Δεν είναι πολλές οι αρετές του Oblivion, της νέας ταινίας με πρωταγωνιστή τον Tom Cruise που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα και στην Ελλάδα - η ατμοσφαιρική μουσική της ταινίας που υπογράφει ο (Μ83) Anthony Gonzalez, σε συνεργασία με τον Joseph Trapanese, κατάφερε να επιβιώσει και να βγει αλώβητη από το στομφώδες, χολιγουντιανό περιβάλλον που την περιβάλλει. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν και τόσο εύκολα, όπως ομολόγησε στο Pitchfork, ο Anthony Gonzalez μιλώντας για τη διαδικασία μουσικής προσέγγισης της ταινίας από μέρους του.

Ο Gonzalez σημείωσε ότι τα πράγματα όταν δουλεύει κανείς για μία μεγάλη ταινία του Χόλιγουντ δεν είναι πάντα όπως τα φαντάζεται πριν ξεκινήσει να δουλεύει γι' αυτή. Αν μη τι άλλο όμως, αν κάποιος έψαχνε μια λέξη για να χαρακτηρίσει τις μελωδίες των Μ83 θα χρησιμοποιούσε σίγουρα τη λέξη «κινηματογραφικές». Έτσι, δεν ήταν δύσκολο για την παραγωγή του Oblivion να στραφεί από πολύ νωρίς προς εκείνον για τη μουσική επένδυση της ταινίας. «Ήμουν σε περιοδεία όταν μου ζήτησαν τρία ντέμο από την παραγωγή της ταινίας. Εγώ έστειλα δεκαεπτά. Δούλευα σκληρά μέχρι τις 6 το πρωί στο πίσω μέρος του λεωφορείου για να πάρω αυτή τη δουλειά. Έτσι, όταν την πήρα ήμουν πραγματικά συγκινημένος και έκπληκτος. Είπα «Θεέ μου αυτό είναι σοβαρό. Πρέπει να το κάνω τώρα!». Με μία τόσο μεγάλη ταινία δεν οφείλεις να ευχαριστήσεις μόνο τον εαυτό σου. Οφείλεις να ικανοποιήσεις τον σκηνοθέτη, το στούντιο και εκατοντάδες ανθρώπους που εμπλέκονται στην παραγωγή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αλλά η πίεση ήταν πραγματικά έντονη.»

«Η διαδικασία ήταν εξοντωτική. Δουλεύαμε έναν χρόνο με τον Joseph και νομίζω ότι έχω νιώσει τα πάντα. Σχεδόν έφτασα στα όριά μου. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Ήμουν πολύ αγχωμένος στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Βρισκόμουν σε περιοδεία και παράλληλα δούλευα και για τη μουσική της ταινίας. Πιστεύω ότι μεγάλωσα κάνοντας αυτή τη μουσική, ωρίμασα καλλιτεχνικά. Κατάλαβα ότι πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πολλές εναλλακτικές όταν κάτι δεν αρέσει στον σκηνοθέτη ή το στούντιο. Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι όλες οι ιδέες που είχα πριν αρχίσω να γράφω για την ταινία δεν επρόκειτο να υλοποιηθούν ποτέ, γιατί πρόκειται για μία ταινία του Χόλιγουντ με 150 εκατομμύρια δολάρια προϋπολογισμό. Ήθελαν κάτι μεγαλύτερο και πιο ορχηστρικό. Ήταν πολύ σκληρό για μένα να μου λένε ότι η μουσική μου ήταν πολύ «ανεξάρτητη» για την ταινία. Εκνευρίστηκα πολύ εκείνη τη στιγμή αλλά έτσι δουλεύει αυτό. Είναι η ευκαιρία της στιγμής κι εγώ νομίζω την άρπαξα».

Όσον αφορά τους δημιουργούς της μουσικής και το πως αναφέρονται τόσο στο σάουντρακ όσο και στην ταινία ο ίδιος ο Gonzalez είχε αντίρρηση με τον τρόπο που τελικά παρουσιάστηκαν και επισημαίνει ότι «Εγώ επέμενα στους τίτλους να μπούμε ως Anthony Gonzalez και Joseph Trapanese. Γιατί έτσι έγινε στ' αλήθεια η μουσική επένδυση. Εγώ δεν είχα καμία πρόθεση να αναμείξω τους Μ83 σε αυτό αλλά η εταιρία (Universal) ήθελε να προβάλλει τους Μ83 λόγω της επιτυχίας του Midnight City».

 

*Αναδημοσίευση από το Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