Το 1974, ο Jack Clayton μετέφερε στον κινηματογράφο ένα από τα κλασικότερα μυθιστορήματα της αμερικανικής λογοτεχνίας, σε σενάριο του Francis Ford Coppola και με πρωταγωνιστή, τον Robert Redford. Η ιστορία του γοητευτικά ανώριμου, και νεόπλουτου, μα κατά τα λοιπά Υπέροχου Γκάτσμπι επανέρχεται στο σινεμά αυτή τη φορά τρισδιάστατη, και διά χειρός Baz Luhrmann, ο οποίος επιμελείται την σκηνοθεσία αλλά μαζί με τον Craig Pearce και το σενάριο (με τον οποίο είχε γράψει επίσης τα σενάρια για το Moulin Rouge και το Romeo & Juliet) με τον Leonardo DiCaprio στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εκτός από την ταινία όμως, που ήδη έχει ανυψώσει τον δείκτη των προσδοκιών, πολυαναμενόμενο είναι και το soundtrack, του οποίου την παραγωγή (ως executive producer), ανέλαβε ο Jay-Z, που συμμετέχει και με δικό του κομμάτι. Παράλληλα με το all star cast της ταινίας, ένα all star team (αναλογικά με τον υθίνοντα Jay -Z πάντα) αποτελεί και το μουσικό μέρος, καθώς ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο soundtrack βρίσκονται οι Lana Del Rey, Beyoncé, Florence + The Machine, Gotye, Jack White, Bryan Ferry, Will.i.am, και άλλοι, και κάποια από τα κομμάτια θα ακούγονται και κατά τη διάρκεια της ταινίας.

 

Ήδη στο trailer που μόλις πριν λίγες μέρες βγήκε στη δημοσιότητα (και μπορείτε να δείτε παρακάτω) παίρνουμε μία πρώτη γεύση από το μουσικό αποτύπωμα του σύγχρονου Γκάτσμπι. Το πρώτο κομμάτι που ακούγεται είναι η επανεκτέλεση του Back to Black της Amy Winehouse από την Beyoncé και τον André 3000. Το δεύτερο κομμάτι είναι το ολοκαίνουριο τραγούδι της Lana Del Rey με τίτλο Young and Beautiful και τελευταίο ακούγεται το Over the Love από τους Florence and the Machine.

«Το μυθιστόρημα του F.  Scott Fitzgerald έχει διανθιστεί με σύγχρονές του μουσικές αναφορές σύμφωνες με την Ιστορία και την κοινωνία του 1922. Ενώ αναγνωρίζουμε την, όπως διατυπώθηκε από τον Fitzgerald, «Εποχή της Jazz » και αυτή είναι η περίοδος που μεταφέρουμε στην οθόνη, εμείς -και το κοινό της ταινίας- ζουμε στην «εποχή του χιπ-χοπ» και θέλουμε οι θεατές μας να νιώσουν το ίδιο επίπεδο ενθουσιασμού και σύγχρονης πολιτιστικής αμεσότητας, όπως ο Fitzgerald έκανε για τους αναγνώστες του μυθιστορήματός του την περίοδο που το δημοσίευσε», σημείωσε σχετικά με τον ήχο του soundtrack o Luhrmann.

 

Η Lana del Rey από την μεριά της δήλωσε για την συμμετοχή της στο soundtrack της ταινίας: «Ήταν τιμή μου να συνεργαστώ με τον Baz Lurhmann σε αυτή την εκπληκτική μεταφορά ενός από τα πιο εκπληκτικά βιβλία που γράφτηκαν ποτέ. Η ταινία είναι πολύ λαμπερή και συναρπαστική και εγώ και ο Nowels Rick είμαστε ενθουσιασμένοι που γράψαμε ένα τραγούδι για αυτή την ταινία ".

 

Παράλληλα, την αυθεντική μουσική επένδυση της ταινίας (score) έχει αναλάβει ο συνθέτης Craig Armstrong και τη μουσική επιμέλεια ο Anton Monsted.

 

Η ταινία θα ανοίξει την αυλαία του 66oυ Φεστιβάλ Καννών, όπου και θα προβληθεί εκτός διαγωνιστικού προγράμματος στις 15 Μαΐου.

Στην Ελλάδα βρίσκει διανομή από τη Village και βγαίνει στους κινηματογράφους μία μέρα αργότερα, στις 16 Μαΐου. Το soundtrack θα κυκλοφορήσει στις 7 Μαΐου από την Warner Bros, (ενώ προ-παραγγελίες θα ξεκινήσουν διαδικτυακά από της 23 Απριλίου) και αργότερα θα ακολουθήσει μία deluxe έκδοση με τρία επιπλέον κομμάτια που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Το πλήρες tracklist του cd είναι:

100$ Bill – Jay-Z
Back to Black – Beyoncé and André 3000

Bang Bang – will.i.am

A Little Party Never Killed Nobody (All We Got) – Fergie + Q Tip + GoonRock

Young and Beautiful – Lana Del Rey

Love Is the Drug – Bryan Ferry with the Bryan Ferry Orchestra

Over the Love – Florence + The Machine

Where the Wind Blows – Coco O. of Quadron

Crazy in Love – Emeli Sandé and the Bryan Ferry Orchestra

Together – The xx

Hearts a Mess – Gotye

Love Is Blindness – Jack White

Into the Past – Nero

Kill and Run – Sia

 

Δείτε το trailer και ακούστε τα πρώτα δείγματα του πολυαναμενόμενου soundtrack: