Μπορεί πριν λίγες μέρες να απεβίωσε ο μεγάλος Leonard Cohen, ωστόσο το πνεύμα και τα τραγούδια του θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν για πάντα. Εκτός από τους δίσκους και τις μουσικές πλατφόρμες, θα πέφτουμε πάνω στα τραγούδια του και σε δεκάδες ταινίες και σειρές, όπου αυτά ακούγονται... Παρότι ο Cohen επηρέασε χιλιάδες μουσικούς ανά τον κόσμο και του αποδόθηκαν πολλές τιμές, τα τραγούδια του, δεν έμπαιναν συχνά στα μουσικά charts. Oι ταινίες και -λίγο αργότερα οι τηλεοπτικές σειρές- βοήθησαν να συστήσει τη μουσική του στις νέες γενιές και συγχρόνως να διατηρήσει τους φαν του μέσα στα χρόνια. Παρακάτω παρουσιάζονται 8 εμβληματικές χρήσεις τραγουδιών του καλλιτέχνη που ξεχώρισαν τόσο μέσα από τη μεγάλη όσο και από την μικρή οθόνη.

 

 

1. Breaking the Waves (1996) – “Suzanne”

Ο τολμηρός σκηνοθέτης Lars von Trier συνηθίζει να ντύνει τις ταινίες του με μουσική είτε για να δώσει λυρικότήτα σε μια σκήνη είτε για να τονίσει την ειρωνεία της. Έτσι εδώ επιλέγει το κομμάτι ωδή σε μια γυναίκα που συνοδεύει εξαιρετικά τη μελαγχολία ήχου και εικόνας“And she who feeds you tea and oranges/that come all the way from China”

 

 

2. Pump Up the Volume (1990) – “Everybody Knows”

Ο έφηβος ραδιοφωνικός πειρατής του Christian Slater ανακοινώνει την επαναστατική κοσμοθεωρία του στους βραδύνους ακροατές του ξεκινώντας με τον κυνικό ύμνο του Cohen “Everybody Knows”.

 

 

3. McCabe & Mrs. Miller (1971) - “The Stranger Song”

Η ανατριχιαστική μπαλάντα του Cohen ακούγεται στου τίτλους αρχής της ταινίας του Robert Altman βάζοντας επιδέξια ένα τόνο μελαγχολίας στη σκιαγράφηση της προσωπικότητας του πρωταγωνιστή. Άλλα δυο κομμάτια του τα “Sisters of Mercy” και “Winter Lady” ακούγονται επίσης κατά τη διάρκεια της ταινίας.

 

 

4. Natural Born Killers (1994) - “Waiting for a miracle”

Η αμφιλεγόμενη σάτιρα των μέσων ενημέρωσης του Oliver Stone ανοίγει με το κομμάτι “Waiting for a miracle” παρουσιάζοντας τους Mickey and Mallory σαν σημερινούς Bonnie και Clyde.

 

 

5. Secretary (2002) – “I'm Your Man”

"If you want a lover/I'll do anything you ask me to" είναι ο πρώτος στίχος του ερωτικού τραγουδιού του Cohen και μάλλον ο κατάλληλος για προϊδεάσει τη σαδομαζοχιστική σχέση ανάμεσα σε μια γραμματέα και το αφεντικό της.

 

 

6. Take This Waltz (2011) – “Take This Waltz”

Η Sarah Polley ονόμασε την δεύτερη ταινίας της κατευθείαν από το τραγούδι του Leonard Cohen, oπότε δεν θα μπορούσε να λείπε ένα τραγούδι του από αυτό το τρυφερό ερωτικό δράμα οπού μια παντρεμένη γυναίκα γνωρίζει τον καινούργιο της γείτονα και τον ερωτεύεται παρά τη θέλησή της.

 

 

7. The O.C tv series – “Hallelujah”

Από το 1984 που πρωτοκυκλοφορησε και έπειτα το συγκεκριμένο τραγούδι έχει ακουστέ σε πολλές και διαφορετικές ταινίες από «Watchmen» μέχρι το «Shrek» αλλά και σε πάνοπλες εκτελέσεις. Εδώ εντάσσεται στο indie σάουντρακ της νεανικής σειράς για να υπογραμμίσει τις κρίσιμες στιγμές στις σχέσεις των ζευγαριών.

 

 

8. True Detective tv series – «Nevermind»

Στη δεύτερη σεζόν της επιτυχημένης σειράς το ραγούδι αρχής δεν είναι αλλά από το “Nevermind” που περιλαμβάνεται στο δίσκο του 2014 “Popular Problems” του Cohen. Ο μουσικός επιμελητής της σειράς έβρισκε εξαιρετική την αισθητική και του στίχους του οι οποίο έδεναν με την τοποθεσία στην οποία εκτυλίσσονταν η σειρά. Έτσι η ατμόσφαιρα της φωνής του Cohen σου θύμιζε πράγματι ένα σκοτεινό και επικίνδυνο Los Angeles.