Το ντοκιμαντέρ Finding Fela, είναι μία έρευνα, μία ενδοσκόπηση στη ζωή και το έργο του Νιγηριανού afro - beat τραγουδιστή, τραγουδοποιού αλλά και ακτιβιστή Fela Kuti. Ακούμε το soundtrack του ντοκιμαντέρ, λίγο πριν κυκλοφορήσει. 

Το soundtrack της ταινίας καταφτάνει στις 29 Ιουλίου από την Knitting Factory Records και περιλαμβάνει 17 τραγούδια, του Νιγηριανού μουσικού με δυτικοαφρικάνικους ρυθμούς, τζαζ και φανκ στοιχεία αλλά και χορωδιακά μέρη που διαμορφώνουν ένα σύνθετο είδος, αλλά και μία ανέκδοτη μέχρι σήμερα ζωντανή εκτέλεση του Colonial Mentality, ηχογραφημένη στο Λάγος την πατρίδα του Fela, όπου στο σαξόφωνο συναντούμε τον γιο του, Femi Kuti.

Ο σκηνοθέτης Alex Gibney, γνωστός για το Gonzo του 2008 για τον Hunter S. Thompson, αλλά και τo περίφημο Freakonomics, όπως και το περσινό We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks, αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει την ιστορία ενός μουσικού οραματιστή των ‘70s-‘80s, που άφησε το στίγμα του όχι μόνο στον μουσικό αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένός «εχθρού του κράτους» για την κυβέρνηση της πατρίδας του, που τον φυλάκιζε επειδή δεν μπορούσε να ελέγξει το ανήσυχο πνεύμα του.

Αρχειακό υλικό από τις συναυλίες του ακόμη και από την κηδεία του (πέθανε από τον ιό HIV το 1997) συμπεριλαμβάνονται στο ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης και συνεντεύξεις με τα παιδιά του και μουσικούς, όπως ο Questlove και ο Paul McCartney.

Η ταινία με τίτλο Finding Fela, και tagline Music is the weapon (η μουσική είναι το όπλο) έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance τον Ιανουάριο, θα κυκλοφορήσει σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες στην Αμερική από αρχές Αυγούστου και σίγουρα είναι ένα από τα μουσικά ντοκιμαντέρ που πολύ θα θέλαμε να δούμε και στις ελληνικές αίθουσες. Ως τότε, ακούμε το soundtrack της ταινίας, το οποίο μπορείτε να ακούσετε παρακάτω:

 * Από 29/7 διαθέσιμο στα iTunes: www.smarturl.it/findingfelaitunes και το Amazon: www.smarturl.it/findingfelaamazon