Η Μαριάννα Πολυχρονίδη ακροβατεί ανάμεσα στο τραγούδι και το θέατρο. Ανάμεσα στη μελωδία και την πράξη. Αυτή τη φορά συνδυάζει τις δύο της ιδιότητες και παρουσιάζει μία νέα παράσταση στο Θέατρο Άλμα σε κείμενο και σκηνοθετική επιμέλεια του Θέμη Μουμουλίδη. Η ιστορία μιας γυναίκας, ο έρωτας, ο χωρισμός, η απελπισία, η απόγνωση, η αυτογνωσία… Από την περιγραφή της παράστασης αντιγράφουμε: «Μνήμες, παιδικά κουτάκια με εγκλωβισμένους έρωτες, ανεπίδοτα γράμματα. Ιατρικές διαγνώσεις περί έρωτος (τελικά, κανείς δεν πέθανε από έρωτα), αγαπημένες κλασικές ταινίες, ένα φόρεμα κλεμμένο από την παράσταση της «Μεγάλης Ευτυχίας», μια σκάλα που οδηγεί στ’ αστέρια... Ερωτόκριτος, Ρωμαίος, Ιουλιέττα, Τριστάνος, Ιζόλδη, αλλά και ο πονηρός ταχυδρόμος του χωριού, ανοίγουν διάλογο με αγαπημένα της τραγούδια, καταλύοντας τη μέχρι τώρα δική της πραγματικότητα. Η σταδιακή δημιουργία ενός ποιητικού alter ego, που μας μυεί στο διηνεκές της αληθινής αγάπης και του έρωτα που ζει για πάντα. Ή όχι;". Να δούμε όμως τι λέει η ίδια για την παράσταση. 

 

Τι θα παρουσιάσετε στη νέα σας παράσταση «Commedia d’ amore»;

Το «commedia d’amore» είναι ένα μιούζικαλ δωματίου. Η ηρωίδα, με αφορμή τον χωρισμό της, μπαίνει σ’ένα δωμάτιο πολύ δικό της, το «καταφύγιό της». Στο φανταστικό αυτό δωμάτιο, υπάρχουν γράμματα, γνωστές και άγνωστες ιστορίες αγάπης, βαζάκια, κουτάκια, μαγικά ραβδιά, πριγκιπικά κοστούμια, η σκάλα της μεγάλης ευτυχίας που οδηγεί στ’αστέρια… ‘Όλα αυτά μπλέκονται με αγαπημένα τραγούδια, και κάπως έτσι βλέπουμε τη διαδρομή της προς τον εαυτό της, τον επαναπροσδιορισμό της, μέχρι τη στιγμή που στέκεται ξανά στα πόδια της και βγαίνει «στο φως».

 

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο «μήνυμα» που θα θέλατε να μεταδώσετε με την παράστασή σας;

Το θέμα του έρωτα και των σχέσεων αφορά όλους μας. Τα μηνύματα που προκύπτουν από την παράσταση είναι πολλά, και το πολύ συγκινητικό είναι ότι ο κάθε θεατής βρίσκει ένα σημείο ή μια ιστορία που θα ταυτιστεί, θα συγκινηθεί, θα θυμηθεί, θα κινητοποιηθεί.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε με τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη…

Με τον Θέμη Μουμουλίδη συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά το 2012, κι από τότε συνεργαζόμαστε πολύ συχνά, σχεδόν κάθε χρόνο. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει χημεία και ουσιαστική επικοινωνία, και δεν είναι πολύ σύνηθες… Μέσα από αυτήν την πολυετή συνεργασία λοιπόν, που έχει γίνει φιλία πλέον, γεννήθηκε το “commedia d’ amore”. Ο Θέμης είχε καταλάβει την ανάγκη μου να «παντρέψω» τις δύο μου αγάπες, υποκριτική και τραγούδι, κι έφτιαξε αυτό το καταπληκτικό κείμενο, έκανε την σκηνοθεσία και την παραγωγή. Τεράστιο δώρο, για το οποίο θα τον ευγνωμονώ για πάντα!

 

Η ιδιότητα της ηθοποιού βοηθάει αυτήν της ερμηνεύτριας ή είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι;

Το ένα βοηθάει πολύ το άλλο, είναι σχεδόν αλληλένδετα μέσα στο μυαλό μου. Και χαίρομαι πολύ που με αφορμή το «commedia d’amore» οι δύο αυτοί κόσμοι ενώνονται τόσο ομαλά και αβίαστα! Το τραγούδι γίνεται η φυσική συνέχεια της πρόζας και το αντίθετο. Αυτό για μένα είναι ιδανικό!

 

Τελικά το Θέατρο ή η Μουσική είναι πιο επιδραστική Τέχνη;

Για μένα το πιο ωραίο πράγμα στην Τέχνη είναι ότι μπορεί να σε επηρεάσει τόσο έντονα, μέχρι και να σου αλλάξει τη ζωή! Κι αυτό γίνεται εντελώς ξαφνικά, μέσω οποιασδήποτε μορφής τέχνης. Δεν μπορώ να συγκρίνω, ή να επιλέξω κάποια τέχνη ως δυνατότερη ή πιο επιδραστική από κάποια άλλη.

 

Τι αγαπάτε πιο πολύ στην Τέχνη;

Ότι είναι το πιο μεγάλο σχολείο, ότι μπορεί να σε προβληματίσει, να σε κάνει να γυρίσεις τον καθρέφτη και να δεις μέσα σου, ακόμα και να σου δώσει αφορμή να αλλάξεις πράγματα και απόψεις, ότι μπορεί να σε διαμορφώσει, ότι σε απελευθερώνει, ότι σου φωτίζει τα σκοτεινά σου σημεία, ότι μπορεί να σε αφυπνίσει, να σε συνεπάρει, να σε συγκινήσει, να σε κινητοποιήσει…. Είναι πάρα πολλά αυτά που αγαπώ στην τέχνη… Και διαρκώς ανακαλύπτω κι άλλα…

 

Παρακολουθείτε δουλειές και παραστάσεις συναδέλφων σας;

Όσο μου επιτρέπει ο ελεύθερος χρόνος μου, ναι, παρακολουθώ.

 

Σας προβληματίζει η κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της εποχής;

Μα υπάρχει αλήθεια κανείς που μένει απροβλημάτιστος; Είναι κάτι που θίγουμε και στην παράσταση. Αλλά για να ανοίξουμε το θέμα, χρειαζόμαστε άλλη μια συνέντευξη.

 


Θέατρο Άλμα (Ακομινάτου 15, Αθήνα, Τ. 210 5220100)

Τετάρτη 10, Παρασκευή 12, Σάββατο 13 Απριλίου, ώρα 21:00

Κυριακή 14 Απριλίου ώρα 20:00

Τετάρτη 17, Σάββατο 20 Απριλίου, ώρα 21:00

Κυριακή 21 Απριλίου, ώρα 20:00

 

Εισιτήρια: 13€ Κανονικό | 10€ Μειωμένο
Προπώληση: Viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου ΑΛΜΑ