theartistostΤα παρακάτω τρία soundtracks συνοδεύουν τρεις ταινίες που πρόκειται να δούμε σύντομα στους κινηματογράφους και έχουν το καθένα τους δικούς του λόγους για να προκαλεί μία θέση στη δισκοθήκη μας.

The Artist

Λίγα λόγια για την ταινία: Ο σκηνοθέτης των Μυστικών Κατασκόπων OSS 117 (Αποστολή στο Κάιρο και Ο κατάσκοπος που γύρισε από το... Ρίο) Michel Hazanavicius, έκανε φέτος την έκπληξη στις Κάννες και προκάλεσε έντονες συζητήσεις στη βιομηχανία του κινηματογράφου παγκοσμίως, παρουσιάζοντας μία ασπρόμαυρη βουβή ταινία εν έτει 2011, όπου ο κινηματογράφος, μετά την απειλή της πειρατείας μοιάζει να μην έχει τίποτα περισσότερο να δώσει από το υπερθέαμα του 3D. Το The Artist είναι μία ταινία που βασίζεται στην ίδια την ιστορία της 7ης Τέχνης και ταξιδεύει στο παρελθόν της. Πίσω στη δεκαετία του ’30 η εμφάνιση του ομιλούντος κινηματογράφου απειλεί την εξαφάνιση του βωβού είδους ταινιών (που έχουν τη δική τους αξία) αλλά και των ηθοποιών του βωβού κινηματογράφου. Ο πρωταγωνιστής μας, μεγάλο όνομα της βωβής εποχής του σινεμά απειλείται από την κρίση της ίδιας της Τέχνης αλλά και της οικονομικής κρίσης εκείνης της περιόδου. Χωρίς καθόλου διαλόγους η ταινία ξεσηκώνει με τη ζωντάνια της, συγκινεί με τη βαθιά της επίκληση στο συναίσθημα και την αγάπη για τον κινηματογράφο που πηγάζει από κάθε σκηνή, εντυπωσιάζει με τον ρυθμό της, και είναι πιο σύγχρονη και επίκαιρη από πολλές άλλες. Άνοιξε την αυλαία στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας και βγαίνει στις αίθουσες από 22 Δεκεμβρίου του 2011.

the_artistΓια το soundtrack: Τα περισσότερα soundtracks δημιουργούνται για να ενισχύσουν το συναίσθημα των διαλόγων και της εικόνας. Το συγκεκριμένο soundtrack είναι οι διάλογοι ακόμη και η εικόνα της ταινίας The Artist. Η έλλειψη των διαλόγων μας γυρίζει πίσω σε μία εποχή που μεγάλοι συνθέτες έγραφαν σπουδαία μουσικά έργα για την επένδυση (πολλές φορές και με ζωντανή ορχήστρα) των βουβών ταινιών. Ο Ludovich Bource που το επιμελήθηκε, ουσιαστικά «έχτισε» τον πρωταγωνιστικό ρόλο αυτής της ταινίας. Με σημαντικές μουσικές στιγμές των δεκαετιών 1920 και 1930, όπως το ρυθμικό χτύπημα των ποδιών υπό τη μελωδία του Imagination των Red Nicholls And His Five Pennies, το Pennies From Heaven από την Kate Murphy αλλά και με την κυριαρχία του swing, καταφέρνει να πλημμυρίσει μια ολόκληρη οθόνη με νοσταλγία, αγάπη για το σινεμά, όμορφη διάθεση και όρεξη για χορό.

Το soundtrack μπορείτε να το βρείτε στο Amazon.com
Track Listing: 1. The Artist Ouverture 2. 1927 A Russian Affair 3. George Valentin 4. Pretty Peppy 5. At The Kinograph Studios 6. Fantaisie D'Amour 7. Waltz For Peppy 8. Estancia OP. 8 (Alberto Ginastera) 9. Imagination 10. Silent Rumble 11. 1929 12. In The Stairs 13. Jubilee Stomp (Duke Ellington) 14. Comme Une Rosée De Larmes 15. The Sound Of Tears 16. Pennies From Heaven (Rose Murphy) 17. 1931 18. Jungle Bar 19. L'Ombre Des Flammes 20. Happy Ending... 21. Charming Blackmail 22. Ghosts From The Past 23. My suicide 03.29.1967 24. Peppy And George

 

laguerreost

La guerre est clarée/ Πολεμώντας για τη νίκη

Λίγα λόγια για την ταινία: Μια ταινία βασισμένη στην πραγματική ιστορία της Valerie Donzelli, που υπογράφει το σενάριο, την σκηνοθεσία και κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στον συν-σεναριογράφο της ταινίας Jérémie Elkaïm. Η σύγχρονη και λυρική οπτική χωρίς ίχνη μελό, για το πως αντιμετωπίζει ένα νεαρό και ξένοιαστο ζευγάρι το σοβαρό πρόβλημα υγείας που απειλεί τη ζωή του μωρού τους. Μία ταινία πραγματικός ύμνος στη ζωή και τη δύναμη των ανθρώπων. Οι ερμηνείες, η σκηνοθεσία, η μουσική, όλα υπηρετούν την αισιόδοξη πλευρά της ζωής και την ευτυχία που μπορεί να κρύβεται και πίσω απ’ τις πιο δύσκολες συνθήκες. Η τελική νίκη στη μάχη επιβεβαιώνει απλώς ότι η ζωή είναι για τους δυνατούς και αυτούς που ξέρουν να χαμογελούν ακόμη και στα δύσκολα. Η ταινία είναι η υποψηφιότητα της Γαλλίας στα Όσκαρ, έχει ξεπεράσει τους 1.000.000 θεατές στη Γαλλία, στην Ελλάδα έκανε εντυπωσιακή πρεμιέρα στο πλαίσιο του φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας τον Σεπτέμβριο, και βγαίνει στους κινηματογράφους από 1 Δεκεμβρίου 2011.

