Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για την Sharon Jones και θα προλογίζει η Έλλη Πασπαλά. Η προβολή θα γίνει στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος σε γυναίκες που ξεπέρασαν τα όρια «Girl Power!/ Κορίτσια εν Δράσει!», που πραγματοποιεί το Exile Room.

 

Η δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ, η ντοκιμαντερίστρια Barbara Kopple ιχνηλατεί την καθυστερημένη πορεία της Sharon Jones προς την κορυφή, τον αγώνα της ενάντια στις προκαταλήψεις της μουσικής βιομηχανίας, αλλά και την άνιση μάχη της με τον καρκίνο. Παραδίδει το ντοκιμαντέρ λίγους μόλις μήνες πριν η κορυφαία σόουλ τραγουδίστρια χάσει τη μάχη με την επάρατη νόσο τον περασμένο Νοέμβριο σε ηλικία 60 ετών. (Περισσότερα εδώ)

 

«Πολύ χοντρή, πολύ μαύρη, πολύ κοντή και πολύ μεγάλη»: Αυτή ήταν η αντιμετώπιση που συναντούσε η Αφροαμερικανή σόουλ τραγουδίστρια, καθώς πάσχιζε, σε προχωρημένη σχετικά ηλικία, (η Jones κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ σε ηλικία 40 ετών), να στήσει μια επαγγελματική καριέρα στο τραγούδι, αναγκασμένη να δουλεύει ακόμα και ως σεκιούριτι.

 

Πρώην σωφρονιστική υπάλληλος, η Τζόουνς καταγόταν από την Ογκούστα της Τζόρτζια κι είχε ξεκινήσει να τραγουδάει σε εκκλησίες. Συχνά την συνέκριναν με τον Τζέιμς Μπράουν. Και για τον θηλυκό James Brown τα όνειρα ποτέ δεν είχαν ημερομηνία λήξης, απλά μερικές φορές η πραγματοποίησή τους έπαιρνε παράταση. 

 

Το τελευταίο της άλμπουμ με τίτλο «It's a holiday soul party» κυκλοφόρησε το 2015.

 

 

* Girl Power! / Κορίτσια εν δράσει! : Ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα σε γυναίκες που ξεπέρασαν τα όρια...
Το Exile Room παρουσιάζει ένα πρόγραμμα ντοκιμαντέρ που γιορτάζει το γυναικείο φύλο σε απρόσμενες εξισώσεις: ένα εργαστήριο-εισαγωγή στον κόσμο του ντοκιμαντέρ, ειδικά για έφηβα κορίτσια, και έξι ταινίες για τις υπέροχες εκείνες ηρωίδες της διπλανής πόρτας που ξεπέρασαν τον εαυτό τους και τις κοινωνικές συμβάσεις, χαράζοντας τον δικό τους δρόμο.

 


Πληροφορίες:
Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48)

Ώρα έναρξης: 22.00, διάρκεια: 93 λεπτά

Είσοδος δωρεάν | Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ
Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους