Αν υπήρξατε ποτέ θαυμαστής των Beatles ή του ρεύματος που καθιέρωσαν με τη μουσική τους, η νέα ταινία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τίτλο Boyhood, προσφέρει ένα μουσικό "δώρο" καθώς ο Ίθαν Χοκ, συγκεντρώνει και παρουσιάζει μία συλλογή με όλα τα τραγούδια των μελών των Beatles, αφότου η ιστορική μπάντα διαλύθηκε.

Tο Boyhood, του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ είναι μία από τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε μέσα στο 2014. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κινηματογραφικό πείραμα (αφού γυρίστηκε λίγο-λίγο κατά τη διάρκεια 12 χρόνων) – είναι μια συγκινητική ωδή στο πέρασμα του χρόνου και τις ανθρώπινες σχέσεις όπως αυτές διαμορφώνονται, καταστρέφονται και επουλώνονται χάρη σε αυτόν. Aφηγείται την παιδική και εφηβική ηλικία του Μέισον, τον οποίο ακολουθούμε από την ηλικία των έξι ετών μέχρι τη στιγμή που φεύγει για το πανεπιστήμιο, ενήλικος πια. Στο ενδιάμεσο, έχει μεγαλώσει από μικρό αγόρι σε νεαρό άντρα, από σχολιαρόπαιδο σε ανήσυχο φοιτητή ή και πιθανό καλλιτέχνη, αντιμετωπίζοντας στην πορεία όλα τα προβλήματα και τις αλλαγές που συνεπάγεται η ενηλικίωση.

 

Η μουσική παίζει βασικό ρόλο στην ταινία, αφού βοηθά την μετάβαση από τη μία χρονιά στην άλλη χάρη στην παρουσία χαρακτηριστικών επιτυχιών κάθε χρονιάς, από τους Coldplay και τους Cobra Starship ως τους Vampire Weekend και τους Daft Punk. Είναι όμως και μια καθοριστική σκηνή της ταινίας: στα 15α γενέθλιά του, ο Μέισον παίρνει από τον, συχνά απόντα μετά το διαζύγιο στην οικογένεια, πατέρα του (Ίθαν Χοκ) ως δώρο ένα CD με τίτλο The Black Album με τραγούδια από τις σόλο καριέρες των τεσσάρων Beatles μετά την διάλυση του γκρουπ.

 

Το CD αυτό ήταν ένα δώρο που ο Χοκ έφτιαξε και στην πραγματικότητα, για την μεγαλύτερη κόρη του με την Ούμα Θέρμαν, Μάγια. Το γράμμα που το συνόδευε επίσης γράφτηκε για εκείνη, κι έπειτα αναδιαμορφώθηκε για τους σκοπούς της ταινίας, ξεκινώντας από σκέψεις για τη μπάντα, τη μουσική και τη δημιουργία γενικότερα, και καταλήγοντας σε μια τρυφερή τελευταία δήλωση, που εκφράζει ιδανικά τη μετάνοια ενός γονιού για τις ατέλειές του και την αναγνώριση ότι η σχέση γονιού-παιδιού μπορεί να τις ξεπεράσει. Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε τη συγκινητική, τρυφερή επιστολή του Αμερικανού ηθοποιού, Ίθαν Χοκ, προς τον επί οθόνης γιο του, για τους Beatles, την αγάπη που δεν διαρκεί και την αγάπη που επιζεί όλων.

boyhood
Η επιστολή:

«Μέισον,
Ήθελα να σου δώσω κάτι για τα γενέθλιά σου που να μην μπορείς να αγοράσεις με χρήματα, κάτι που μόνο ένας πατέρας θα έδινε σε ένα γιο, κάτι σαν οικογενειακό κειμήλιο. Ήταν το καλύτερο που μπορούσα να κάνω. Συγνώμη εκ των προτέρων. 
Σου παρουσιάζω: ΤΟ BLACK ALBUM ΤΩΝ BEATLES

Η μόνη δουλειά στην οποία συμμετείχα και για την οποία αισθάνομαι περηφάνια, είναι η δουλειά που γεννήθηκε στο πνεύμα της συνεργασίας – όχι από μια δική μου, δική του ή δική της ιδέα, αλλά μια αόρατη μαγεία που συμβαίνει στη δημιουργικότητα όταν διάφορες ενέργειες συγκρούονται. Αυτά είναι τα καλύτερα από τις σόλο δουλειές του Τζον, του Πολ, του Τζορτζ και του Ρίνγκο, μετά τους Beatles. Βασικά, ξανα-ένωσα την μπάντα για σένα.


