η βία εκρήγνυται, είναι μια πολύ αβέβαιη εποχή να ζει κανείς.

 

sivert-hoyemΈτσι πιστεύεις ότι είναι η κατάσταση παντού στην Ευρώπη σήμερα; Το ρωτάω γιατί σε μια τέτοια κρίση, στην Ελλάδα θα σε ρωτούσαν αν αισθάνεσαι περισσότερο Νορβηγός ή Ευρωπαίος.
Πάντα αισθανόμουν Νορβηγός, και μάλιστα βόρειος Νορβηγός. Η Νορβηγία είναι μακριά απ’ όσα συμβαίνουν τώρα με το ευρώ, από αυτή την κόλαση που βρίσκεται η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Στεναχωριέμαι για σας, συμπάσχω μαζί σας, πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να τα περνάτε όλα αυτά. Πιστεύω ότι θα έρθει και σε μας. Έχω μια γενικότερη ανησυχία, γιατί ο δυτικός κόσμος γενικότερα θέλει αυτό που λένε σωτηρία, ίσως εδώ είναι το τέλος μιας εποχής και πλέον θα πρέπει να γίνει κάτι πολύ radical για να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν έχω ιδέα τι. Έχω απλώς μια αίσθηση ότι θα συμβεί κάτι ακραίο. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα τώρα, δεν έχω ξαναδεί τέτοια κρίση όσο ζω, λες και τρέμει η γη κάτω απ’ τα πόδια μας.

 

Έχεις πολλούς fans στην Ελλάδα. Έχουν έρθει σε επαφή μαζί σου για να σου πουν πράγματα σχετικά με την κατάσταση που βιώνουμε;
Οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι με τα προβλήματά τους, οπότε δεν έχω πολλά νέα τους. Η κατάσταση είναι τόσο ασταθής στην Ελλάδα που εκπλήσσομαι και χαίρομαι που θα γίνουν οι συναυλίες. Ελπίζω οι άνθρωποι να ικανοποιηθούν με τη μουσική μου, να τους κάνω να χαρούν.

 

Μάλλον πρέπει να είσαι μάγος για να το κάνεις αυτό το τελευταίο.
Μάλλον θα χρειαστεί να κάνω μαγικά! Έρχομαι στην Ελλάδα πολύ καιρό τώρα και έχω γνωρίσει τη χώρα και τόσους πολλούς απ' τους ανθρώπους της. Το ελληνικό κοινό μού έχει δώσει πολλά, από την εποχή των Madrugada ακόμα.

 

 

(Όσο μιλάει τα τελευταία λεπτά κοιτώ τις σημειώσεις μου και περισσότερο την τελευταία στροφή από το ομώνυμο κομμάτι τουLong Slow Distance:But it hurts / When you say to me / That I only know myself / That I don't know no one else / Hurtful words / But I don't disagree / You stand removed from me / And only this long slow distance is / Long slow distance is real. Η συνέντευξη οδεύει προς το τέλος της).

 

sivert_hoyem02Το άλμπουμ πόσο έχει επηρεαστεί από τις παρούσες κοινωνικές συνθήκες;
Η αβεβαιότητα που ανέφερα πριν είναι παρούσα στα κομμάτια, όπως επίσης και μια προσμονή για κάτι πιο σταθερό, για πιο αγνές καταστάσεις. Είναι δύσκολο να είσαι λογικός με όσα συμβαίνουν και αυτή η σύγχυση και η αβεβαιότητα διαφαίνονται στον δίσκο –είναι από τα πιο σημαντικά συναισθήματα του δίσκου. Η παρουσία του θανάτου είναι, επίσης, διάχυτη στο άλμπουμ γιατί είναι κάτι που με έχει επηρεάσει προσωπικά, παλιότερα.

 

Θα έλεγες δηλαδή ότι το άλμπουμ είναι απαισιόδοξο;
Το άλμπουμ δεν είναι άσπρο-μαύρο, αισιόδοξο-απαισιόδοξο. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι το πιο αισιόδοξο άλμπουμ που υπάρχει. Παρόλα αυτά, πιστεύω πως πρέπει να είσαι αισιόδοξος. Να προβληματίζεσαι αλλά να έχεις πίστη, να είσαι αισιόδοξος ότι ο κόσμος θα πάρει το σωστό δρόμο, ότι θα φτάσουμε κάπου.

 

Και κάπου εκεί χαιρετηθήκαμε, ανταλλάσσοντας την πίστη μας πως απ' τις δύο άκρες της Ευρώπης οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να καταλαβαίνονται με μια ντουζίνα τραγούδια κι ας είναι η απόσταση μεταξύ τους μεγάλη όσο τα ερωτήματα που μπήκαν στη ζωή τους και αργή όσο οι απαντήσεις που δεν λένε να έρθουν.