O Ethan Hawke θα υποδυθεί στην μεγάλη οθόνη τον θρυλικό τρομπετίστα της τζαζ Chet Baker, σε μία ταινία για την τελευταία δεκαετία της ζωής του και την τελευταία επιστροφή στο μουσικό προσκήνιο που προσπάθησε να πετύχει ο εθισμένος για χρόνια σε ναρκωτικές ουσίες, ταλαντούχος μουσικός.

Το σενάριο και την σκηνοθεσία της ταινίας που αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στο 2015 υπογράφει ο βραβευμένος για τις τηλεοπτικές και μικρού μήκους ταινίες του, Καναδός σκηνοθέτης Robert Budreau. Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Burdeau καταπιάνεται με την ιστορία της ζωής του Chet Baker καθώς το 2009 είχε αποπειραθεί να εξερευνήσει με το μικρού μήκους The Deaths of Chet Baker, τις συνθήκες γύρω από τις οποίες βρέθηκε νεκρός το 1988 ο δημοφιλής τρομπετίστας, σε ηλικία 58 ετών.

Η ιστορία της ταινίας, που ήδη έχει ξεκινήσει γυρίσματα, θέλει τον δημοφιλή τρομπετίστα να προσπαθεί να επιστρέψει στο μουσικό προσκήνιο ενώ παράλληλα συναντά την αγάπη και ένα πραγματικό καταφύγιο για τη διαταραγμένη και ταλαιπωρημένη συναισθηματικά προσωπικότητά του, από τον εθισμό σε ουσίες, σε μία ερωτική σχέση. Κι όλα αυτά ενώ ο ίδιος πρωταγωνιστεί σε μία ταινία για την ίδια του τη ζωή, για να «σκηνοθετήσει» το comeback του περί τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

chetbaker
Ο Chet Baker ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Το 1952 πλαισίωσε τον Charlie Parker, και κατόπιν έγινε μέλος στο κουαρτέτο του  Gerry Mulligan, γνωστό και ως «κουαρτέτο χωρίς πιάνο». H διασκευή του στη σύνθεση My Funny Valentine με το κουαρτέτο ήταν που του εξασφάλισαν γρήγορα σημαντική φήμη. Το κουαρτέτο διαλύθηκε το 1953 κι ο Baker σχημάτισε το δικό του, με τη συμμετοχή του πιανίστα Russ Freeman, ενώ ξεκίνησε επίσης να τραγουδάει. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950 η καριέρα του ακολούθησε ανοδική πορεία, ωστόσο ο τρόπος ζωής του και ο εθισμός του στα ναρκωτικά άρχισαν να επηρεάζουν αρνητικά τη φήμη του. To 1959 ταξίδεψε στην Ευρώπη, όπου πραγματοποίησε συναυλίες αλλά καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενώ βρισκόταν στην Ιταλία, για κατοχή ναρκωτικών και περίπου έξι χρόνια αργότερα, το ίδιο συνέβη και στο δυτικό Βερολίνο, όταν συνελήφθη και πέρασε τελικά σαράντα μέρες σε ψυχιατρική κλινική.

Μετά την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, η καριέρα του συνέχισε την πτωτική πορεία της, με εξαίρεση την ηχογράφηση ορισμένων δίσκων μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '60. Αργότερα, ο Baker προσπάθησε να έρθει ξανά στο προσκήνιο και κατά τα μέσα της δεκαετίας του '70 μπήκε πάλι στο στούντιο για ηχογραφήσεις και επίσης πραγματοποιούσε κάποιες ζωντανές εμφανίσεις. Την ίδια περίοδο εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ευρώπη. Αν και η φωνή του και η εμφάνισή του είχαν υποστεί εμφανή φθορά, το παίξιμό του στην τρομπέτα διατηρούσε την ίδια δυναμική μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Πέθανε το 1988 στο Άμστερνταμ μετά από πτώση του από το παράθυρο του ξενοδοχείου όπου διέμενε. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν επρόκειτο για ατύχημα ή αυτοκτονία ενώ δε γνωρίζουμε αν ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Η ταινία του Robert Budreau αυτή τη φορά δε θα προσπαθήσει να ρίξει φως στον θάνατο αλλά στη ζωή μίας μεγάλης μουσικής προσωπικότητας και θα έχει τον τίτλο Born to be Blue, από το ομότιτλο τραγούδι των Mel Tormé και Robert Wells, το οποίο έχει ερμηνεύσει μεταξύ άλλων και ο Chet Baker.

Το Born to be Blue είναι στην πραγματικότητα η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία για τον Chet Baker, μετά το ντοκιμαντέρ Let's Get Lost του φωτογράφου Bruce Weber που γυρίστηκε το 1988, και αφορούσε στην μετάβαση του τρομπετίστα από το πάνθεον των λαμπρών αστέρων στο οποίο ανήκε, στο πορτρέτο ενός τσακισμένου ειδώλου στη μακρά λεωφόρο των μεγάλων καταραμένων της μουσικής.

Εκτός από τον Ethan Hawke, στην ταινία θα πρωταγωνιστούν η Carmen Ejogo και ο Callum Keith Rennie (που θα δούμε επίσης στο Fifty Shades of Grey).

Ακούστε παρακάτω το Born to be blue με τη φωνή του Chet Baker