tiff53_poster_for_grosplan

Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο με συναυλία Ελένης Καραΐνδρου
Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτίνει φέτος φόρο τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Τον δημιουργό που συνδέθηκε στενά με την πορεία και την εξέλιξη του θεσμού, μέσα από ένα αφιέρωμα που επιχειρεί να αναδείξει χαρακτηριστικές πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του, βασισμένο σε ένα πλέγμα αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων. Στο πλαίσιο αυτών θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου που για πρώτη φορά στην καριέρα της θα παρουσιάσει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μουσική και τραγούδια από ταινίες του διάσημου Έλληνα σκηνοθέτη.

 

eleni_karaindrouΤο πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει μια ξεχωριστή επιλογή από μουσικά θέματα για τις τελευταίες οκτώ ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου:
Ταξίδι στα Κύθηρα (1984), Ο μελισσοκόμος (1986), Τοπίο στην Ομίχλη (1988), Το μετέωρο βήμα του πελαργού (1991), Το Βλέμμα του Οδυσσέα (1996), Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα (1998). Το Λιβάδι που δακρύζει (2003), Η Σκόνη του Χρόνου (2008).

Στη συναυλία – συνδιοργάνωση του ΦΚΘ με την ΚΟΘ – η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, θα ταξιδέψει το κοινό στις μουσικές των ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου που τόσο αγαπήθηκαν, με ερμηνεύτρια τη Δήμητρα Γαλάνη στα τραγούδια των ταινιών και τη συμμετοχή των Human Touch.

Μαζί με την Ελένη Καραΐνδρου, που θα παίξει πιάνο, συμπράττουν με την ΚΟΘ οι σολίστ – συνεργάτες της Ελένης Καραΐνδρου, Βαγγέλης Χριστόπουλος (όμποε), Ναταλία Μιχαηλίδου (πιάνο), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν), Αριστοτέλης Δημητριάδης (μαντολίνο). [Περισσότερα εδώ]

 

 

Ένα μουσικό biopic από τη Χιλήvioleta_went_to_heaven
Ίσως η μόνη, αμιγώς, μουσική ταινία του 53ου Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες. Ο Andrés Wood στο biopic, Violeta Went To Heaven σκιαγραφεί με ευαισθησία και ζωντάνια το πορτρέτο της συναρπαστικής προσωπικότητας της διάσημης Χιλιανής καλλιτέχνιδας Violeta Parra (4 Οκτωβρίου 1917 – 5 Φεβρουαρίου 1967), που υποδύεται η Χιλιανή ηθοποιός, Francisca Gavilán. Οι μουσικές, τα όνειρα, οι ελπίδες, οι αναμνήσεις και η καθημερινότητα της τραγουδίστριας και τραγουδοποιού, μεταβάλλονται καθώς μεταβάλλεται και η ίδια της η ζωή, και από μια εξαθλιωμένη παιδική ηλικία κατάφερε να ζήσει και να απολαύσει τα αγαθά μιας διεθνούς καριέρας. Παράλληλα με τη ζωή της Violeta Parra ο σεναριογράφος Eliseo Altunaga έχει επιμεληθεί και την εξέλιξη της μουσικής στη λατινική Αμερική κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Το φιλμ έχει διακριθεί σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο με μέγιστη διάκριση μέχρι στιγμής το βραβείο World Cinema Dramatic Jury Prize που κατέκτησε στο Φεστιβάλ του Sundance.

[το κείμενο συνεχίζεται μετά το βίντεο] -------->

 

 

kylie_holy_motorsΤαινία Έναρξης με μουσικό ενδιαφέρον
Αλλά αρχής γενομένης από την έναρξή του το Φεστιβάλ προκαλεί ένα μουσικό ενδιαφέρον. Την αυλαία του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2-11 Νοεμβρίου 2012) θα ανοίξει η πολυσυζητημένη ταινία Holy Motors του Γάλλου σκηνοθέτη Leos Carax. Το φιλμ που προκάλεσε αίσθηση στο φετινό φεστιβάλ των Καννών (βραβείο Νεότητας) αποτίει φόρο τιμής στην ανθρώπινη ψυχή και την ελευθερία του ατόμου αλλά κυρίως στην ελευθερία του ίδιου του σινεμά. Aνένταχτη και καθηλωτική, με πρωταγωνιστή τον χαμαιλέοντα Denis Lavant, (παίζουν επίσης Eva Mendes, Edith Scob, Michel Piccoli) η ταινία του «τρομερού παιδιού» του γαλλικού σινεμά κι αγαπημένου του γαλλικού κινηματογραφικού Τύπου, έχει και έντονο μουσικό ενδιαφέρον περιλαμβάνοντας δύο μουσικές εκπλήξεις. Μία από αυτές είναι η απαράμιλλης ευρηματικότητας σκηνή του «μουσικού διαλείμματος» μέσα σε μία καθολική εκκλησία. Παράλληλα, η δημοφιλής Kylie Minogue προσφέρει μία μοναδική ερμηνεία συνδυάζοντας το υποκριτικό και τραγουδιστικό της ταλέντο, με κορύφωση ένα δίλεπτο της ταινίας, που σίγουρα θα συζητηθεί και θα καταφέρει να «αναστήσει» κατά πολύ την καριέρα της. Αναμφισβήτητα εκτός από την ταινία, πολυαναμενόμενο είναι και το soundtrack στο οποίο συμμετέχουν εκτός από την Κylie Minogue, οι Gorillaz και περιλαμβάνονται κομμάτια των Dmitri Shostakovich, Sparks, Manset, R. L. Burnside και άλλων.
Περισσότερα, στην αίθουσα Ολύμπιον στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ στις 2 Νοεμβρίου και στις αίθουσες της Αθήνας από τις 29 Νοεμβρίου.
Μία πρώτη γεύση από τη σκηνή με το τραγούδι Who Were We? μπορείτε να πάρετε από τα film clips που κυκλοφόρησαν για την προώθηση της ταινίας στις ΗΠΑ:

[το κείμενο συνεχίζεται μετά το βίντεο] --------->

 

  • Ο The Boy επιστρεφει στον κινηματογραφο
    Τέλος, στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες θα παρουσιάσει και ο μουσικός και σκηνοθέτης, The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης) την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο Χιγκίτα στην οποία υπογράφει την σκηνοθεσία, την παραγωγή, το σενάριο, την φωτογραφία, το μοντάζ, τη μουσική και τον ήχο.

Περισσότερα για το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εδώ