Το 2010 μας αφήνει μία καλή γεύση από τον κόσμο των soundtracks. Το ενδιαφέρον μας στις γιορτές μονοπώλησαν δύο τελείως διαφορετικά ost, που όμως εκπλήρωσαν τον σκοπό τους, τόσο από μουσικής όσο και από κινηματογραφικής πλευράς.

Η ταινία Ο Θαυματοποιός (The Illusionist) έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 23 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μία ταινία κινουμένων σχεδίων "παλιάς κοπής" μα τόσο επίκαιρη από τον μέτρ του ρετρό animation Sylvain Chomet, που τον γνωρίσαμε στο αξέχαστο Τρίο της Μπελβίλ (Les Triplettes de Bellville) το 2003. Ο Θαυματοποιός του Chomet δεν είναι άλλος από τον κ. Ιλό, καθώς το σενάριο είναι του διάσημου Γάλλου σκηνοθέτη και κωμικού Ζακ Τατί, περίπου αυτοβιογραφικό, εμπνευσμένο από την σχέση του ίδιου με τη μικρή του κόρη. Ο Θαυματοποιός ζει κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’70, οπόταν την αίγλη των μαγικών του έρχονται να επισκιάσουν τα διεθνούς φήμης boy bands. Άστεγος και άνεργος περιπλανιέται μέχρι που στο δρόμο του, εκτός από το κουνέλι του, προστίθεται μία νεαρή κοπέλα. Μαζί ξεκινούν ένα ταξίδι, προς την ενηλικίωση και την συντροφικότητα με οδηγό την μαγεία.

Τη μουσική επένδυση της ταινίας υπογράφει ο ίδιος ο Sylvain Chomet. Μάλιστα, εφόσον πρόκειται για μία σχεδόν βουβή ταινία, η μουσική παίζει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και ο Chomet κατάφερε να τον αναδείξει. Ίσως μιλάμε για το πιο συναισθηματικό soundtrack της χρονιάς, καθώς η μαγεία του θαυματοποιού έχει πλημμυρίσει τις μελωδίες. Τα 12 ορχηστρικά κομμάτια έχουν ευδιάκριτα χαρακτηριστικά, όπως ο ήχος της πίπιζας σε ένα ή του σαξοφώνου σε άλλο, που από μόνα τους μπορούν να μας δείξουν τις πόλεις - σταθμούς του Θαυματοποιού. Από αυτά ξεχωρίζει το Blue Dress όπου η διακριτική παρουσία του πιάνου το κάνει να δείχνει βγαλμένο από παλιό μουσικό κουτί. Από τα τραγούδια, τα τρία είναι των Britoons, του συγκροτήματος που "έκλεψε τη δόξα του μάγου", και παραπέμπουν επιτυχώς σε ήχο βρετανικού rock 'n' roll boy band των 70’s, με τους χαρακτηριστικούς βοκαλισμούς, την επιβολή των drums και την αντρική φωνή που μιμείται τον Elvis Priesley. Από την άλλη, τα άλλα δύο τραγούδια του δίσκου είναι μουσικά διαμάντια. Ειδικά το Chanson Illusionist με τη γαλλική φινέτσα, τη γλυκιά μελαγχολία και την avant garde ποιότητα που αποπνέει, μας ταξιδεύει και είναι επάξια ανάμεσα στα 41 τραγούδια από τα οποία θα επιλεχθούν οι υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ.

