Με τον επεξηγηματικό και ιντριγκαδόρικο τίτλο: «μία ταινία για τη ζωή, το θάνατο και τα supermarket», το Pulp στήνεται γύρω από τη συναυλία που έδωσε η μπάντα του Jarvis Cocker στο Σέφιλντ τον Δεκέμβρη του 2012. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μία απλή μαγνητοσκόπηση της συναυλίας, ούτε και για ένα συνηθισμένο rockumentary, όπως γράφει ο διεθνής Τύπος.

Ο σκηνοθέτης Florian Habicht αφηγείται την ιστορία των Pulp στους δρόμους του Σέφιλντ με τη βοήθεια φίλων, μελών των οικογενειών τους και θαυμαστές της μπάντας, μεγαλύτερος αλλά και νεότερους (ένας μάλιστα φοράει ένα μπλουζάκι που γράφει: «I am a common person so fuck you», με αφορμή το τραγούδι των Pulp, Common People ), οι οποίοι έχουν ο καθένας μία ιστορία να αφηγηθεί.

Το Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets έκανε την πρεμιέρα του στο SXSW (South by Southwest Film Festival) τον περασμένο Μάρτιο και την πρώτη του Ευρωπαϊκή προβολή στο Σέφιλντ. Η ταινία πέρα από τη μεταφορά της μουσικής της μπάντας στη μεγάλη οθόνη επιδιώκει να μεταφέρει την ενέργεια των Pulp αλλά και του ίδιου τους του μύθου.

Ο μπασίστας Steve Mackey μετά την πρεμιέρα στο Σέφιλντ τόνισε ότι το ντοκιμαντέρ ήταν ένα project που αρχικά οι Pulp είχαν αρνηθεί. «Ο Florian μας πλησίασε και τελικά μας έπεισε. Εμείς δεν θέλαμε να το κάνουμε. Μιλήσαμε για το πώς τα ροκ ντοκιμαντέρ – όπως ήταν μέχρι τότε, δεν λειτουργούν πραγματικά για μας, καθώς δεν μπορούν να μεταδώσουν την αμεσότητα και την πραγματικότητα της μουσικής μας. Αλλά είδαμε την ταινία [του Habicht] για τη Νέα Υόρκη (το LoveStory), και είπαμε: «Εντάξει, έλα στο Σέφιλντ και ας δούμε τι είσαι».

Ο ντράμερ Nick Banks σχετικά με το μέλλον των Pulp δήλωσε: «Νομίζω απλώς πως αν κάνεις κάτι που μοιάζει καλό, μπορείς να το ξανακάνεις». Μετά την πρεμιέρα, μιλώντας στο NME δήλωσε πολύ ευχαριστημένος με αυτό που έδειξε τελικά η ταινία από τη συναυλία τους στο Motorpoint Arena του Σέφιλντ τον Δεκέμβριο του 2012. «Ήταν τέλειο. Δεν είχα δει το τελικό μοντάζ κι ήταν σα να το είδα κι εγώ στην πρεμιέρα πρώτη φορά. Με μια κάμερα μπορείς να καταγράψεις τη συναυλία αλλά μια συναυλία είναι πολλά περισσότερα απ’αυτό. Αρχικά, δεν ξέραμε τι θέλαμε να είναι αυτή η ταινία, αλλά το αφήσαμε στον Florian, -ήταν η δική του οπτική. Αμέσως το’πιασε! Κατάλαβε τι είναι».

Το κοινό της πρεμιέρας ενθουσιάστηκε και χάρισε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα στον σκηνοθέτη και τον παραγωγό της ταινίας, καθώς και στα μέλη των Pulp που ήταν παρόντες.

Έκτοτε το ντοκιμαντέρ έχει πάρει διανομή σε αρκετά σινεμά στην Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, κι έχει κάνει πρεμιέρα και στην Αυστραλία στο πλαίσιο του Sydney Film Festival. Η Αμερική αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, περιμένουμε με αγωνία να ζήσουμε μέσα απ’ τη μεγάλη οθόνη την εμπειρία που προσφέρει και την ενέργεια που ακτινοβολεί η δημοφιλής μπάντα, που αποτελεί κομμάτι της βρετανικής μουσικής ιστορίας αλλά και έναν μύθο της ποπ συνείδησης παγκοσμίως.

 

Δείτε το trailer: