Μία νέα τάση φαίνεται να διεκδικεί το χώρο της στη δημιουργία μουσικών ντοκιμαντέρ. Το κοινό καλείται να γράψει το σενάριο προσφέροντας ανέκδοτο υλικό όπου πρωταγωνιστούν μεγάλες μουσικές προσωπικοτήτες. Τα ιδιωτικά αρχεία ανοίγουν και αποκαλύπτουν στιγμές που κανένας βιογράφος και μουσικός ρεπόρτερ δεν μπόρεσε ποτέ να «ξετρυπώσει» για τους Beatles και τον Bruce Springsteen, ακριβώς γιατί δεν ήταν εκεί.

Στις 15 Νοεμβρίου,ανακηρύχτηκε μέσω Facebook, η έναρξη της πρώτης φάσης δημιουργίας ενός νέου ντοκιμαντέρ για τους Beatles. The Beatles Live! Project, όπως θα είναι ο τίτλος του μεγαλόπνοου εγχειρήματος, έχει την άδεια της Apple Corps, της δισκογραφικής εταιρίας που έχει τα δικαιώματα των Beatles και φιλοδοξεί να διηγηθεί ένα κομμάτι της ιστορίας των Σκαθαριών μέσα από αρχειακό υλικό των ίδιων των θαυμαστών της μπάντας.

Οι Beatles από το 1963 έως το 1966 ταξίδεψαν σε 18 χώρες και 116 πόλεις, δίνοντας 250 συναυλίες. Τώρα, η εταιρεία παραγωγής OVOW Productions Inc., έχει επιστρατεύσει όλα τα media και τα social media, για να κινητοποιήσει τους fans παγκοσμίως και κυρίως στις χώρες και τις πόλεις όπου είχε ταξιδέψει τότε η μπάντα. Απώτερος στόχος να συγκεντρωθεί ένα υλικό από ιδιωτικά αρχεία με φωτογραφίες, συνεντεύξεις, οπτικοακουστικό υλικό, ηχητικό, ακόμη και προσωπικές ιστορίες που έχουν να κάνουν με την Beatlemania. Η έρευνα θα διεξαχθεί όλον τον Δεκέμβριο του 2012 και το υλικό θα ανεβαίνει στο http://www.TheBeatlesLiveProject.com/ στη διάθεση της παραγωγής.

Την ίδια μέθοδο ακολουθεί και ο σκηνοθέτης Baillie Walsh που με την υποστήριξη του Ridley Scott (σκηνοθέτη του Blade Runner, Gladiator, Thelma & Lousie κ.α.), ετοιμάζουν τον ντοκιμαντέρ Springsteen & I. Ένα πορτρέτο του Bruce Springsteen που θα σκιαγραφήσουν οι στιγμές που έχουν αποτυπώσει οι ίδιοι του οι θαυμαστές.

Η συλλογή αρχειακού υλικού έχει ξεκινήσει και γι’αυτή την παραγωγή και το μελλοντικό αναμένεται να συναντήσει τη διανομή στους κινηματογράφους μέσα στο 2013.