Στον αντίποδα του παλιού, ρομαντικού και διακριτικού κινουμένου σχεδίου δεν είναι άλλη από την εντυπωσιακή, επιβλητική και θορυβώδη τεχνολογία του 3D animation. Μιλούμε για το Tron της Disney, το sequel από το πρώτο Tron του 1982 και το εξ’ίσου επιτυχημένο με του Θαυματοποιού soundtrack των Daft Punk, που μετά το Human After All είχαν περιοριστεί δισκογραφικά σε επανεκδόσεις και live συναυλίες. Ομολογώ πως καθώς πρώτα άκουσα το cd και μετά είδα την ταινία, μου φάνηκε η μουσική κατά περιπτώσεις ανώτερη της πλοκής. Καταρχήν μιλούμε για μία πολύ εύστοχη μουσική επένδυση. Σίγουρα όχι τόσο καινοτόμα όσο ίσως την περιμέναμε ή όσο ήταν κάποτε το Blade Runner του Vangeli για την ομώνυμη ταινία. Όταν όμως ακούει κανείς το soundtrack πείθεται πως μιλάμε για μία ταινία εντυπωσιακής ψηφιακής τεχνολογίας και αγωνίας. Το Tron, που βγήκε στη χώρα μας στις 17 Δεκεμβρίου έχει σίγουρα το ένα, την εντυπωσιακή ψηφιακή τεχνολογία.  
Ο Σαμ Φλιν ζει σ' έναν ψηφιακό κόσμο. Παθιασμένος με την τεχνολογία και ανήσυχος, διερευνά την εξαφάνιση του πατέρα του, που χάθηκε από τον ψηφιακό κόσμο του Tron. Μαζί με μια φίλη του Κέβιν, πατέρας και γιος ξεκινούν ένα επικίνδυνο και συγχρόνως εντυπωσιακό για τον θεατή ταξίδι, για να δραπετεύσουν από το κυβερνο-σύμπαν, που κρύβει διάφορες παγίδες.
Ωστόσο, η υπόθεση δεν κρύβει καμία έκπληξη. Ακούγοντας το soundtrack κανείς θα είχε πειστεί για το ακριβώς αντίθετο. Η κλιμακούμενη ένταση σε πολλά κομμάτια ξυπνά μία περίεργη αίσθηση και ακόμη χωρίς την εικόνα αυξάνει την αδρεναλίνη του ακροατή. Ένα από τα πιο ωραία κομμάτια είναι αυτό που πέφτει στους τίτλους τέλους της ταινίας Tron Legacy (End Titles) αλλά και το The Son Of Flynn. Οι Daft Punk κατάφεραν να προσφέρουν νέο υλικό στην ηλεκτρονική μουσική χωρίς να επαναλαμβάνονται και μάλιστα με την συμβολή της 100μελούς συμφωνικής ορχήστρας που συμμετέχει, σίγουρα σε αρκετά κομμάτια αναδεικνύεται σταδιακά ένας επικός και συγχρόνως καθηλωτικός χαρακτήρας.

Tracklist Illusionistillusionistcd

 1. 1. Chanson Illusionist 4:03
  2. Paris London 0:54
  3. Military Opera 0:23
  4. Molly Jean, The Britoons 2:34
  5. Love of Another Man, The Britoons 1:55
  6. My Girl Blue, The Britoons 3:04
  7. London Iona 1:53
  8. Iona Oban 2:06
  9. Oban Edinburgh 0:50
  10. Blue Dress 0:31
  11. Jenners 1:50
  12. Fakir 3:04
  13. The Clown 3:07
  14. City Lights 3:43
  15. North Sea 3:20
  16. Arthur's Seat 1:05
  17. Illusionist Finale 7:19
Tracklist Tron Legacytron_legacy_soundtrack 

 1. Overture  2:28
2. The Grid   1:37
3. The Son of Flynn 1:35
4. Recognizer  2:38
5. Armory  2:03
6. Arena   1:33
7. Rinzler  2:18
8. The Game Has Changed  3:25
9. Outlands  2:42
10. Adagio for Tron  4:11
11. Nocturne  1:42
12. End of Line 2:36
13. Derezzed  1:44
14. Fall   1:23
15. Solar Sailer  2:42
16. Rectifier  2:14
17. Disc Wars  4:11
18. C.L.U.  4:39
19. Arrival  2:00
20. Flynn Lives    3:22
21. Tron Legacy (End Titles)  3:18
22. Finale  4:23