Όταν ακούσεις πολύ από τις σόλο δουλειές τους ξεχωριστά, κάτι συμβαίνει: [ακούς] πολύ Λένον και ξαφνικά αισθάνεσαι ότι υπάρχει μια υπερβολική αυτό-αναφορικότητα, πολύ Πολ και μπορεί να γίνει υπερβολικά συναισθηματικό, έως και χαζούλι, πολύ Τζορτζ και οκ, όλοι μας έχουμε την πνευματική μας πλευρά αλλά είναι ενδιαφέρον για περίπου έξι λεπτά, και πολύ Ρίνγκο: είναι αστείος και ανίερος και κουλ, αλλά δεν μπορεί να τραγουδήσει […]. Αλλά όταν αναμιγνύεις τη δουλειά τους, όμως, και τους βάλεις δίπλα-δίπλα και τους αφήσεις, ανυψώνουν ο ένας τον άλλον, και αρχίζεις να το ακούς: Ο Ι  B E A T L E S.

Υποθέτω ότι ήταν το γεγονός ότι ο Λένον σκοτώθηκε στα 40 του (ένα από τα τελευταία του τραγούδια ήταν το Life Begins at 40, το οποίο έγραψε για τον Ρίνγκο – δεν άντεξα να το συμπεριλάβω, γιατί η ειρωνεία αυτή ακόμη δεν με κάνει να γελώ) και το γεγονός ότι μόλις έκλεισα τα 40, που δημιούργησαν το Black Album.

Ακούω τη μουσική αυτή και για κάποιο λόγο (ίσως ο συνεχής, υπό διαρκή μεταμόρφωση πόνος του διαζυγίου από τη μητέρα σου) με γεμίζει θλίψη που η φιλία του Τζον και του Πολ έγινε τόσο πικρή. Ξέρω, ξέρω, ξέρω, δεν έχει να κάνει με μένα αλλά, διάολε, πες μου ξανά γιατί η αγάπη δεν μπορεί να κρατήσει. Γιατί ενδίδουμε σε μικρότητες; Γιατί το έκαναν εκείνοι; Γιατί τόσο συχνά βλέπουμε τα δώρα σαν απειλές; Τις διαφορές για αδυναμίες; Γιατί δεν βλέπουμε ότι η τριβή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γυαλίσουμε ο ένας τον άλλο;

[...]

boyhood2
Αν οι Beatles ήταν μαζί μόνο δέκα χρόνια και τα μέλη της μπάντας ήταν τόσο νέοι, πώς κατάφεραν να γράψουν τα Help, Fool on the Hill, Eleanor Rigby, Yesterday, A Day in the Life; Ήταν 25χρονα αγόρια με ένα τσούρμο κορίτσια έξω από τα ξενοδοχεία τους και όση σαμπάνια μπορούσαν να αντέξουν. Πώς κατάφεραν να αφοσιωθούν σε τόσο ουσιαστικούς καλλιτεχνικούς στόχους;

Το έκαναν, γιατί πονούσαν. Ήξεραν ότι η αγάπη δεν κρατά. Το ήξεραν ως φοβερά νέοι άνθρωποι.

Με το Black Album, τους ακούμε να γράφουν για την ενήλικη ζωή: το γάμο, την πατρότητα, τη νηφαλιότητα, την πνευματική αναζήτηση, την κενότητα της υλικής επιτυχίας - Starting Over, Maybe I'm Amazed, Beautiful Boy, The No No Song, God — και παρόλ' αυτά, ξέρουν καλά αυτό: ότι η αγάπη δεν διαρκεί.

Δεν θέλω να είναι αλήθεια. Θέλω ο Λένον και ο ΜακΚάρτνεϊ να γράφουν όμορφα πράγματα μαζί για πάντα, αλλά είναι αυτό το νόημα; Εννοώ, αν το νόημα ενός τριαντάφυλλου ήταν το να κρατά για πάντα, θα ήταν φτιαγμένο από πέτρα, σωστά; Οπότε, πώς το χειριζόμαστε αυτό με χάρη και ωριμότητα; Αν είσαι ρομαντικός σαν και μένα, είναι δύσκολο να μην λαχταράς για ένα δείγμα επούλωσης ανάμεσά τους. Όλα τα σημάδια εκεί δείχνουν.

