84thoscarsΥποψήφια τραγούδια για το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού στη φετινή 84η Aπονομή των Βραβείων της Ακαδημίας:
The Muppets, Bret McKenzie (Man or Muppet)
Ρίο, Sergio Mendes, Carlinhos Brown και Siedah Garrett (Real in Rio)

Η κατηγορία Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού εισήχθη στα Βραβεία Όσκαρ το 1934 και την 7η τελετή των Βραβείων της Ακαδημίας, όταν νικητήριο τραγούδι ήταν το The Continental από την ταινία The Gay Divorcee σε μουσική του Con Conrad και σίχους του Herb Magidson.

Αν και στην αρχή κάθε τραγούδι που ακουγόταν στην ταινία του προηγούμενου έτους μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα σε αυτήν την κατηγορία από το 1941 και μετά για να είναι υποψήφιο ένα τραγούδι πρέπει να είναι πρωτότυπο, δηλαδή να έχει γραφτεί ειδικά για τις ανάγκες της ταινίας που ακούγεται. Ακόμη δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής τραγούδια που ήταν ήδη γνωστά πριν την προβολή της ταινίας ή ενσωματώνουν στοιχεία από παλιότερες συνθέσεις. Και τέλος για να είναι υποψήφιο ένα τραγούδι πρέπει να ακούγεται κατά τη διάρκεια της ταινίας ή πρώτο στους τίτλους τέλους της.

bret-kermit-still-articlelargeΜέχρι την τελετή απονομής του 1945 δεν υπήρχε καθορισμένος αριθμός υποψήφιων τραγουδιών. Μάλιστα το 1944 ήταν υποψήφια 14 τραγούδια. Από το 1945 όμως, ο αριθμός των υποψήφιων τραγουδιών ορίστηκε στα 5. Η πρώτη έκπληξη στην κατηγορία έγινε το 1998 όταν μόνο 3 τραγούδια βρέθηκαν υποψήφια. Αν και την επόμενη χρονιά η κατηγορία ανέβασε ξανά τις υποψηφιότητες στις 5 το ίδιο φαινόμενο με 3 υποψηφιότητες ξαναείδαμε το 2005 και το 2008, το 2010 ήταν υποψήφια 4 τραγούδια και το 2011 υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού ήταν μόνο δύο τραγούδια.

Το ίδιο συναντήσαμε και φέτος. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία κατηγορία όπου μία ταινία μπορεί να διεκδικήσει έως και δύο υποψηφιότητες (δηλαδή μπορεί να είναι υποψήφια έως δύο τραγούδια από την ίδια ταινία) και στην 84η τελετή των Βραβείων της Ακαδημίας μόνο δύο τραγούδια διεκδικούν τη διάκριση. Το Real in Rio από την ταινία κινουμένων σχεδίων Ρίο, σε στίχους και μουσική των Sergio Mendes, Carlinhos Brown και Siedah Garrett, που ερμηνεύουν οι καλλιτέχνες Jesse Eisenberg, Jamie Foxx, Anne Hathaway, George Lopez, will.i.am, και οι The Rio Singers, το οποίο μάλιστα έχει και Βραζιλιάνικη εκδοχή στα πορτογαλικά, με τους ίδιους καλλιτέχνες να ερμηνεύουν αυτή τη φορά το Favo de Mel, και το Man or Muppet από την ταινία The Muppets, σε στίχους και μουσική του Bret McKenzie, που ερμηνεύουν οι Jason Segel, Walter και Jim Parsons. Αξίζει να σημειωθεί πως τελευταία φορά που ήταν υποψήφια μία ταινία Muppet για Όσκαρ, ήταν το 1984 στην κατηγορία Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής.

 


rio-ost-soundtrackΜε αυτόν τον τρόπο έμειναν έξω τραγούδια που θεωρούνταν φαβορί, όπως εκείνα του soundtrack από τον Elton John για την ταινία κινουμένων σχεδίων Ζουμπαίος και Ιουλιέτα, το τραγούδι της Pink για την επίσης ταινία κινουμένων σχεδίων Happy Feet 2 αλλά και προς έκπληξη όλων, εκτός υποψηφιοτήτων έμεινε και το Masterpiece, της Maddona, από την ταινία της W.E. που μόλις λίγες μέρες πριν κατέκτησε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Τραγουδιού (δείτε εδώ). Το Masterpiece δε θεωρήθηκε έγκυρη συμμετοχή από την Ακαδημία καθώς δεν ξεκινούσε ταυτόχρονα με τους τίτλους τέλους αλλά αργότερα, όντας το δεύτερο τραγούδι που "έκλεινε" το φιλμ, οπότε δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να είναι ένα από τα υποψήφια τραγούδια.

Η μέθοδος για να καταλήξει η Επιτροπή στα υποψήφια τραγούδια απαιτεί τα μέλη της επιτροπής να δώσουν στα τραγούδια μία βαθμολογία από 1 έως 10. Αν κανένα τραγούδι δεν λάβει μέσο όρο πάνω από 8,25 δεν υπάρχουν υποψήφια τραγούδια. Αν μόνο ένα συλλέξει πάνω από 8,25 (όπως μάλλον συνέβη στην φετινή διαδικασία) τότε είναι υποψήφιο εκείνο και το αμέσως επόμενο στη βαθμολογία.

Οι συντελεστές και των δύο τραγουδιών που είναι φέτος υποψήφια λαμβάνουν για πρώτη φορά συμμετοχή στα Όσκαρ.

 


john_williamsΌσον αφορά στην άλλη μουσική κατηγορία των Βραβείων της Ακαδημίας για Καλύτερη Πρωτότυπη Μουσική, οι υποψηφιότητες είναι οι μουσικές επενδύσεις από τις ταινίες:
Οι Περιπέτειες του Τεντέν: Το Μυστικό του Μονόκερου
The Artist
Hugo
Το Άλογο του Πολέμου
Τinker Tailor Soldier Spy

Ο 80 ετών John Williams, συμμετέχει για 7η φορά στην καριέρα του με δύο υποψηφιότητες, για τη μουσική επένδυση των ταινιών Οι Περιπέτειες του Τεντέν: Το Μυστικό του Μονόκερου και Το Άλογο του Πολέμου. Με πέντε Όσκαρ στην καριέρα του (για τις μουσικές των ταινιών Η Λίστα του Σίντλερ, Ε.Τ. ο Εξωγήινος, Ο Πόλεμος των Άστρων – Επεισόδιο ΙV και Τα Σαγόνια του Καρχαρία) η μοναδική φορά που κέρδισε με διπλή υποψηφιότητα ήταν με τον Πόλεμο των Άστρων – Επεισόδιο IV το 1977.

Ο Howard Shore που υπογράφει τη μουσική στο Hugo του Scorsese έχει τρία αγαλματίδια στο ενεργητικό του, όλα για τις ταινίες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ενώ ο Ludovic Bource και ο Alberto Iglesias δεν έχουν κατακτήσει κανένα Βραβείο της Ακαδημίας μέχρι σήμερα.