Οι Group ParΩdy είχαν ήδη μια αξιοσημείωτη συναυλιακή παρουσία με συνεργασίες με σημαντικά ονόματα όταν το ’16 κυκλοφόρησαν το πρώτο album τους «Παράξενοι Καιροί». Μετά από μιαν εσωτερική «αναδιοργάνωση» στον δημιουργικό πυρήνα του γκρουπ, τον τραγουδιστή Παναγιώτη Σκουλά που επίσης παίζει λαούτο και τον κιθαρίστα Αντώνη Αυγουλλά, προστέθηκαν ο βιολιστής Δημήτρης Καζάνης, ο μπασίστας Άλκης Δήμος και ο ντράμερ Σωτήρης Μαυρονάσιος.

 

Με αυτή τη σύνθεση κυκλοφόρησαν πριν λίγο καιρό σε παραγωγή Δημήτρη Μητσοτάκη (πρώην Ενδελέχεια και Ευδαίμονες) το ψηφιακό EP «Σε Λίγο Ξημερώνει» με πέντε τραγούδια. Με την ευκαιρία της εμφάνισης τους στη «Σφίγγα» την Τετάρτη 17 Απριλίου μίλησα μαζί τους για την προσπάθεια τους να συνδυάσουν το rock με την παραδοσιακή μουσική μας η οποία είναι φανερή ήδη από την επιλογή των οργάνων τους.

 

Προφανώς το όνομα σας θέλει να παραπέμπει στην ωδή και άλλωστε το τονίζετε με τον τρόπο που το γράφετε. Δεν φοβηθήκατε όμως όταν το επιλέξατε ότι κάποιοι μπορεί να μην αντιληφθούν την έστω και χιουμοριστική αναφορά σας και να θεωρήσουν ότι ονομάζεστε...παρωδία συγκροτήματος;

Δεν μας ενοχλεί καθόλου το που μπορεί να παραπέμπει το όνομα της μπάντας. Αντιθέτως μας ενοχλεί πολύ η σοβαροφάνεια που υπάρχει εν πολλοίς στο χώρο της μουσικής και αυτή καυτηριάζουμε. Από την άλλη το όνομα αυτό μας δίνει μεγαλύτερο περιθώριο πειραματισμού και ελευθερίας πάνω στη σκηνή.

 

Το αίτημα σας όταν σχηματίσατε το συγκρότημα ήταν ο συνδυασμός της παραδοσιακής μουσικής μας με το rock ή όχι απαραίτητα αυτό ή έστω όχι μόνον αυτό;

Βασική μας επιδίωξη ήταν να συνδυάσουμε τις διαφορετικές μουσικές επιρροές μας και να δημιουργήσουμε τον ήχο που επιθυμούσαμε δίνοντας έμφαση τόσο στα παραδοσιακά όργανα όσο και στα ηλεκτρικά. Δεν αντλούμε στοιχεία μόνον από την παραδοσιακή μας μουσική αλλά και από άλλες λαϊκές μουσικές του κόσμου όπως το blues.

 

Υπήρχαν άλλα σχήματα ή μεμονωμένοι δημιουργοί που να ήταν κοντά σε αυτό που θέλατε να κάνετε όταν ξεκινούσατε και σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό στάθηκαν πρότυπα σας;

Προφανώς και έχουν υπάρξει δημιουργοί που μας έχουν επηρεάσει, είτε από την εγχώρια σκηνή είτε από το εξωτερικό. Αναμφισβήτητα όταν μπαίνεις σε αυτό τον χώρο και προσπαθείς να κάνεις πια τη δική σου μουσική ο θαυμασμός στο έργο κάποιων άλλων δημιουργών αποτελεί κινητήρια δύναμη. Ζητούμενο όμως είναι να ξεφύγεις από την πεπατημένη και να διαμορφώσεις την δική σου ταυτότητα.

 

 

 

Η σύντομη μέχρι τώρα διαδρομή σας είναι αρκετά ασυνήθιστη. Αν έχω καταλάβει καλά λίγο μετά τον πρώτο δίσκο σας διαλυθήκατε και επανασυγκροτηθήκατε σχετικά πρόσφατα και με διαφορετική σύνθεση. Γιατί σας συνέβησαν τόσο νωρίς αυτά που (αν) συμβαίνουν σε άλλα γκρουπ είναι μετά τον τέταρτο ή πέμπτο δίσκο και πώς τα ξεπεράσατε;

Η αλήθεια είναι ότι ο δημιουργικός πυρήνας της μπάντας δεν άλλαξε καθώς οι Αντώνης Αυγουλλάς και Παναγιώτης Σκουλάς συνεχίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε μαζί, η αλλαγή επομένως έγκειται στην προσθήκη διαφορετικών μουσικών. Ο βασικότερος λόγος που συνέβησαν όλα αυτά ήταν η έλλειψη κοινής στόχευσης. Τα ξεπεράσαμε προσπαθώντας να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους που θα πλαισίωναν το εγχείρημα μας.

