Την αντίστροφη μέτρηση για ένα ακόμη αναμενόμενο biopic, βασισμένο στα χρόνια του μουσικού Jimmi Hendrix, πριν η καριέρα του εκτοξευθεί στη σφαίρα του θρύλου έρχεται να δηλώσει το πρώτο trailer της ταινίας, Jimi: All is by my side, που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες.

Η ταινία πιάνει την ιστορία από την αρχή.  Στην καρδιά της επαναστατικής δεκαετίας του ’60, ο Hendrix ξεκινά από την Νέα Υόρκη, όπου έπαιζε απλώς κιθάρα και φτάνει η στιγμή που ουσιαστικά ορίζει την σκηνή του Swinging London. Τον Hendrix προσεγγίζουν δύο γυναίκες και μέσα από ένα συναισθηματικό κράμα αγάπης, επιμονής και εκφοβισμού τον βοηθούν να αναδειχθεί σε έναν θρύλο της μουσικής.

andre3000
Η μία είναι η Linda Keith (στο ρόλο της η ηθοποιός Imogen Poots - την βλέπετε στη φώτο αριστερά), ένα μοντέλο που εργάζεται περιστασιακά, και ως τότε γνωστή απλώς ως το κορίτσι ενός άλλου μουσικού, του Keith Richards. Εκείνη γνωρίζει τον Hendrixσε ένα μπαρ στην Νέα Υόρκη, τον μυεί στα ναρκωτικά και φροντίζει να τον συστήσει στον μελλοντικό μάνατζερ της μπάντας του. Η άλλη είναι η Kathy Etchingham (την ερμηνεύει η Hayley Atwell), εκείνη που έμελλε να είναι η μακροχρόνια σύντροφος του μουσικού, και των οποίων η εκρηκτική σχέση αποτέλεσε έμπνευση για αρκετά κλασσικά κομμάτια του Hendrix.

Πίσω απ’ το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας βρίσκεται ο βραβευμένος με Όσκαρ για το σενάριο της ταινίας 12 Χρόνια Σκλάβος, John Ridley. Ο Ridley, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της βιογραφίας του Hendrix στις σχέσεις του με τις γυναίκες, την αγάπη και τον έρωτα, και πόσο τον επηρέασαν όλα αυτά στην καριέρα του αλλά δεν περιορίστηκε σε αυτό. Ο Ridley περιγράφει έμμεσα και τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν υποδέχτηκε τον Hendrix. Ένας εκκεντρικά ντυμένος, έγχρωμος άνδρας με τεράστια άφρο μαλλιά που φτάνει για πρώτη φορά στο Λονδίνο της δεκαετίας του’60, έχει να αντιμετωπίσει και το πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο που ορίζει την βρετανική πρωτεύουσα. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Ridley, θέλει τον Hendrix να λέει «Όταν η δύναμη για αγάπη ξεπεράσει την αγάπη για δύναμη, τότε θα αρχίζουν να αλλάζουν τα πράγματα».

Αυτό όμως, που ξέρουμε ότι σίγουρα θα λείπει από την ταινία για τον Hendrix είναι η ίδια η μουσική του, καθώς μπορεί ο Ridley να ήταν ένας από τους μεγάλους θριαμβευτές των πιο πρόσφατων Όσκαρ, ωστόσο, δεν κατάφερε να πάρει και τα δικαιώματα της μουσικής του Hendrixγια την ταινία. Έτσι, την θέση των τραγουδιών καλύπτουν διασκευές και αρχειακό υλικό. Τώρα, πώς θα είναι μία ταινία γαι τον Hendrix χωρίς τη μουσική του, μέλλει να το δούμε στη μεγάλη οθόνη. 

Στο trailer πάντως της ταινίας, παίρνουμε μία μουσική και κινηματογραφική γεύση της ταινίας και βλέπουμε τον André 3000 (ή αλλιώς André Benjamin) στο ρόλο του Hendrix. Ο δημοφιλής ράπερ έχει καταπιαστεί και στο παρελθόν με την υποκριτική αλλά ο ρόλος του Hendrix ήταν περισσότερο από μία μεγάλη πρόκληση για την καριέρα του.

Σε μία πρόσφατη συνέντευξη του στο Rolling Stone, ο Ridley μίλησε για την προετοιμασία του André για τον ρόλο:

«Ο André ήρθε στο Λος Άντζελες τον Ιανουάριο του 2012 και δούλεψε μαζί μου ως τον Απρίλιο πάνω στις διάφορες πλευρές του Jimi. Είδαμε μαζί βίντεο αλλά και δούλεψε με δάσκαλο φωνητικής για να φτάσει την φωνή του Jimi, όπως ήταν την περίοδο που εξετάζουμε στην ταινία. Δεν έμαθε απλώς να παίζει κιθάρα, αλλά έμαθε να παίζει κιθάρα με το αριστερό! Τα κατάφερε με αυτόν τον ρόλο γιατί το ήθελε πραγματικά».

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Jimi Hendrix ανήκει κι αυτός στο καταραμένο κλαμπ των 27, με μεγάλες καλλιτεχνικές μορφές που απεβίωσαν κατά το 27ο μόλις έτος της ηλικίας τους. Αυτό το φθινόπωρο, στις 18 του Σεπτέμβρη, συμπληρώνονται 44 χρόνια από τον θάνατο του θρυλικού κιθαρίστα.

Η ταινία Jimi: All is by my side, έκανε πρεμιέρα στο Τορόντο τον περασμένο Σεπτέμβρη, και στην Ελλάδα τα δικαιώματα για τη διανομή της στις αίθουσες έχει η Weird Wave. 

 

Δείτε το trailer: