Θα μπορούσαμε να γράψουμε τουλάχιστον δέκα σημαντικούς λόγους για τους οποίους δεν πρέπει χάσει κάποιος αυτήν την παράσταση. Για όσους είχαν την ευκαιρία να την δουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη σίγουρα έχουν εντοπίσει κάποιους από αυτούς. Οι δύο βασικοί όμως είναι ότι δημιουργήθηκε από ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν και ότι φωτίζει από την όμορφη μεριά της σκηνής την προσωπικότητα της σπουδαίας Μαρίας Κάλλας. Ένας θεατρικός μονόλογος που σε οδηγεί αν μη τι άλλο σε εσωτερικό διάλογο. Σε προβληματίζει και σε καθηλώνει ή μάλλον... αντίστροφα. Και όλο αυτό με το κοινό να είναι ο καθρέφτης της Κάλλας στο καμαρίνι της.


Το έργο Μαρία Κ. Morendo είναι μία ιδέα της Όλγας Λασκαράτου σε κείμενο και σκηνοθεσία της ίδιας. Με αφορμή το αφιέρωμα που της ανατέθηκε να ετοιμάσει για τον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ το 2007 εν όψει του έτους «Κάλλας» και της επετείου των τριάντα χρόνων από τον θάνατο της μεγάλης καλλιτέχνιδας, ξεκίνησε το «ταξίδι» για την συγγραφή του συγκεκριμένου έργου το οποίο ολοκληρώθηκε το 2009.

 

Το πλαίσιο του έργου έχει ως εξής:
Λίγο πριν το τέλος της ζωής της, η μεγάλη ντίβα είναι κλεισμένη στο διαμέρισμα της στο Παρίσι. Απομονωμένη κι εγκαταλελειμμένη από φίλους έχει την ψευδαίσθηση πως βρίσκεται στο καμαρίνι λίγο πριν από μία παράσταση. Οι προσπάθειες της να προετοιμαστεί για μία ακόμη εμφάνιση την οδηγούν σε ένα ταξίδι αναμνήσεων. Στην αναβίωση όλων αυτών των φωτεινών χρόνων ρίχνουν τις σκιές τους η οικογένεια της  κι ο έρωτας της. Τα παιδικά χρόνια στην Αμερική, τα χρόνια της Αθήνας, τα χρυσά χρόνια στη Σκάλα του Μιλάνου και τα τελευταία χρόνια στο Παρίσι είναι οι βασικοί σταθμοί της προσωπικής  αλλά και της καλλιτεχνικής της ζωής. Μέσα στο παραμιλητό της αναπολεί λόγια των μεγάλων της δασκάλων, στιγμές με ανθρώπους που συνεργάστηκε ταλαντευόμενη ανάμεσα στην προσπάθεια για προσωπική ευτυχία και στο μοναδικό της πάθος για την όπερα: την Τέχνη που υπηρέτησε πιστά σε όλη της τη ζωή.

 

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:
Κείμενο - σκηνοθεσία: 
Όλγα Λασκαράτου
Ερμηνεία: 
Εύα Κεχαγιά
Καλλιτεχνική επιμέλεια: 
Λίνα Νικολακοπούλου
Σκηνικά – κοστούμια: 
Γιάννης Μετζικώφ
Φωτισμοί: 
Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Εικαστικά: 
Βαγγέλης Μιχαηλίδης
Επιμέλεια κίνησης: 
Ζωή Χατζηαντωνίου
Σύνεση πρωτότυπης μουσικής & μουσική επιμέλεια: Όλγα Λασκαράτου
Φωτογραφίες:
 Τάκης Σπυρόπουλος


*Morendo
(=ιτ. «σβηστά») μουσική και ερμηνευτική οδηγία που σημαίνει ότι η μουσική πρέπει να σβήνει σταδιακά. Στην όπερα χρησιμοποιείται στις σκηνές θανάτου.