Η μουσική υπόκρουση στο σινεμά υποκαθιστά πολλές φορές ακόμη και τον διάλογο. Αυξάνει το πάθος στις ερωτικές σκηνές, την αγωνία στην εκδίκαση μίας υπόθεσης, ή στην έκβαση μίας περιπέτειας, κάνει την διαδρομή πιο συναρπαστική, το τοπίο πιο λυρικό και το μεγάλο, μεγαλειώδες. Ακόμη και η απουσία της μπορεί να ορίσει το Κενό καλύτερα από οτιδήποτε σε μία ταινία.

Στη διάρκεια της εκπνοής του 19ου αιώνα, επιστήμονες, εφευρέτες και καλλιτέχνες, ένωσαν τις δυνάμεις τους επενδύοντας στην ιδέα των "φωτογραφικών εικόνων με κίνηση", ώσπου το 1895 οι αδελφοί Lumiere παρουσίασαν δημόσια τις πρώτες δέκα ταινίες πολύ μικρού μήκους, σε μία οθόνη στο υπόγειο του Grand Cafe στο Παρίσι.

 

Η κινηματογραφική μουσική γεννήθηκε πριν καν ο κινηματογράφος γίνει ομιλών. Ήδη από τις πρώτες κιόλας ταινίες, ο βωβός κινηματογράφος αναγνώρισε την αξία και τη λειτουργικότητα της μουσικής επένδυσης. Οι μεγάλοι κινηματογράφοι (κυρίως στην Αμερική αλλά και αργότερα όπου αυτοί υπήρχαν) χρησιμοποιούσαν ορχήστρα 75 ατόμων, οι οποία συμπληρωνόταν από διάφορα μέλη, που η δουλειά τους ήταν να ολοκληρώνουν το ηχητικό αποτέλεσμα, παράγοντας ήχους και διάφορα ηχητικά εφέ. Παράλληλα, οι μικροί συνοικιακοί κινηματογράφοι είχαν έναν πιανίστα που δούλευε σκληρά, προσφέροντας μουσική συνοδεία κάθε είδους και ύφους, ανάλογα με την ταινία προβολής. Μάλιστα, γνωστά μουσικά κομμάτια είχαν συνδεθεί με συγκεκριμένου είδους σκηνές, όπως πχ το Για την Ελίζα του Μπετόβεν, χρησιμοποιούνταν συνήθως σε ρομαντικές ερωτικές σκηνές. Καθώς όμως, η δημοφιλία του κινηματογράφου και η απήχησή του σαν ανεξάρτητη και πλέον μαζική μορφή τέχνης εξαπλωνόταν, οι μουσικές υποκρούσεις άρχισαν να συνθέτονται κατά παραγγελία.

 

Αποτίοντας έναν φόρο τιμής στα πρώιμα χρόνια της ιστορίας του κινηματογράφου αλλά ταυτόχρονα παντρεύοντας το παρελθόν με το παρόν, η πλατφόρμα Moving Silence και το Goethe-Institut Athen διοργανώνουν από την από την Πέμπτη 28/3 έως την Κυριακή 31/3, για τρίτη φορά στην Αθήνα, ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στη σύγχρονη βωβή εικόνα και τον πειραματικό ήχο. Κλασικές και σύγχρονες βωβές ταινίες θα προβληθούν με παράλληλη ζωντανή μουσική από Έλληνες και διεθνείς μουσικούς και sound artists. Με αυτόν τον τρόπο οι βωβές σκηνές του παρελθόντος θα ντυθούν με τον σύγχρονο ήχο και σκηνές του σήμερα θα "μιλήσουν" μέσα απ'τη μουσική σε ένα φεστιβάλ που πέρα και πάνω απ'όλα αναδεικνύει την έντονη και άρρηκτη σχέση της εικόνας και της μουσικής στο σινεμά.


Η ιστορία της πλατφόρμας Moving Silence
Η πλατφόρμα κινηματογραφιστών και μουσικών Moving Silence ιδρύθηκε το 2009 στο Βερολίνο από τον μουσικό Marco Brosolo και τον κινηματογραφιστή Matthias Fritsch με σκοπό να συνδέσει τις ρίζες του κινηματογράφου με σύγχρονη αισθητική και νέες τεχνολογίες, αλλά και τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου καλλιτεχνών. Από το τέλος του 2009 μέλος της ομάδας έγινε η Αναστασία Χ, ως παραγωγός, συντονίστρια αλλά και μουσικός. Εκδηλώσεις της Moving Silence έχουν οργανωθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. H moving silence παρουσίασε για πρώτη φορά κινηματογραφικές συναυλίες στην Αθήνα το 2010.

 

Ο διαγωνισμός
Το Goethe-Institut Athen και το Φεστιβάλ Moving Silence δίνουν την ευκαιρία σε δημιουργούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα να υλοποιήσουν μια σύγχρονη βωβή ταινία. Καταθέστε τις προτάσεις σας μέχρι τις 26 Μαρτίου 2013 και κερδίστε 1.000 € για την παραγωγή της ταινία σας.

Η τεχνική, η διάρκεια και το θέμα της ταινίας είναι δική σας επιλογή. Ένας διαγωνισμός χωρίς την «κλασική» κριτική επιτροπή καθώς στην ψηφοφορία, τόσο online όσο και offline, για το κόνσεπτ που θα κερδίσει το έπαθλο, συμμετέχει και το κοινό. Η ψηφοφορία offline (pitching forum) θα διεξαχθεί στις 28 Μαρτίου στο Goethe-Institut Athen, την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ Moving Silence.

Περισσότερες πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής, την υποβολή προτάσεων και την ψηφοφορία:
Διαγωνισμός Moving Silence

 

 

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και περισσότερες πληροφορίες:
http://movingsilence.net/
http://www.goethe.de/athen
http://campoint.gr/

Στο δίκτυο του Φεστιβάλ συνεργάζονται από το 2009 μουσικοί και κινηματογραφιστές πολλών χωρών.