 

Υπάρχουν αισθητές διαφορές ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη φάση του γκρουπ ή η μια είναι συνέχεια της άλλης αλλά με μιαν αρκετά μεγάλη διακοπή ανάμεσα;

Όπως προείπαμε, επειδή εμείς οι δύο δημιουργούμε ακόμα από κοινού και αυτό δεν μεταβλήθηκε παρά τις αλλαγές που προέκυψαν στη σύνθεση της μπάντας, για εμάς δεν τίθεται θέμα ασυνέχειας ή μη. Όσο για την αρκετά μεγάλη διακοπή δεν ισχύει απόλυτα αφού συναυλιακά ήμασταν πάντα ενεργοί, στον βαθμό τουλάχιστον που το επέτρεπαν οι συνθήκες στον χώρο. 

 

Αντίστοιχα ποιες θα λέγατε ότι είναι οι διαφορές ανάμεσα στο καινούριο ψηφιακό EP και το πρώτο album σας πέραν φυσικά από το γεγονός ότι είστε πλέον ωριμότεροι;

Το ΕΡ μας έδωσε την δυνατότητα να προσεγγίσουμε καλύτερα τον ήχο μας. Βρήκαμε εκείνα τα χαρακτηριστικά που θέλαμε να έχουμε στο μουσικό ύφος μας και εστιάσαμε στο να βγουν μπροστά στη μίξη τα δύο βασικά όργανα της μπάντας τα οποία  είναι η ηλεκτρική κιθάρα και το λαούτο.

 

Η στιχουργική θεματολογία σας είναι αποκλειστικά ερωτική και για θέματα σχέσεων ή σας απασχολούν και άλλα ζητήματα που δεν έχετε εκφράσει ακόμα μέσα από τα τραγούδια σας;

Τόσο στην πρώτη μας δουλειά όσο και στη δεύτερη υπάρχουν σαφείς στιχουργικές αναφορές σε κοινωνικά ζητήματα. Σίγουρα ευρύτερα το θέμα των ανθρωπίνων σχέσεων μας απασχολεί και έχει ιδιαίτερη θέση στη θεματολογία μας. Επιδίωξη μας όμως είναι ο στίχος να είναι άμεσος ό,τι και αν πραγματεύεται.   

 

Θεωρείτε ότι αποδίδετε καλύτερα στο στούντιο, στη σκηνή ή εξίσου και στα δύο; Ανεξάρτητα από αυτό ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο, ίσως και το ισχυρότερο, στοιχείο σας στις ζωντανές εμφανίσεις σας;

Η ηχογράφηση αποτελεί απλώς μία καταγραφή. Η σκηνή είναι το μέρος που μας εξιτάρει, εκεί όπου σε πραγματικό χρόνο καλούμαστε να αποδώσουμε όλα εκείνα που δουλεύουμε στις πρόβες. Τα στοιχεία που θέλουμε να χαρακτηρίζουν τις εμφανίσεις μας είναι το πάθος, η «ζωντάνια» και η αμεσότητα.

 

Θα υπάρξουν κάποιες ιδιαιτερότητες στην συναυλία σας στη «Σφίγγα» σε σχέση με άλλες;

Θα παρουσιάσουμε τα τραγούδια από αμφότερες τις εργασίες μας, κάποια άλλων αγαπημένων τραγουδοποιών καθώς και «πειραγμένα» παραδοσιακά. Κάθε φορά προκύπτουν στο live  στοιχεία που δεν είναι προσχεδιασμένα και αυστηρά δομημένα οπότε όλο και κάποια ιδιαιτερότητα θα υπάρξει.

 

Και τα προσεχή σχέδια σας μετά από αυτή την εμφάνιση;

Προγραμματίζουμε σιγά - σιγά τις εμφανίσεις μας για το καλοκαίρι οπότει θα προσπαθήσουμε  να ταξιδέψουμε σε όσον το δυνατό περισσότερα μέρη της Ελλάδας ενώ παράλληλα δουλεύουμε πάνω στο νέο μας υλικό με στόχο άμεσα να μπούμε και πάλι στο στούντιο.