Δύο μεγάλες προσωπικότητες και εξαιρετικά ταλέντα της διεθνούς μουσικής σκηνής εμφανίζονται στη μεγάλη οθόνη και δύο πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ προβάλλονται στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στον Κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ στο πλαίσιο των προβολών Cinedoc*.

The Day That John Lennon Died
Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 20.00
Κυριακή 18 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ στις 14:00

Λίγο πριν την συμπλήρωση 32 χρόνων από τη δολοφονία του πρώην Σκαθαριού το ντοκιμαντέρ του Michael Waldman ρίχνει φως στον θάνατο που συγκλόνισε όλον τον κόσμο.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1980, η είδηση ότι ο John Lennon είχε πέσει νεκρός συντάραξε τον κόσμο. Ο ερασιτέχνης φωτογράφος και θαυμαστής των Beatles, Paul Goresh απαθανάτισε την πρώτη συνάντηση του John Lennon, και του μελλοντικού δολοφόνου του, μόλις λίγες ώρες πριν τη μοιραία στιγμή. Ο Goresh δεν μπορούσε να φανταστεί τη σημασία της σκηνής, ούτε και την τραγική εξέλιξη εκείνης της πρώτης συνάντησης. Λίγες ώρες αργότερα η είδηση της δολοφονίας του Lennon ήταν αρκετή να σταματήσει τον χρόνο σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, όπως ακριβώς θα έκανε μία φωτογραφία.

Η ταινία επιστρέφει σε εκείνη τη μοιραία ημέρα, ακολουθώντας τα βήματά του Lennon λεπτό προς λεπτό ως τη στιγμή της δολοφονίας του αργά το βράδυ καθώς επέστρεφε στο σπίτι του, μέσα από τις εντυπωσιακά ζωντανές αφηγήσεις όλων όσων ήρθαν σε επαφή μαζί του αλλά και όσων εργάζονταν μαζί του, καθώς και σπάνιο αρχειακό υλικό.

Συνεντεύξεις με τη Yoko Ono, τον παραγωγό Jack Douglas και όλο το παρασκήνιο, με άγνωστες λεπτομέρειες και σπάνιες εικόνες για το τι έκαναν την περίοδο εκείνη ο ίδιος ο Lennon αλλά και οι Paul McCartney, Ringo Starr, George Harrison, καθώς και πολλοί από τους fan του. Μια ταινία που γυρίστηκε και έκανε πρεμιέρα με αφορμή τα 30 χρόνια από την δολοφονία του John Lennon, και απώτερο σκοπό είχε να δώσει τη διεθνή απήχηση του θανάτου ενός μουσικού που ήταν διεθνώς αναγνωρισμένος αλλά και δημοφιλής.

Bird On A Wire
Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 21.00
Κυριακή 18 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ στις 15:00

Το 1972, ο Marty Machat, μάνατζερ του Leonard Cohen, αποφάσισε πώς ήταν η κατάλληλη στιγμή να γυρίσει μια ταινία για το μεγάλο καλλιτέχνη. Τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ υπέγραφε ο βραβευμένος βρετανός σκηνοθέτης Tony Palmer και ήταν προγραμματισμένη να βγει στις αίθουσες το 1972. Η αρχική κόπια χάθηκε, και μόλις στο τέλος του 2009 ανακαλύφθηκαν 290 μπομπίνες με το αρχικό υλικό και τα περισσότερα αυθεντικά soundtracks. Ένα χρόνο μετά ο Palmer σε συνεργασία με τον Cohen αποκατέστησαν τη χαμένη ταινία, και την έφεραν κοντά στο κοινό. Μία ταινία που περισσότερο από μουσικό ντοκιμαντέρ είναι μία οπτικοποίηση της ίδιας της μουσικής του Cohen, ενώ παράλληλα βλέπει το φως της δημοσιότητας αρχειακό υλικό από backstage και on stage στιγμές του καλλιτέχνη, στο απόγειο των δυνάμεων και της φήμης του διαμορφώνοντας ένα πορτρέτο του βγαλμένο από την περίοδο της Αναγέννησης.

*Το CineDoc προβάλλει βραβευμένα διεθνή ντοκιμαντέρ στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας.  Οι ταινίες προβάλλονται παράλληλα στους κινηματογράφους Δαναός (Αθήνα), Παύλος Ζάννας (Θεσσαλονίκη) καθώς και στα Χανιά, την Πάτρα, τη Λευκωσία,  και σε κινηματογραφικές λέσχες, σχολεία και πολιτιστικούς οργανισμούς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου. Τις προβολές ακολουθούν εκδηλώσεις που έχουν στόχο να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις και να φέρουν κοντά επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ. Το CineDoc διοργανώνουν από το 2009 οι Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου και Δήμητρα Κουζή, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας και την Anemon Productions, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe της Αθήνας του Βρετανικού Συμβουλίου της Αθήνας, των πρεσβειών της Δανίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας και Σουηδίας στην Ελλάδα και την Filmstransit International. Το CineDoc συνεργάζεται με τους κινηματογράφους Δαναός (Αθήνα) και Παύλος Ζάννας (Θεσσαλονίκη), τα Cine-Μαθήματα (Χανιά) και το Brave New Culture (Λευκωσία) όπου διοργανώνονται παράλληλες προβολές του προγράμματος του CineDoc.