Το εναρκτήριο μουσικό θέμα των Star Wars είναι ίσως από τα πιο δημοφιλή και αναγνωρίσιμα στην ιστορία του σινεμά. Σινεφίλ ή όχι, φαν των διαγαλαξιακών περιπετειών ή όχι, μεγαλύτεροι ή μικρότεροι, φιλόμουσοι ή μη, είναι δύσκολο να μην έχετε ακούσει ή συνδέσει τον Πόλεμο των Άστρων με αυτό το τόσο μουσικά βαρύγδουπο αλλά χαρακτηριστικό μουσικό μοτίβο, που εμπνεύστηκε το 1977 (!) ο John Williams και μας εισαγάγει στο σύμπαν των ταινιών της κινηματογραφικής σειράς που μετρά 38 χρόνια ζωής.

To 1977 και με την εμφάνιση του πρώτου χρονολογικά αλλά τέταρτου επεισοδίου των Star Wars, o John Williams έχτισε το μύθο των χαρακτήρων και των ιστοριών του κινηματογραφικού σύμπαντος σχεδόν ισομερώς με τον George Lucas. Όχι μόνο λόγω του εισαγωγικού θέματος που έμελε να μείνει αξέχαστο, αλλά χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα leitmotifs, έδωσε στον κάθε χαρακτήρα το δικό του προσωπικό soundtrack, ενώ κατεύθυνε μουσικά την πλοκή χωρίς να εκβιάζει το συναίσθημα του θεατή, σαν ένας επιπλέον ήρωας.

 

Για το soundtrack  του πρώτου Star Wars : Μια νέα ελπίδα, βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης στην 50ή τελετή της Ακαδημίας, με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης, πήρε το Βραβείο BAFTA για Καλύτερη Κινηματογραφική Μουσική και τρία Βραβεία Grammy στην τελετή απονομής του 1978 με βραβεία για Καλύτερη Ορχηστρική Σύνθεση, Καλύτερη Μουσική Επένδυση Ταινίας και Καλύτερη Ποπ Ορχηστρική Ζωντανή Εμφάνιση.

Σήμερα, στα 83 του χρόνια, κρατά τον ίδιο μουσικό χαρακτήρα και στη μουσική για το Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει και βάζει πλώρη για νέες βραβεύσεις, στον δικό μας γαλαξία.

 

Τριάντα δύο χρόνια μετά το τέλος του τρίτου μέρους της πρώτης τριλογίας και του επεισοδίου VI Η Επιστροφή των Τζεντάι (1983), αρχίζει η πλοκή του Η Δύναμη Ξυπνάει. Ο J.J. Abrams παρέδωσε μία περιπέτεια για μεγάλα (και μικρά) παιδιά, που πατάει πάνω στην γαλαξιακή πραγματικότητα που συνέθεσε το 1977 ο George Lucas, ερεθίζοντας το συναίσθημα νοσταλγίας των παλαιότερων φαν και συγχρόνως εξιτάροντας τη φαντασία των νεώτερων, οι οποίοι, αμφότεροι, θα απολαύσουν μία πραγματικά ψυχαγωγική κινηματογραφική εμπειρία. 

 

Ο John Williams κρατώντας ακέραιες τις μουσικές ρίζες του κινηματογραφικού σύμπαντος ντύνει με ολοκαίνουργα θέματα τις νέες περιπέτειες που αποδεικνύουν ότι η δική του συνθετική ικανότητα και δυνατότητα για πρωτοτυπία είναι ακόμη σε αφύπνιση! Απολαύστε παρακάτω το νέο soundtrack του νέου VII επεισοδίου Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει, ταξιδέψτε με την ταινία σε άλλους γαλαξίες από 24 Δεκεμβρίου που θα βγει στους κινηματογράφους και ...May the Force be with you!