Για το soundtrack: Όπως η ταινία ξυπνά ένα μεγάλο εύρος συναισθημάτων με συχνές εναλλαγές, που αντί να προκαλούν την αποσυγκέντρωση του κοινού καταφέρνουν τελικά να το εκπλήξουν ευχάριστα, στο ίδιο μοτίβο κινείται και η μουσική επένδυση της ταινίας. Πρόκειται για μία συλλογή που καλύπτει τόσο τα κλασικά όσο και τα πιο μοντέρνα γούστα, παρουσιάζοντας όμως μία συνοχή που χαρακτηρίζεται από έναν σύγχρονο λυρισμό χωρίς εξάρσεις μελοδραματισμού. Από το Eje Mater του Βιβάλντι, και τα Menuet και Badinerie του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπάχ μέχρι τους Yuksek, Peter von Poehl, και bastien Tellier, αλλά και το Radioscopie του Georges Delerue, που παραπέμπει σε μουσικές στιγμές του μεγάλου Γάλλου σκηνοθέτη, Francois Truffaut, αυτή η συλλογή θα μείνει σίγουρα αξέχαστη σε όσους αγαπήσουν την ταινία, αλλά και σ’εκείνους που θα την ανακαλύψουν μόνο μουσικά. Ιδιαίτερη στιγμή της συλλογής το The Bell Tolls Five του Peter von Poehl, που ακούγεται στο trailer (δείτε το εδώ) κι έχει ήδη ταυτιστεί με την ταινία.

Το soundtrack μπορείτε να το βρείτε στο Amazon.com
Track Listing: 1. Blind, 2. Radioscopie 3. Orchestral Suite No. 2 in B Minor, BWV 067: Menuet and Badinerie, 4. Cessate, Omai Cessate, 5. Fac de Lettres, La, 6. Ton Grain de Beauté, 7. Break Ya, 8. Manha de Carnaval (Orfeu Negro), 9. La Cosa Buffa, 10. Si Tu Reviens Chez Moi, 11. Eje Mater, Fons Amoris. Largo, 12. Une Vie de Papa, 13. O Superman, 14. The Bell Tolls Five, 15. Rectangle, 16. Ton Grain de Beauté

 

 

girlsoundtrackThe girl with the dragon tattoo / Tο κορίτσι με το τατουάζ

Λίγα λόγια για την ταινία: Η αγγλική εκδοχή της ταινίας (η πρώτη στα σουηδικά) Το κορίτσι με το τατουάζ, βασισμένη κι αυτή στο best seller Millennium Trilogy του Σουηδού Stieg Larson, φέρει την υπογραφή στην σκηνοθεσία του David Fincher (σκηνοθέτης των The Social Network, The Curious Case of Benjamin Button, Zodiac κ.ά. ). Η ταινία που είναι παραμύθι για μεγάλους ή αλλιώς ένα σκοτεινό, σκληρό και προκλητικό θρίλερ, ψιθυρίζεται ήδη παντού, καθώς η καταιγιστική προωθητική της καμπάνια έχει εντείνει την προσδοκία του κοινού, τόσο εκείνων που θαύμασαν την σουηδική εκδοχή όσο κι εκείνων που θα το γνωρίσουν για πρώτη φορά. Στην Αμερική η ταινία βγαίνει από 21 Δεκεμβρίου, με το σλόγκαν «η πιο feel bad ταινία για τα Χριστούγεννα», στις ελληνικές αίθουσες από 12 Ιανουαρίου 2012.

Για το soundtrack: Ο Trent Reznor (η ψυχή των Nine Inch Nails) και ο Atticus Ross, το δίδυμο που πέρσι απέσπασε τόσο το Όσκαρ όσο και την Χρυσή Σφαίρα καλύτερου soundtrack για την ταινία του David Fincher The social networkετοιμάζουν και το soundtrack της νέας ταινίας του σκηνοθέτη Το κορίτσι με το τατουάζ. Η αναμονή για την ταινία όλο και εντείνεται, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με την κυκλοφορία του soundtrack, καθώς επίσης και για το περιεχόμενό του, καθώς δεν έχει δημοσιοποιηθεί το tracklist, ούτε καν έχει αποσαφηνιστεί αν το τραγούδι των Led Zeppelin Immigrant Song, που τραγουδά η Karen O, και ακούγεται στο πρώτο τρέιλερ της ταινίας, θα περιλαμβάνεται στο cd. Επίσης, δεν είναι ακόμη γνωστή και η ημερομηνία κυκλοφορίας του. trent_mtsΌμως, αυτά που γνωρίζουμε είναι το εξώφυλλο του cd, που ήδη έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο και το βλέπετε εδώ, και παράλληλα με αυτό μία φωτογραφία (δεξιά) που δείχνει τον Trent Reznor να δουλεύει πάνω στη μουσική για το φιλμ. Ακόμη, έχει κυκλοφορήσει στο youtube ένα βίντεο (το βλέπετε πιο κάτω) με μουσική που φημολογείται θα υπάρχει στο soundtrack χωρίς όμως να είναι επίσημο τίποτα. Όσον αφορά την διανομή, έχει ανακοινωθεί πως η Null θα διανείμει το cd στη Βόρεια Αμερική και η Mute Records εκτός αυτής. Περισσότερες πληροφορίες για την κυκλοφορία αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο του soundtrack, όπως μαρτύρησε ο Trent Reznor, μέσω του Twitter, στις 2 Δεκεμβρίου, όταν πολλοί λένε πως θα κυκλοφορήσει και το cd. Εν αναμονή λοιπόν...