[...]

Κάποτε ο Τζον ρωτήθηκε αν θα έπαιζε ποτέ ξανά με τον Πολ και απάντησε: «Πάντα έχει σημασία το τι θα παίζαμε. Η μουσική έχει σημασία. Παίζουμε καλά μαζί – αν είχε μια ιδέα και με χρειαζόταν, θα με ενδιέφερε.»
Το αγαπώ αυτό.


Ίσως το μάθημα είναι: η αγάπη δεν διαρκεί, αλλά η μουσική που δημιουργεί η αγάπη, ίσως το κάνει.
Η μαμά σου και εγώ δεν μπορούσαμε να κάνουμε την αγάπη να διαρκέσει, αλλά εσύ είσαι η μουσική, φίλε.
«Και στο τέλος, η αγάπη που παίρνεις είναι ίση στην αγάπη…»

Σ' αγαπώ. Χρόνια πολλά.
Ο μπαμπάς σου.»

*Αυτό που δεν ξέρουμε, και μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο, είναι αν θα κυκλοφορήσει ποτέ προς πώληση αυτή η συλλογή... ίσως είναι μόνο ένα προωθητικό - με μεγάλη αξία αν μη τι άλλο- μέσο της ταινίας.

Δίσκος 1: 1. Paul McCartney & Wings, “Band on the Run”, 2. George Harrison, “My Sweet Lord”, 3. John Lennon feat. The Flux Fiddlers & the Plastic Ono Band, “Jealous Guy”, 4. Ringo Starr, “Photograph”, 5. John Lennon, “How?”, 6. Paul McCartney, “Every Night”, 7. George Harrison, “Blow Away”, 8. Paul McCartney, “Maybe I'm Amazed”, 9. John Lennon, “Woman”, 10.Paul McCartney & Wings, “Jet”, 11. John Lennon, “Stand by Me”, 12. Ringo Starr, “No No Song”, 13. Paul McCartney, “Junk”, 14. John Lennon, “Love”, 15. Paul McCartney & Linda McCartney, “The Back Seat of My Car”, 16. John Lennon, “Watching the Wheels”, 17. John Lennon, “Mind Games”, 18. Paul McCartney & Wings, “Bluebird”, 19. John Lennon, “Beautiful Boy (Darling Boy)”, 20. George Harrison, “What Is Life”


Δίσκος 2: 1. John Lennon, “God”, 2. Wings, “Listen to What the Man Said”, 3. John Lennon, “Crippled Inside”, 4. Ringo Starr, “You're Sixteen You're Beautiful (And You're Mine)”, 5. Paul McCartney & Wings, “Let Me Roll It”, 6. John Lennon & The Plastic Ono Band, “Power to the People”, 7. Paul McCartney, “Another Day”, 8. George Harrison, “If Not For You (2001 Digital Remaster)”, 9. John Lennon, “(Just Like) Starting Over”, 10. Wings, “Let `Em In”, 11. John Lennon, “Mother”, 12. Paul McCartney & Wings, “Helen Wheels”, 13. John Lennon, “I Found Out”, 14. Paul McCartney & Linda McCartney, “Uncle Albert / Admiral Halsey”, 15. John Lennon, Yoko Ono & The Plastic Ono Band, “Instant Karma! (We All Shine On)”, 15. George Harrison, “Not Guilty (2004 Digital Remaster)”, 16. Paul McCartney & Linda McCartney, “Heart of the Country”, 17. John Lennon, “Oh Yoko!”, 18. Wings, “Mull of Kintyre”, 19. Ringo Starr, “It Don't Come Easy”

 

Δίσκος 3: 1. John Lennon, “Grow Old With Me (2010 Remaster)”, 2. Wings, “Silly Love Songs”, 3. The Beatles, “Real Love”, 4. Paul McCartney & Wings, “My Love”, 5. John Lennon, “Oh My Love”, 6. George Harrison, “Give Me Love (Give Me Peace on Earth)”, 7. Paul McCartney, “Pipes of Peace”, 8. John Lennon, “Imagine”, 9. Paul McCartney, “Here Today”, 10. George Harrison, “All Things Must Pass”, 11. Paul McCartney, “And I Love Her (Live on MTV Unplugged)”

 

*Αναδημοσίευση από το Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ/ cinemag.gr