Ο Κώστας Ανδρέου δραστηριοποιείται στον χώρο της οργανικής μουσικής, καταρχήν με θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικής επενδύσεις. Με βασικό μέσο το άταστο ηλεκτρικό μπάσο του δημιουργεί ηχοτοπία που συνάδουν με τις ζωντανές ή μη εικόνες από τις οποίες εμπνέονται.

 

Στην προσωπική δημιουργική έκφραση του εφαρμόζει αυτή την προσέγγιση με ακόμα πιο αφαιρετικό τρόπο αποσκοπώντας σε αυτή την περίπτωση να προκαλέσει εικόνες στο μυαλό των ακροατών αντί να επενδύσει δεδομένες. Την πρακτική αυτή την αποκαλεί Live Ambient και την έχει αποτυπώσει σε μια σειρά δίσκων που κυκλοφορεί σε δική του ανεξάρτητη παραγωγή ενώ την παρουσιάζει και ζωντανά σε επιλεγμένους χώρους.

 

Με την ευκαιρία δύο ακόμα Live Ambient συναυλιών του την Δεύτερα 7 και την Τρίτη 8 Ιανουαρίου στον πολυχώρο «Φούρνος» (Μαυρομιχάλη 168) συνομίλησα μαζί του, για την τόσο μακριά από την πεπατημένη, ακόμα και για τα δεδομένα της σύγχρονης ελληνικής σκηνής, μουσική του.

 

Ποιες είναι οι άλλες μουσικές δραστηριότητες σου εκτός από το Live Ambient;

Ασχολούμαι με τη μουσική και τον ηχητικό σχεδιασμό για ντοκιμαντέρ, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές στο εξωτερικό, θεατρικές παραστάσεις και άλλες παραγωγές. Δημιουργώ ζωντανά την μουσική μου με το άταστο ηλεκτρικό μπάσο κατά τη διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης ή παρακολουθώντας τα πλάνα ενός ντοκιμαντέρ. Ανάλογα με τις ανάγκες μιας παραγωγής μπορεί να χρησιμοποιήσω και άλλα όργανα ή ήχους.

Ποιο ιδίωμα έπαιζες όταν άρχισες την ενασχόληση σου με την μουσική και τι σε έκανε στη συνέχεια να αφιερωθείς στην ambient και όχι σε κάποιο άλλο; Ποιοι ήταν οι δημιουργοί του ιδιώματος που σου άρεσαν τόσο ώστε λειτούργησαν και ως επιρροές για να ασχοληθείς ο ίδιος με αυτό;

Έχω ασχοληθεί με διάφορα ιδιώματα αλλά δεν ακολουθώ κάποιο συγκεκριμένο. Θεωρώ καταλυτική επιρροή την δουλειά μου στο θέατρο. Οταν γράφω και παίζω μουσική ζωντανά η προτεραιότητα μου είναι η δημιουργία εικόνων στη φαντασία, η εξερεύνηση νέων ήχων και η απόλαυση κάθε νότας. Το Live Ambient είναι μια μουσική έκφραση που συνδυάζει χαρακτηριστικά από το ιδίωμα της σύγχρονης ambient με τον ζωντανό αυτοσχεδιασμό.

Τι είναι η ambient για εσένα, αφενός καθαρά μουσικά, ποια είναι η θέση της μέσα στο σύνολο της μουσικής του σήμερα δηλαδή και αφετέρου τι εκφράζει ψυχολογικά αλλά και διανοητικά;

Είναι ένα ιδίωμα απαιτητικό δημιουργικά και τεχνικά καθώς το ταξίδι που κάνει ο ακροατής βασίζεται στην έκφραση και την ποιότητα κάθε νότας. Η μουσική και ο ήχος είναι σε πρώτο πλάνο και έτσι προκύπτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε κάθε δίσκο και συναυλία. Όταν η μουσική παράγεται ζωντανά η συνθήκη αυτή γίνεται ακόμα πιο συναρπαστική τόσο για εμένα όσο και για το κοινό.

