Στις 23 Μαρτίου έφυγεrichardleacock2 στα 89 του χρόνια ο σκηνοθέτης Richard Leacock, ένας από τους πρωτοπόρους του Cinema Variete. Ο Richard Leacock γύρισε ντοκιμαντέρ ακολουθώντας με τον φακό του μεγάλες προσωπικότητες από τον Kennedy μέχρι τον Hendrix. Σκοπός του δεν ήταν απλώς να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ αλλά να αποτυπώσει την πραγματικότητα γύρω από τον μύθο ενός διασήμου. Αν και γύρισε πολλά rockumentaries, όπως λέγονται τα ντοκιμαντέρ με επίκεντρο τους μουσικούς και με μεγάλα ονόματα της μουσικής όπως ο Hendrix, ο Stravinsky και ο Lennon έμεινε στην ιστορία για το ντοκιμαντέρ που συν – σκηνοθέτησε με τον D.A. Pennebaker με τίτλο Monterey Pop για το ομώνυμο φεστιβάλ το 1967 στην Καλιφόρνια, όπου και παρελαύνει μεγάλος μέρος της μουσικής σκηνής των ‘60s και ‘70s. Τhe Animals, Canned Heat, Otis Redding, Jimi Hendrix, Janis Joplin, the Mamas and the Papas, Jefferson Airplane, Τhe Who και Ravi Shankar, είναι μόνο κάποια από τα ονόματα που εμφανίζονται.

 

Σε αντίθεση με τον Richard Leacock και την εποχή του Cinema Variete, στην εποχή μας ανθίζουν τα biopics. Ταινίες που συνδυάζουν τις μαρτυρίες με την μυθοπλασία και ηθοποιοί έρχονται να ερμηνεύσουν πλέον τις προσωπικότητες. Κάποια μάλιστα από αυτά, καθώς αναφέρονται σε μεγάλες μορφές της μουσικής και όχι μόνο, έχουν και μεγάλη απήχηση στο κοινό. Μερικά από τα πιο δημοφιλή μουσικά biopics είναι Ζωή σαν τριαντάφυλλο για την ζωή της Edith Piaf, Walk the line για την ζωή του Johnny Cash, Ray για την ζωή του Ray Charles.

Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι σκηνοθέτες που με αρχειακό υλικό και μαρτυρίες ή ακόμη και με την «παρακολούθηση» καλλιτεχνών προσπαθούν να επιστρέψουν σε εκείνου του τύπου το ντοκιμαντέρ, όπου πρωταγωνιστής ήταν ο ίδιος καλλιτέχνης.

scorseseLiving in the Material World: George Harrisongeorgeharrison
Ο γνωστός σκηνοθέτης Martin Scorsese αφηγείται τη ζωή του κιθαρίστα των Beatles George Harrison. Με τίτλο Living in the Material World: George Harrison, εμπνευσμένο από το ομώνυμο άλμπουμ του Harrison που κυκλοφόρησε το 1973 διηγείται τα έργα και τις ημέρες του δημοφιλούς κιθαρίστα από τα χρόνια της πρώιμης καριέρας του στο Λίβερπουλ, την επιρροή του από τον ινδικό πολιτισμό και την εκτόξευση της φήμης του τα χρόνια των Beatles. Το ντοκιμαντέρ θα περιλαμβάνει ανέκδοτο υλικό και συνεντεύξεις των Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono, Eric Clapton, Eric Idle, Phil Spector και Tom Petty και θα βγει στους κινηματογράφους (τουλάχιστον των ΗΠΑ) μέσα στο 2011. Παράλληλα, στα άμεσα σχέδια του Scorsese είναι και ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή και την καριέρα του Frank Sinatra για το οποίο τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο χρόνο.

johnrussell_2010The Union 
Ο σκηνοθέτης του Jerry Maguire, Cameron Crowe καταπιάνεται με το ντοκιμαντέρ και τη ζωή του πληκτρά Leon Russell και του Elton John, με αφορμή το ομώνυμο άλμπουμ όπου οι δυό τους συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το 2009. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί όλη την περίοδο της συνεργασία τους από την σύλληψη της ιδέας μέχρι την ηχογράφηση και αποτελεί ταινία έναρξης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τριμπέκα στις 20 Απριλίου.

 

depprichardsΑκόμη, αυτό που φημολογείται εδώ και καιρό είναι πως ο Johnny Depp, αναλαμβάνει το τιμόνι του σκηνοθέτη για δεύτερη φορά μετά το Brave (1997) και γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του Keith Richards των Rolling Stones.  Ο Richards έπαιξε μαζί με τον Depp στην τρίτη συνέχεια των Πειρατών της Καραΐβικής και ήδη λέγεται πως αρκετό υλικό έχει γυριστεί για το ντοκιμαντέρ, που σύμφωνα με τον Guardian θα έχει τίτλο Happy και αναμένεται την επόμενη χρονιά.

Τέλος, οι Foo Fighters στο πλαίσιο της προωθητικής καμπάνιας του νέου τους δίσκου Wasting Light που κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία στις 12 Απριλίου, έφτιαξαν ένα ντοκιμαντέρ για την καριέρα τους και τους πιο σημαντικούς σταθμούς της που θα προβληθεί μόνο απόψε Τρίτη, 5 Απριλίου σε επιλεγμένα σινεμά και την Παρασκευή στο κανάλι VH1.