Στην συντριπτική πλειοψηφία της, ήδη από την εποχή που εμφανίστηκε, τα ηχοχρώματα της ambient είναι ηλεκτρονικά, αυτό άλλωστε ισχύει και για εσένα. Γιατί λοιπόν δεν το κάνεις με synthesizers και υπολογιστές όπως οι περισσότεροι αλλά διαμορφώνοντας τον ήχο του μπάσου σου μέσα από μια σειρά εφέ;

Για τη μουσική μου προτιμώ να χρησιμοποιώ τους υπολογιστές σαν μέσο ηχογράφησης και όχι επεξεργασίας. Αυτό μου δίνει την ευελιξία να δημιουργώ ζωντανά την μουσική για κάθε είδους παραγωγή. Επεξεργάζομαι τους ήχους του άταστου ηλεκτρικού μπάσου σε πραγματικό χρόνο και η σύμπραξη του ήχου του οργάνου με τον επεξεργασμένο μου δίνει τη δυνατότητα να εκφράσω τους ήχους που φαντάζομαι για κάθε νότα και κάθε μελωδία.

Πέραν φυσικά του ότι είναι το όργανο σου και το αγαπάς γιατί επιμένεις να είναι το μπάσο το μόνο «αληθινό» όργανο στις ζωντανές εμφανίσεις σου; Και, εκτός του ότι μπορεί να σου ταιριάζει περισσότερο στο παίξιμο, υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που είναι άταστο και όχι το πλέον διαδεδομένο με τάστα;

Το άταστο ηλεκτρικό μπάσο είναι συνοδοιπόρος μου στην εξερεύνηση της μουσικής και των ήχων. Δουλεύοντας στο θέατρο ήρθα σε επαφή με τις ιδιαιτερότητες της φωνής του ηθοποιού και για αυτό προσεγγίζω διαφορετικά την σχέση της μουσικής με τα υπόλοιπα στοιχεία όπως το κείμενο και η δράση. Το άταστο ηλεκτρικό μπάσο έχει πολλές σαγηνευικέςς ομοιότητες με την ανθρώπινη φωνή. Μοιάζουν στην ελευθερία κίνησης από νότα σε νότα και στην εκφραστικότητα.

Τι προσπαθείς να επιτύχεις σε σχέση με τον ακροατή με την μουσική σου και σε ποιο κοινό θεωρείς ότι κυρίως απευθύνεται;

Με ενδιαφέρει να προκαλώ την δημιουργία εικόνων στη φαντασία κάθε ανθρώπου. Οι εικόνες είναι προσωπικές και η ίδια μελωδία προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα σε καθένα. Κάθε συναυλία είναι ένα ταξίδι που κάνουμε μαζί, είναι μοναδικό και δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά το ίδιο. Χαίρομαι να συναντιόμαστε μετά τη συναυλία και να βλέπω στα μάτια τους την ευχαρίστηση για αυτή την εμπειρία.

Και η συνέχεια; Θα είναι ίδια με την μέχρι τώρα διαδρομή σου ή αυτό που κάνεις μπορεί να εξελιχθεί και με άλλους τρόπους, ίσως και προς διαφορετικές κατευθύνσεις και εργάζεσαι ήδη πάνω σε αυτό;

Θα συνεχίσω να παράγω τη μουσική μου με τον ίδιο τρόπο, ζωντανά τόσο στο studio όσο και στη σκηνή. Θα ακολουθήσουν φυσικά νέες ηχογραφήσεις και συναυλίες σε ενδιαφέροντες χώρους όπου η μουσική μπορεί να δημιουργηθεί απολαυστικά για εμένα και το κοινό. Προτιμώ την άμεση επαφή και επικοινωνία, να ταξιδεύουμε μαζί και να μοιραζόμαστε την εμπειρία αυτού που νιώθουμε την ώρα που γεννιέται μια γλυκιά νότα. Ας αναφέρω τέλος ότι όποιος και όποια θέλει μπορεί να έρθει σε επαφή με την μουσική μου μέσα από την ιστοσελίδα μου (https://www.costasandreou.com) και να προμηθευθεί τις δισκογραφικές εργασίες μου από το  http://store.costasandreou.com.